A Román Filmek Fehér Éjszakája – Kolozsváron is vetítik az alkotásokat

Szeptember 13-án a múzeumok éjszakája mintájára és alapgondolata alapján immár tizenötödik alkalommal Bukarestben, Kolozsváron és Temesváron szerveznek román filmes maratoni vetítéssorozatot.

A mozgóképes alkotásokat nyolc filmszínházban láthatja a közönség.

A programban elsőként bejelentett filmek között szerepel a Clasat (rendező: George ve Gänæaard és Horia Cucută, 2024), a Rusalka (rendező: Claudiu Mitcu), az Ext. Mașină. Noapte (rendező: Andrei Crețulescu) és a Hová mennek az elefántok/Unde merg elefanții (r. Gabi Virginia Șarga, Cătălin Rotaru).

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) 23. kiadásán a Román Filmnapok díját elnyerő Clasat című alkotás egy intenzív újságírói nyomozásra épül, amelyet egy vállalati alkalmazott gyanús halála vált ki. Az újságíró felfedez egy olyan mesterséges intelligenciát (AI) fedez fel, amelynek forradalmasítania kellett volna az internetes tartalom moderálását. A film ugyanakkor egy toxikus munkahelyi környezetet és egy olyan szereplő történetét mutatja be, aki vallási áttérése után problémássá vált a vállalat számára. A szereplők között szerepel Dana Marineci, Daniel Popa és Emilian Oprea. A Classiat előbemutatójára a Román Filmek Fehér Éjszakáján kerül sor.

A szervezők sajtóközleménye szerint Maia Morgenstern a Rusalka című film főszereplője. Az alkotásban szerepel Rodica Lazăr, Claudiu Istodor és Diana Gheorghian is. A film egy baráti társaság történetéről szól. A tagok minden évben a román tengerparton találkoznak, hogy együtt nyaraljanak. Egy nyugtalanító hír a feje tetejére állítja a nyaralásukat. A rendezvényen Rusalka előbemutatóját láthatja a közönség.

Rodica Lazăr az Ext. Machine. Noapte című filmben is látható. A szereplők között van még Dorian Boguță, Șerban Pavlu és Andi Vasluianu. A filmet nehéz besorolni, olvasható a közleményben. A filmes szakemberek szerint az alkotás „az a fajta film amit, ha tudod, miről szól, nincs értelme megnézni”. A film a fesztiválon szintén első ízben látható.

A Hová mennek az elefántos/Unde merg elefanţii című film az egyetlen román mozgóképes alkotás, amelyet beválasztottak a TIFF.23 hivatalos versenyprogramjába. A film három szereplő szerelméről és barátságáról szól életük egy nehéz pillanatában. A szereposztásban: Alice Cora Mihalache, Carina Lăpușneanu és Ștefan Mihai.

A Román Filmek Fehér Éjszakája során dokumentumfilmeket is vetítenek: az Éjjeli pillangók/Fluturi de Noapte (rendezte: Andrei Răuțu) című produkció Marina Voica énekesnőről, míg Nasty (rendezte: Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu és Tudor D. Popescu) Ilie Năstase életéről és pályafutásáról szól. A Hogyan lehetek halott, ha élek?/ Cum să fiu mort, dacă-s viu? (rendezte: Ilinca Călugărereanu) című film egy olyan ember története, aki egyedül vívja meg gyötrelmes harcát egy kafkai rendszer ellen, amely nem hajlandó elismerni, hogy ő él.

(Borítókép: jelenet a Rusalka című filmből)