Roma filmek fesztiválja az online térben

Roma filmek fesztiválja az online térben
Kétnapos roma filmfesztivált szervez a Romédia Alapítvány az emberi jogok világnapja alkalmából: december 10-én és 11-én, csütörtökön és pénteken az érdeklődők ingyenesen tekinthetnek meg roma alkotók által készített filmeket, valamint tematikus panelbeszélgetésbe is bekapcsolódhatnak.

Az Emberi Jogi Filmnapok elnevezésű esemény célja szélesebb közönséggel megismertetni a roma alkotók műveit, valamint segítséget nyújtani nekik a vírushelyzetben. A filmfesztiválon a közönségnek lehetősége adódik megismerni olyan filmeket, amelyek a romák életének és történelmének értékeit jelenítik meg a filmvásznon. A fesztivál műsorában az idén megjelent alkotások mellett három magyar filmpremier is szerepel.

A rendezvény Roz Mortimer A halhatatlan nő (The Deathless Woman) című dokumentumfilmjének vetítésével kezdődik csütörtök este hét órakor (romániai idő szerint este 8). A dokumentarista és játékfilmes eszközökből építkező mű 77 évet ölel fel, a náci rémtettektől a szélsőjobboldali ideológiák újjáéledéséig, bemutatva Európa elmúlt majd száz évét a roma közösség aspektusából.

Csütörtök este fél kilenctől (fél 10-től) látható az Emlékek az Appleby lóvásárról című brit dokumentumfilm, majd Galya Stoyanova Lapok életem könyvéből című kisfilmjét tekinthetik meg az érdeklődők. Ezt követően Sami Mustafa 2015-ös Törvények csapdájában című dokumentumfilmjét vetítik.

Pénteken délután fél hattól (fél 7-től) kezdődnek a gyermekeknek szóló szekció vetítései azzal a céllal, hogy a legkisebbeket is megszólítsák olyan művekkel, amelyek a roma kultúrát népszerűsítik és a kulturális különbségek békés áthidalásának fontosságát hirdetik. A programban szerepel a Kecskemétfilm Cigánymesék sorozatának két része, a Hogyan lett az ember és A Nap és a Hold története című rajzfilmek. Először láthatja a magyar közönség a Bango Vassil című animációs filmet, amely az együttműködés fontosságát hangsúlyozza a balkáni országokban népszerű, azonos nevű védőszent legendájának modern feldolgozásával.

Ugyancsak magyar premier lesz a romániai roma rabszolgaságot hűen ábrázoló Felszabadító levél című rövidfilm, amely egy tizenkilencedik századi nemesi házban szolgáló anya és fia történetét mutatja be. Alina Șerban elsőfilmes rendező igaz történeten alapuló rövidfilmje magyar felirattal tekinthető meg péntek este nyolc órától (9), a tervek szerint pedig az alkotásból az elkövetkező időszakban egészestés film is készül.

A filmfesztiválba beválogatott filmek nem csupán roma témákat dolgoznak fel: Pablo Vega és csapata a tanzániai wagogo nép zenéjét mutatja be különleges művészi vízióval az Afrika: az ütemben című filmben, amely péntek este hét órától (8) látható. Hamze Bytyci egy lengyel zsidó holokauszt-túlélő nő igaz történetét dolgozta fel a Hiszek a szeretetben című alkotásában, míg Bársony Katalinnak, a Romédia Alapítvány ügyvezető igazgatójának Irvin Mujcic című egyedi portréfilmje a srebrenicai mészárlást mutatja be egy túlélő történetén keresztül.

A panelbeszélgetés résztvevői, valamint a filmek rendezői közül többen is a Nemzetközi Roma Filmbizottság tagjai, köztük Bársony Katalin, Galya Stoyanova, Pablo Vega, Hamze Bytyci, Sami Mustafa és Artur Conka. A panelbeszélgetés résztvevői között van még Daróczi Ágnes újságíró-szerkesztő és Margareta Matache, a Harvard Egyetem professzora is.

A filmek megtekintéséhez rövid regisztráció szükséges, ezt követően az e-mailben kapott linkeken nézhetők az alkotások. A regisztrációs űrlap, valamint minden további információ a szervező alapítvány Facebook-oldalán érhető el – www.facebook.com/romediafoundation.