Balázs

Imre József

Az ember néha gyűjteni kezd dolgokat: hűtőmágnest, bélyeget, képeslapokat, bizonyos tematikájú könyveket. Közel húsz éve kezdődött, hogy én vidrás dolgokat gyűjtök. Elsősorban verseket, történeteket, könyveket ‒ ezeket néha csupán virtuálisan vagy az emlékeim közt raktározom el ‒, de néha tárgyak is megtalálnak.
KultSzínTér

Egy olyan szerző miatt jutok el Romainville-be, akinek a tevékenységén, életművén keresztül váratlan, ismeretlen útvonalak nyíltak számomra a magyar irodalomra, illetve mindarra, amit a gondolatok, műalkotások körforgása jelent Európa-szerte. Pán Imre neve leginkább közvetítőként bukkan fel művészettörténeti és irodalomtörténeti kézikönyvekben.

KultSzínTér

Néhány hete a kortárs világirodalom-kutatás egyik legizgalmasabb tudósának, Franco Morettinek az előadását hallgattam Szebenben a tragikus formákról és azok átalakulásairól. Moretti írásainak, előadásainak vonzereje abban rejlik, hogy erős, jól körvonalazott hipotézisekkel vág neki a kutatásainak, ellenőrizhető dolgokat, típusokat, mintázatokat keres. A típusokat észrevenni, beazonosítani, változásaikat követni – és mindezeket az emberi társadalom átalakulásaival is összekapcsolni: ez munkáinak visszatérő jellemzője.

KultSzínTér

Kovács András Ferenc váratlan halála 2023 decemberében sokakat megrázott, olyan versek bukkantak fel a közös szövegemlékezetből, amelyek hirtelen másvalamit kezdtek jelenteni. A jelentések olykor vigasztalóak voltak, a költészet gyógyító erejét, a más, hozzáférhetetlen világokhoz való hozzáférés ígéretét hordozták. Olykor viszont vallomásnak tűntek arról, hogy az egészben, egésznek látás célkitűzése mennyire nehéz, mennyire hiábavaló.

KultSzínTér
Hétről hétre megszülettek 2023 folyamán a 7mérföld cikksorozat darabjai olyan kulturális fejleményekről, amelyekkel az adott héten találkoztam, ez most a búcsú pillanata, a sorozat ötvenkettedik írása.
KultSzínTér

December elején egy erős nemzetközi részvételű humán tudományi kongresszusra utaztam Varsóba. A humán tudományok társadalomra és identitásra gyakorolt hatása ennek az – Varsói Egyetem által szervezett – eseménysorozatnak a legfontosabb fókusza, az idei megközelítések pedig az evolúció és revolúció, vagyis a fejlődés és forradalom fogalompárosára épültek.

KultSzínTér
Amióta kritikaírást is tanítok a kolozsvári Bölcsészkaron, sokféle dologgal kísérleteztünk a diákokkal. Néhány éve az a kérdés került középpontba, hogy hol vannak a kritikai műfajok innovációs lehetőségei. Az egyik út a médiumok kreatív használata felé vezet ‒ sok példán keresztül próbáljuk végigvizsgálni, hogy mit jelenthet a kritikai műfaj Youtube-os, TikTokos formátuma, vagy ha podcastek, olvasói blogok, pársoros Moly.hu értékelések jelentik a kritikus megnyilvánulási terepét. Hogyan lehetünk profi kritikusok az újfajta felületeken?
KultSzínTér
Milyen a jó beszélgetés? Ráérős, kanyargós talán ‒ épít a szóbeliség jellegzetes erejére. De épp ráérősségéből fakad, hogy messzire jut. Ha azt érzem, hogy a másiknak ideje van rám, kíváncsi arra, amit mondhatnék, akkor talán el is tudom mondani.
KultSzínTér
Zenei prömier a kolozsvári mozikban ‒ 2023 tavaszán a Metallica új albumát, a 72 Seasonst lehetett meghallgatni a mozitermekben, november elején pedig egy teljesen más stílusú produkció érkezett meg hozzánk: Taylor Swift The Eras Tour című koncertfilmje.
KultSzínTér
A Rolling Stones huszonhatodik stúdióalbuma jelent meg október 20-án, Hackney Diamonds címmel. A cím, amellett, hogy egy londoni kerületre, Hackney-re utal, az üvegtörmeléket jelöli a helyi szlengben. Vagyis a gyémánt egyfajta leértékelő asszociációval jelenik meg az album címében. Megidézi ugyanakkor a Stonesra mindig is jellemző „veszélyesen élni” szlogent. Az üvegtörmelék a betörések, görbe éjszakák nyomán szokott ottmaradni a londoni utcákon. A Rolling Stones rosszfiú-imázsa, amellyel annak idején elkülönült a Beatlestől, ennyiben most is megidéződik az albumon.
KultSzínTér
Kezdtünk hozzászokni a rendszerváltás előtti világ történeteihez. Kialakultak előbb az érzelemtelített, aztán a távolított, aztán az immerzív változatok. De közben telik az idő. Mi van vajon a rendszerváltás utáni történeteinkkel?
KultSzínTér
Reisz Gábor filmje, a Magyarázat mindenre már két rangos fesztiváldíjjal, egy velenceivel és egy chicagóival érkezett meg a kolozsvári premierjére. A bemutatón, a Győzelem moziban a vetítés végén a film több alkotója, szereplője is megszólalt.
KultSzínTér