Szabadság

Idén januárban és februárban a nyers adatok szerint 3,2 százalékkal, a szezonális és naptárhatásoktól megtisztított adatok szerint 2,9 százalékkal nőtt a nagykereskedelmi forgalom Romániában (a gépjárművek és motorkerékpárok értékesítése nélkül) a múlt év első két hónapjához képest - derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdán közzétett adataiból.
Gazdaság
Új szén-dioxid megkötő módszert tesztel az OMV Petrom, a Ploieşti közelében található Petrobrazi kőolajfinomítóban. Az OMV Petrom közleménye szerint a tesztelés júniusban kezdődik, és a tervek szerint négy hónapig tart.
Gazdaság
Klaus Iohannis kedden kijelentette, hogy egy kisrepülőgéppel érkezett háromnapos dél-koreai hivatalos látogatására. Kedden a dél-koreai elnök és kormányfő is fogadta a román államfőt.
Külpol
Mély megdöbbenésének adott hangot kedden Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a Gázai övezetben lévő Nasszer és es-Sifá kórházakban elkövetett pusztítás miatt, illetve az izraeli hadsereg kivonulása után a kórházaknál talált tömegsírokkal kapcsolatban. A palesztin hatóságok előző nap jelentették be, hogy sok holttestet találtak tömegsírokban Hán-Júnisz térségében, miután a városból kivonult az izraeli hadsereg (IDF).
Külpol
A hadsereg az év első három hónapjában lebonyolított toborzás során a meghirdetett 5093 legénységi állásnak alig több mint a felét tudta betölteni, a legtöbb jelentkezőt fizikai alkalmatlansága miatt kellett elutasítania – közölte a védelmi minisztérium (MAPN).
Közhír
A Mifiz – Mindennapok fizikája – csapatversenyt 21. alkalommal szervezte meg az Empirix Egyesület és a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum a hétvégén, április 19–20 között.
Közhír
Hétfői együttes ülésükön a képviselők és a szenátorok hozzájárultak ahhoz, hogy az államfő jóváhagyja a román katonák részvételét az Eunavfor Aspides nevű uniós műveletben, illetve a Vörös-tenger hajózási szabadságát célzó, Prosperity Guardian fedőnevű misszióban.
Belpol
A kilencedik Kiskurutty játéktanoda megyei fordulóját szervezte meg április 20-án, szombaton a kolozsvári Hársfaillat Napköziotthonos Óvoda a csíkszentdomokosi főszervezők kérésére. A megyei játékra három továbbjutó csapat közép- és nagycsoportos óvodásai jelentkezhettek: a kisbácsi napköziotthon Vidám sünikéi, a szamosújvári Elvarázsolt házikó Óvoda Csicsergői és a kolozsvári házigazdák Méhecske csapata.
Közhír
Hétfőn megkezdte háromnaposra tervezett dél-koreai hivatalos látogatását Klaus Iohannis államfő, számolt be az Agerpres hírügynökség. Hétfőn délelőtt az elnök a szöuli nemzeti temetőben a hazájukért életüket adó katonák emlékére koszorúzott, majd ellátogatott a demilitarilzált övezetbe.
Külpol
Jogerősen ártatlannak nyilvánította a temesvári ítélőtábla Vinga község volt polgármesterét, akit 2017-ben korrupció miatt három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek és több jogától megfosztottak.
Közhír
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület orvos- és gyógyszerésztudományi szakosztálya idei, sorban 32. tudományos ülésszakát Marosvásárhelyen rendezték meg április 18–20. között. Az előadások és társadalmi rendezvények színhelyéül a Plaza Hotel és a Kultúrpalota szolgált, az orvosi egyetem idén sem lehetett partnere az ülésszaknak.
Közhír
A romániai autópályák hossza 2023 végére 48 kilométerrel nőtt, a közúthálózat hossza pedig összesen 86.388 kilométert tett ki, amelyből 17.677 kilométer (20,4 százalék) országút, 35.046 kilométer (40,6 százalék) megyei út és 33.665 kilométer (39 százalék) községi út - derül ki az Országos Statisztikai Hivatal (INS) hétfőn közzétett adataiból.
Közhír