Hétvégén Jazz in the Park fesztivál Kolozsváron

Jazz in the Park sajtótájékoztató
„Tartalmas fesztivál elé nézünk” (Fotó: Tompa Réka)

Tizenkettedik alkalommal kerül sor a Jazz in the Park fesztiválra Kolozsváron, illetve ötödik alkalommal rendezik meg a koncertsorozatot az Erdélyi Néprajzi Múzeum szabadtéri részlegén, a falumúzeumban. Alin Vaida, a fesztivál alapítója elmondta: több nemzetközi hírű előadó lép fel az idei rendezvényen, többek között a Postmodern Jukebox, a Cymande és az Avishai Cohen Trio. „Tartalmas fesztivál elé nézünk. Nem hiszem, hogy valaha sikerülni fog ilyen hírességeket ide csábítani. De nemcsak világhírű, hanem romániai elismert előadóművészek is lesznek” – mondta Alin Vaida. A Postmodern Jukebox először lép fel Romániában, és a kolozsvári koncertjük mellett bukaresti fellépésre is sor kerül. Az együttes idei turnéja során megemlékeznek arról, hogy tíz éve járják a világot, és ez lesz az ezredik koncertjük. Az együttes hetven tagot számlál, de Kolozsvárra kevesebben jönnek. A hamarosan kezdődő fesztivál részleteiről sajtóértekezleten számoltak be a szervezők, ahol többek között azt is elárulták, mikor szervezik a jövő évi Jazz in the Parkot, amelyre már lehet kedvezményes bérleteket váltani, és már többen a meghívottak közül visszaigazolták a részvételüket az egyre ismertebb és népszerűbb rendezvényre, amelynek egyfajta nyitását is tervezik.

Hamarosan kezdődik a Jazz in the Park fesztivál, amely a műfaj kedvelőinek augusztus 30-a, péntek és szeptember elseje, vasárnap között kínál szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget a falumúzeum területén. Ebből az alkalomból tartottak kedden sajtótájékoztatót a szervezők, hogy a részleteket ismertessék. 

– Az Erdélyi Néprajzi Múzeum szabadtéri részlegén, a falumúzeumban (a Törökvágáson) öt színpadot állítunk fel. Igyekszünk minél csodálatosabb hangulatot teremteni. Ez azonban nemcsak a koncerteknek tudható be, hanem a műhelytevékenységeknek is: a közönség elbeszélgethet az előadókkal vagy szakemberekkel, meg lehet tanulni afrikai dobokon vagy zongorán játszani, ugyanakkor koktélt keverni. Borkóstolókat is szervezünk. Parkolni a közeli Tetarom ipari parkban lesz lehetőség, de arra is buzdítjuk az embereket, hogy jöjjenek gyalog vagy busszal – közölte Denisa Dan fesztiválmenedzser. 

Alin Vaida fesztiválalapító elmondta: jövőre nem nyár végén, hanem június 6-a és 8-a között szervezik meg a fesztivált, és már a jövő évi eseményre is híres művészek igazolták vissza a részvételüket. Az igazi dzsesszrajongók pedig kedvezményes – 275 lejes – áron megvásárolhatják a jövő évi fesztiválra érvényes bérletet. Idén a fesztiválbérlet 475 lejbe kerül, míg a napi jegyek 199 lejbe. 

Alin Vaidától megtudtuk: a román közönség a latinos jellegű zenét szereti. A szervezők igyekeznek megfelelni a közönség igényeinek, ám a közeljövőben a progresszív rock zenei irányzatba tartozó együttesek is helyt kapnak a fesztiválon.