Csiki

Zsuzsanna

Hat éve, 2017 januárjában indította útjára Szabados Ágnes műsorvezető, blogger, a budapesti Libertine Könyvesbolt vezetője a Nincs időm olvasni kihívást (NIOK). A kezdeményezés célja nagyjából úgy foglalható össze, hogy közösségépítés olvasásnépszerűsítés által, olvasásnépszerűsítés közösségépítés által, a kihívás részeként létrejött Van időm olvasni Facebook-csoport pedig ma már több mint 64 ezer tagot számlál.
KultSzínTér
A kolozsvári Művészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palotában nyílt egyéni kiállítása Benczédi Ilona korondi születésű, külföldön élő szobrászművésznek. A csütörtök esti megnyitót – amely a művész jelenlétében zajlott – nagy érdeklődés övezte. Az eseményen Benczédi Ilona mellett felszólalt Lucian Nastasă-Kovács, a Művészeti Múzeum igazgatója, továbbá közreműködött Szilágyi Enikő színművész, valamint a Haáz–Márkos zenészek.
KultSzínTér
Visszafogott pasztellvilág, harsány színáradat és letisztult fekete-fehérség különös elegyeként jellemezhető Forró Ágnes, Csorján Melitta és Szepessy Béla csütörtökön megnyílt, Mese, mítosz, történet című csoportos kiállítása. A képzőművészek alkotásainak a kolozsvári Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Kiállítótér (Szentegyház/Iuliu Maniu utca 4. szám) adott ideiglenes otthont, a munkákat az érdeklődők augusztus 4-ig tekinthetik meg. A megnyitóünnepségen Kis-Pállukács Hajnal muzeológus értékelte a tárlatot, a vizuális élményt kiegészítő zenepercekért pedig Szabó Kati Kinga hárfaművész felelt.
KultSzínTér
Kiapadhatatlan belső forrásból és a segítő munkájában hozzá fordulók sikereiből, gyógyulásaiból meríti az erőt Tisza Kata, a marosvásárhelyi származású, Budapesten élő társadalomkutató, interkulturális pszichológiai szakértő, akkreditált coach és irodalomterápiás műfajokban alkotó szerző, aki könyvhetes beszélgetőtársa, Székely Blanka újságíró, műsorvezető szerint „erős hangú, őszinte írásaival végez mélyfúrást az olvasók lelkében, soraival ugyanakkor simogatni és gyógyítani is tud”. Tisza Kata azt vallja, lehetetlen az életet és a mindennapokat lelki sérülések nélkül átvészelni, így gyógyulni- és feldolgozni valója mindenkinek van. Hipnózis 6-kor – Abszurd terápiák az utcán, a konyhában és a hálószobában című kötetét a 12. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét szombati napján – a cím kötelez alapon – este 6-tól mutatták be.
KultSzínTér
Péntek este hivatalosan is elkezdődött a 22. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál, azaz a TIFF: a megnyitóünnepség a hagyományokhoz híven Kolozsvár főterén zajlott, a házigazda ezúttal is Tudor Giurgiu fesztiváligazgató volt, az eső pedig csupán néhány percre köszönt be, mire a közönség többsége előkapta az esőkabátot vagy az esernyőt, már tovább is vonult. A megnyitó kiemelt momentumaként pályafutásáért életműdíjat vehetett át Timothy Spall angol színész, majd a főszereplésével készült, az ünnepségen szintén jelenlévő Hafsteinn Gunnar Sigurðsson által rendezett Northern Comfort című vígjátékkal hivatalosan is kezdetét vette a tíznapos filmözön.
KultSzínTér
Csütörtök délután hivatalosan is elkezdődött a négynapos kolozsvári könyvkavalkád: a 12. Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet Oláh Emese alpolgármester, Grezsa Csaba főkonzul, Vida Gábor író, szerkesztő, valamint Szántai János író, költő, az E-MIL elnöke nyitotta meg. A vasárnapig tartó eseménysorozat középpontjában a könyv, az olvasás és az író, pontosabban a könyvek, az olvasók és az írók találkozása áll. Június 12-ig – pénteken és szombaton 10 és 20, vasárnap 10 és 14 óra között – a Bánffy-palotában könyvvásár várja az érdeklődőket, az udvaron, a Tonitza teremben, a Vallásszabadság Házában, a Bulgakov Kávéházban és Magyarország kolozsvári főkonzulátusán pedig könyvbemutatókba és író-olvasó találkozókba kapcsolódhatunk be. A könyvhét díszvendége idén Oravecz Imre költő, műfordító, de megfordul a Bánffy-udvarban mások mellett Jón Kalman Stefánsson, Grecsó Krisztián, Csernus Imre, Lackfi János, Tisza Kata és Visky András is. (Részletek a 2. oldalon)
KultSzínTér
A falakról pasztellszínű mesevilág arcai, tekintetei, csellói, macskái, lovai, székei, cipői néznek az érkezőre, aki ebből pontosan tudhatja: Forró Ágnes kiállításán jár. A képzőművész munkáiból Időfutár nyomában 22 + 1 címmel nyílt retrospektív kiállítás az Apáczai Galériában május 4-én, csütörtök este. A tárlatot Kis-Pállukács Hajnal muzeológus nyitotta meg. Az eseményen – amelynek házigazdája Vörös Alpár István Vita, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum igazgatója volt – közreműködött Rekita Rozália színművész, valamint Oláh Boglárka zongoraművész és Oláh Mátyás csellóművész.
KultSzínTér
Tűpontosan célba találó, megrendítő mélységekbe leható, egyszerre keserűen és felemelően feloldozó filmet nézni még napjaink dömpingjében is kiváltságos élmény. Bernáth Szilárd Larry című drámájának kolozsvári díszbemutatója után ezt az élményt a rendezővel és a főszereplővel való közönségtalálkozó is csak fokozni tudta, jó volt hallgatni a szó legnemesebb értelmében vett egyszerű, tiszta meglátásaikat, gondolataikat, amelyekkel a világot és az alkotást szemlélik. A vetítést követően Bernáth Szilárd rendező, valamint a főszerepet alakító Vilmányi Benett munkafolyamatról és kihívásokról is mesélt Farkas Boglárka Angéla filmkritikus és a közönség kérdései mentén.
KultSzínTér
Tizenegy éve, 2012-ben mesélt először a magyar irodalom jeles íróinak, költőinek szerelmi életéről Nyáry Krisztián, a szerző Így szerettek ők című irodalmi szerelmeskönyvének pedig tavaly év végén már a harmadik része is megjelent – az első kötetekben negyven-negyven, míg az újban húsz történet kapott helyet. A könyvet szombat este a kolozsvári Bulgakov Irodalmi Kávéházban mutatták be, ahol Kinizsi Gyöngyi kérdései mentén Nyáry Krisztián munkafolyamatról, az információk begyűjtésének és a történetek megírásának kihívásairól, valamint izgalmas szerelmi szálakról – néhol már-már hálózatokról – mesélt a népes közönségnek többek között József Attila, Petőfi Sándor, Kaffka Margit, Kozmutza Flóra és Szabó Lőrinc kapcsán.
KultSzínTér
Létezik a mondás, miszerint a legjobb történetek nem salátaevéssel kezdődnek. Ha ezzel párhuzamosan lenne olyan szállóige, hogy a legjobb beszélgetések nem koffeinmentes kávé mellett zajlanak, akkor André Ferenccel igazán könnyű lenne rácáfolni. A csíkszeredai születésű, jelenleg Kolozsváron élő, de folyamatosan úton levő – induló és megérkező – költő, slammer, irodalomszervező, műfordító és szerkesztő második verseskötete, a kepler horoszkópírás közben letér a pályájáról éppen beszélgetésünk napjaiban hagyta el a nyomdát, azóta pedig már magyarországi és erdélyi könyvesboltok polcain is felbukkant. A magyar költészet napjához kapcsolódva változásokról, állandóságokról, alkotói folyamatokról és mélyrepülésekről is szó esett a koffeinmentes kávék felett.
KultSzínTér
Kosztolányi Dezső Édes Anna című regénye nyomán készült előadást mutat be április 5-én, szerda este 7 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata a stúdióteremben. A bemutatót megelőzően Visky András, a színház művészeti aligazgatója, Szabó K. István rendező, Artūras Šimonis díszlettervező, Cári Tibor zeneszerző, valamint a szereposztás tagjai sajtótájékoztatón beszéltek az előadásról és annak próbafolyamatáról.
KultSzínTér
Miután nyilvánosságra került az információ, mely szerint Alexandru Repan színész – jogerős bírósági ítélet által bizonyítottan – együttműködött a Szekuritátéval, a Román Színházi Szövetség (UNITER) szenátusa újragondolta az életműdíj odaítélését – fogalmaznak a sajtóközleményben, amely hétfőn, március 20-án jelent meg az UNITER honlapján. A szövetség online felületein közben számos nyílt levelet is közzétettek a napokban: színházi szakemberek álltak ki Andrij Zsoldak mellett, Silviu Purcărete visszalépett jelölésétől és az UNITER-díjak idei jelölőzsűrije is reagált a vádakra.
KultSzínTér