Körvonalazódik a jobbközép pártok választási összefogása

Csak a PNL-vel nem sikerült még dűlőre jutni

A Jobboldal Ereje (ADU) elnöke, Ludovic Orban képviselő kijelentette, hogy lát lehetőséget a liberális és a konzervatív irányultságú jobbközép pártok komoly összefogására – tájékoztatott az Agerpres hírügynökség. Elena Lasconi, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke és államfő-jelöltje azt nyilatkozta, hogy a jobbközép pártokkal már egyezségre jutottak, kivéve a liberálisokat.

Ludovic Orban kifejtette, az ADU a Szociáldemokrata Párttal (PSD) szembenálló jobbközép demokratikus politikai pártok szövetségének létrehozását szorgalmazza, és politikai célként tűzte ki a részvételét egy olyan koalícióban, amely képes legyőzni a PSD-t az államelnöki és a parlamenti választásokon.

Az ellenzéki politikus elmondta, hogy tárgyalt már a választási együttműködésről a jobbközép pártokkal. „Egyeztetéseink előrehaladottak, ezért ki merem jelenteni, hogy van lehetőség a liberális és konzervatív irányultságú jobbközép pártok komoly összefogására”.

A parlament őszi ülésszakának prioritásairól szólva, a politikus nem zárta ki egy bizalmatlansági indítvány benyújtását. Hangsúlyozta, az ADU meg akarja buktatni a kormányt, és tárgyalni fog erről az összes olyan párttal, amely nem akarja, hogy Marcel Ciolacu a miniszterelnöki tisztség előnyeit élvezve vágjon neki az államelnök-választásnak.

Elena Lasconi, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke azt nyilatkozta: a Népi Mozgalom Párt (PMP), a Megújítjuk Románia Európai Projektjét (REPER) és az ADU jobbközép alakulattal már lezajlottak a tárgyalások, és a hét végéig várhatóan döntés születik az esetleges együttműködésről. Az idő szorít – magyarázta –, mert a választási szövetségek iktatásának határideje szeptember 10-e, illetve szeptember 15-e.

Lasconi kifejtette, a sajtóhírek ellenére még nem találkozott és nem egyeztetett egy esetleges szövetségről a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőivel. Elmondta: néhány nappal korábban azért jelentette ki, hogy államfőként Ilie Bolojant, a Bihar megyei tanács liberális párti elnökét kérné fel kormányalakításra, mert a nagyváradi politikusnak nagy tapasztalata van a közigazgatásban. Hozzátette, az USR-ben is sok jó szakember van, akik képesek lennének ellátni a miniszterelnöki feladatokat. 

Azt is elmondta, ha az USR kormányra kerül, közigazgatási reformot hajtana végre, amelynek egyik eleme a megyei tanácsok felszámolása lenne, így Bolojan „állás nélkül maradna”. A reform egy másik elemeként összevonnák a 2000-nél kisebb lélekszámú községeket, vagyis Románia településeinek 27–28 százalékát.

Azt is kijelentette: ha a PNL elnöke félretenné személyes hiúságát, és őt támogatná az államfőválasztáson, akkor az ország történelmében először női elnöke lenne Romániának, aki ráadásul már az első fordulóban elnyerné ezt a tisztséget. Hozzátette, ha Nicolae Ciucă megkeresi őt telefonon, egészen biztosan tárgyalni fog vele. Megjegyezte, hogy szerinte és az általa ismert felmérések alapján Nicolae Ciucă nem fog bejutni az államfőválasztás második fordulójába, a küzdelem jómaga és Marcel Ciolacu között fog eldőlni.

Az ADU-val való tárgyalásokról Lasconi azt mondta, az egyeztetések egyelőre elakadtak a parlamenti jelöltlisták befutó helyeinek elosztásánál. Azt is elmondta, hogy elképzelése szerint a jobbközép szövetségnek USR néven kellene indulnia a választásokon. 

Kijelentette, a választások után az USR együttműködne a PNL-vel, de az RMDSZ-szel is. Úgy vélekedett, ha Romániában jövő évtől nem jobboldali pártok kerülnek hatalomra, az ország a 2007–2008-as szintre, gazdasági és pénzügyi válságba süllyed vissza, amelyet jelenleg rejtegetni próbál a kormány.