Valaha madarak voltunk – hétvégén tartják az Emberi Jogi Filmnapokat

Az alkotások online és ingyenesen nézhetők

Valaha madarak voltunk – hétvégén tartják az Emberi Jogi Filmnapokat
Egészestés-, rövid- és animációs filmekkel várja idén az érdeklődőket a Romédia Alapítvány által szervezett Emberi Jogi Filmnapok (Human Rights Film Days) nevet viselő online fesztivál: december 10. és 11. között a közönség tíz alkotást tekinthet meg ingyenesen.

„Az Emberi Jogi Filmnapok kapcsolódva az Emberi Jogok Nemzetközi Napjához lehetőséget teremt, hogy a roma közösségekről a médiában megjelenő képet a művészeten keresztül próbáljuk árnyalni” – írja az esemény beharangozójában az 1992-ben romák által létrehozott Romédia Alapítvány.

Az alapítvány weboldalán tevékenységüknek célját a következőképpen határozzák meg: „Hisszük, hogy munkánk üzenetet hordoz a jövő generációjának is, ezért kutatásainkban arra törekszünk, hogy közösségünk hagyományainak és történelmének legapróbb részleteit is megismerjük és dokumentáljuk. Hisszük, hogy a személyes tapasztalat segít a sztereotípiák által emelt falak lerombolásában, ezért felkutatjuk és filmjeinkben bemutatjuk azokat a történeteket, amelyekről ritkán hall a világ, és olyan művészeti eseményeket szervezünk, ahol úgy mutathatjuk be a közösségünket, ahogy még sohasem láthattad.”

Idén tíz alkotás került be a filmnapok válogatásába, a legkisebbeknek szóló meséktől a történelmi valóságot hűen ábrázoló drámákig. Az esemény újdonsága, hogy a közönségnek első alkalommal nyílik lehetősége szavazni, a legtöbb szavazatot kapott filmet pedig a szervezők közönségdíjjal jutalmazzák a fesztivál végén.

A fesztivál programjában helyet kapott többek között a Bogdán Árpád által rendezett Gettó Balboa című dokumentumfilm is, amelynek főhőse bebizonyítja, van kiút a gettóból

Látható többek között december 10-én, péntek délután öt órától Horváth Mária Valaha madarak voltunk című animációs filmje, amely a cigányság eredettörténetének meséje. A történetben – amely a szervezők megfogalmazása szerint, nem csak gyerekeknek szól – egy szabadságban élő boldog madársereg gazdag vidékre érkezik. A lakmározással nem tudnak betelni és egy idő után képtelenek felszállni. „Karmaikból lábak lettek, / Szárnyaikból kezek lettek, / Így maradtunk a Földön / A könnyű ég helyett. / Így lettünk madarakból emberek” – olvasható a film leírásában.

Az érdeklődők megtekinthetik december 10-én, péntek este nyolc órától a Dana Budisavljević által rendezett 2019-es Diana B. naplója (The Diary of Diana B.) című alkotást. A történetben nyolcvan évvel a második világháború után a túlélők visszatérnek a korábbi Ustasha táborba, ahol megtudják, hogy életüket egy önzetlen és elkötelezett nőnek köszönhetik. Egy eddig el nem mondott történet az Ausztriában született Diana Budisavljević-ről, aki a második világháború legnagyobb gyerekmentő kampányát vezette.

Jelenet a Diana B. naplója című dokumentumfilmből

A programban mások mellett szerepel a Kalla Éva forgatókönyve alapján Seres Tamás által rendezett Darinka is, amely december 11-én, szombat este tíz órától nézhető. A címszereplő bohóclány családja vándorcirkuszában lép fel nap mint nap. Számtalan rajongója van, közöttük Sághy Domonkos művészettörténész is. A cigánylány és a magyar fiú szerelme a német megszállás idején bontakozik ki, amikor a fajelmélet a cigányokat is a megsemmisítendő népek közé sorolja. A deportálás elszakítja őket egymástól, ám a lelki kapocs örökre megmarad közöttük.

Ingyenesen regisztrálni a Romédia Facebook-oldalán, valamint a filmnapok Facebook-eseményénél közzétett linken lehet. Ezt követően a filmek megtekintéséhez szükséges privát linkeket a fesztivál első napján e-mailben küldik el a beregisztráltaknak. Minden film eredeti nyelven magyar és angol felirattal nézhető, a teljes program pedig az alapítvány Facebook-oldalán érhető el. 

(Borítókép: Képkocka a Valaha madarak voltunk című animációs filmből)