Lehetővé válik a Patriot rakéta- rendszerek adományozása

Döntő házként megszavazta kedden a képviselőház a Patriot légvédelmi rakétarendszerek harmadik félnek történő adományozását lehetővé tevő törvénytervezetet – tájékoztatott az Agerpres hírügynökség. A javaslatot 245 képviselő támogatta, 29-en ellene szavaztak, egy törvényhozó tartózkodott.

A jogszabályjavaslat parlamenti elfogadása lehetővé teszi a kormánynak, hogy egy Patriot légvédelmi rakétarendszert adományozzon egy harmadik félnek.

A törvénytervezet ugyanakkor felhatalmazza a kormányt egy Patriot légvédelmi rakétarendszer és a kapcsolódó felszerelések beszerzésére az Egyesült Államoktól. A beszerzéssel járó adók és illetékek kifizetése a védelmi minisztérium feladata lesz.

A képviselőházi vitán Mircia Chelaru AUR-os képviselő kijelentette, támogatja ugyan az ukránok erőfeszítéseit, de Romániának katonai- és külpolitikájában fel kell hagynia az „ingyen engedelmességgel” és az „állandó hernyópolitikával”. Kifejtette, megengedhetetlennek tartja, hogy egy katasztrofális költségvetési deficittel küzdő, leszegényedett ország adományozást vállaljon, majd meg akarja erősíteni műveleti képességét olyan forrásokból, amelyek egyelőre bizonytalanok. Chelaru azt is bejelentette, hogy az AUR frakciója a tervezet ellen fog szavazni.

Anamaria Gavrilă képviselő kijelentette, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak (CSAT) nem állt jogában a Patriot légvédelmi rendszer adományozásáról döntenie, és most ez az oka, hogy újabb rendszer beszerzésére kért engedélyt a parlamenttől. A törvényhozó szerint a Patriot valós értéke nem egymilliárd euró, hanem sokkal több, mert Románia szomszédságában háború dúl, s a légvédelmi rendszer értékét azoknak a lehetséges emberi és anyagi károknak alapján kell megszabni, amelyek keletkezését megelőzheti egy ilyen rendszer az elkövetkező 10 évben.

Nicu Fălcoi USR-s képviselő azzal érvelt a tervezet mellett, hogy a térség államai valamennyien adományoztak különböző hadi felszereléseket Ukrajnának, annak érdekében, hogy távol tartsák a háborút határaiktól. 

„Ha ezt nem tesszük meg, Oroszország nem áll meg Ukrajnánál. Amennyiben Ukrajnát legyőzi Oroszország, az jóval súlyosabban érinthet minket, mint egy Patriot rendszer adományozása” – magyarázta.

Mihai Fifor PSD-s képviselő azt mondta felszólalásában, Romániának NATO-tagállamként kötelezettségei vannak, és semmi mást nem tesz, mint csatlakozik az Ukrajna támogatását célzó kollektív erőfeszítéshez. Nyomatékosította: egy Patriot rendszer átadásával Románia nem marad védelem nélkül.