Szabadság

Jóváhagyta múlt heti, strasbourgi plenáris ülésén az Európai Parlament azt a jogszabályt, amely szerint a gyártóknak és szolgáltatóknak inkább javítaniuk kell a meghibásodott termékeket azok cseréje helyett. Az elfogadott tervezet gyakorlatilag megerősíti a fogyasztók javításhoz való jogát, egyértelműsíti a javítással összefüggő gyártói kötelezettségeket, és arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy csere helyett javítással hosszabbítsák meg az általuk vásárolt termékek élettartamát. A törvényjavaslatot több mint egy éve terjesztette fel az Európai Bizottság, amelynek meglátása szerint a javításhoz való jog által az emberek pénzt takaríthatnának meg, és csökkenne a környezetszennyező elektronikai hulladék mennyisége is. A mostani döntés ugyanakkor csak köztes mérföldkő, hiszen még az Európai Unió Tanácsának is jóvá kell hagynia a jogszabályt; ezt követően a tagállamoknak 24 hónapjuk lesz a szabályok átültetésére.
Gazdaság
Átadták a héten az uniós forrásokból megújult Gyalu-Havasnagyfalu, illetve a Magyargyerőmonostor-Magyarvalkó-Meregyó megyei útszakaszokat.
Közhír
Mi, erdélyi magyarok, sokat vártunk arra, hogy az Európai Unió tagjai legyünk.
Belpol
Csaknem kilencszáz járművezetői engedélyt vont be a rendőrség szerdán, ezek közül 86-ot alkohol, tizenhármat tiltott szerek hatása alatti vezetés miatt, emellett elvették több mint négyszáz jármű forgalmi engedélyét – tájékoztatott csütörtökön a belügyminisztérium az Agerpres hírügynökség szerint.
Közhír
Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között, ezúttal amerikai finanszírozással. Az economica.net csütörtökön arról számolt be, hogy a megállapodást Victor Parlicov moldovai energiaügyi miniszter és Isobel Coleman, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) helyettes ügyvezetője írta alá.
Közhír
Az útkarbantartók megkezdték a hó eltakarítását a Transzfogarasi útról, amelyet valószínűleg „jóval a szokásos július 1-jei időpont előtt” újra megnyitnak a forgalom előtt - számolt be a Facebook-oldalán a brassói regionális útigazgatóság.
Közhír
Tavaly 4862 személy szenvedett munkabalesetet Romániában, 112-vel kevesebben, mint egy évvel korábban; az áldozatok közül 90-en életüket vesztették - derül ki a munkaügyi minisztérium csütörtökön közzétett összesítéséből.
Gazdaság
Kijutott a Gázai övezetből szerda este kilenc román állampolgár és családtagjaik; jelenleg Egyiptomban tartózkodnak - közölte a külügyminisztérium.
Külpol
Marcel Ciolacu miniszterelnök május elseje alkalmából köszönetet mondott azoknak, akik megszakítás nélkül dolgoznak az alapvető szolgáltatások biztosításáért, akár az állami, akár a magánszektorban.
Gazdaság
A közlekedésrendészet munkatársai 697 jogosítványt és 368 forgalmi engedélyt vontak be az elmúlt 24 órában végzett közúti ellenőrzések során, előbbiekből 286-ot gyorshajtás, 51-et alkoholos befolyásoltság, 9-et kábítószer hatása alatt történő járművezetés miatt - tájékoztatott szerdán a Román Rendőrség.
Közhír
Bukarestben a “I. L. Caragiale” Nemzeti Színházban hétfőn, április 29-én 18. alkalommal megszervezett Gopo-gálán a Tudor Giurgiu által rendezett Libertate című filmdráma nyerte el a legjobb filmért járó Gopo-trófeát, és két magyar alkotótársa is Gopo-díjat kapott.
KultSzínTér

Határrendőröket sebesítettek meg migránsokat szállító embercsempészek szerda hajnalban egy rajtaütés során, a hatóságok több figyelmeztető lövést is leadtak – közölte az Agerpres hírügynökséggel a román határrendészet temesvári regionális parancsnoksága. 

Belpol