Szembeszállni az elnyomással, örök érvényűen – Édes Anna a Kolozsvári Állami Magyar Színház színpadán

Szembeszállni az elnyomással, örök érvényűen – Édes Anna a Kolozsvári Állami Magyar Színház színpadán
Kosztolányi Dezső Édes Anna című regénye nyomán készült előadást mutat be április 5-én, szerda este 7 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata a stúdióteremben. A bemutatót megelőzően Visky András, a színház művészeti aligazgatója, Szabó K. István rendező, Artūras Šimonis díszlettervező, Cári Tibor zeneszerző, valamint a szereposztás tagjai sajtótájékoztatón beszéltek az előadásról és annak próbafolyamatáról.

Visky András a sajtótájékoztató kezdetén úgy fogalmazott: nem színpadra állítják a művet, sokkal inkább színpadra adaptálják a történetet Kosztolányi Dezső nyomán. A magyar irodalom klasszikus regénye – amely 1926-ban íródott, a műbeli történések pedig 1919 és 1922 között játszódnak – rávilágít a társadalmi osztályok közötti különbségekre, emellett azon művek sorába tartozik, amelyek „jelzik az apokalipszis eljövetelét”. A címszereplő, Édes Anna „a halál angyalaként” szolgáltat igazságot abban a helyzetben, amelyben sem társadalmi, sem pedig magánéleti, lelki, spirituális szinten nincs esély az igazságszolgáltatásra – fejtette ki Visky András.

Bár a sajtótájékoztatón nem tudott jelen lenni, így fogalmaz az előadás beharangozójában Lőkös Ildikó dramaturg, aki együtt jegyzi a színpadi adaptációt a rendezővel: „»…csak emberség van, és a gyilkosságnál is nagyobb bűn, ha valaki embertelen, ha valaki durva, ha valaki fennhéjázó, amiért egy kés sem elég megtorlás, és a legnagyobb erény a lényegbe ható, figyelmes tisztaszívűség, mert többet, gyökeresebbet úgy sem tehetünk itt a földön« – írja Kosztolányi Dezső három évvel Édes Anna című regénye születése után, 1929-ben. És most? 2023-ban? Ma mi az, hogy emberség és mi az, hogy embertelenség? Ma mi a legnagyobb bűn és mi a legnagyobb erény? Egyáltalán kérdések-e ezek manapság vagy már máshol tart a világ? A közel százéves regény nyomán el lehet gondolkodni mindezen.”

A sajtótájékoztató résztvevői

Szabó K. István – aki első alkalommal rendez a Kolozsvári Állami Magyar Színházban – elmondta: ez a regény színpad után kiált, hiszen Édes Anna olyan erős és szélsőséges karakter, akárcsak az ókori görög tragédiák főhősei. A regény az első világháborút követő, politikai és történelmi szempontból is káoszos korszakban játszódik. Bár ezt az időszakot elsősorban a változások jellemezték, akadt olyan probléma, amely folytatólagosan fennállt (és fennáll napjainkban is): voltak (vannak), akik elnyomottak maradtak – fogalmazott a rendező. Szabó K. István hozzátette: itt érhető tetten a téma egyetemességeként és aktualitásaként az elnyomás és a kontrollmánia – mindkettő az emberi társadalom állandó betegsége, a mű középpontjába pedig a mindenkori elnyomással szembeni tiltakozás, ellenállás kerül – gyilkoság formájában. Kosztolányi regénye tehát azért adaptálható kiválóan 2023-ban (is), mert nem kizárólag a megírás éveinek problémáit dolgozza fel – foglalta össze a rendező.

Szabó K. István rendező a hétfői sajtótájékoztatón

A Romániában első alkalommal dolgozó Artūras Šimonis litván díszlettervező a próbafolyamatot és a regény által képviselt történelmi korszak megismerését is izgalmas kalandnak nevezte. Szerinte Szabó K. István magabiztosan állította színpadra a darabot, a díszlettel kapcsolatban pedig megjegyezte: az erőteljes atmoszféra megteremtéséhez elsősorban fényekkel, árnyékokkal és színekkel dolgozott.

Cári Tibor zeneszerző úgy fogalmazott: a hangzásvilágot illetően világos és inspiráló utasításokat kapott a rendezőtől, a zene tökéletesítésében pedig segítségére volt, hogy a helyszínen dolgozhatott, részt vehetett a próbákon, figyelhette a színészek – elsősorban a cselédek alkotta kórus – és a dallamok együttműködését. Hozzátette: a zene – amelyet nem igazított a regény által megidézett korszakhoz, inkább próbálta időtlenné tenni – nem csupán atmoszférikus, hanem fontos szerepe van a történésekben – reagál, bírál, ráerősít.

A cselédlányok kórusa

A címszerepet alakító Román Eszter elmondta: a regény újraolvasásakor jött rá, milyen kevés konkrét részletet árul el Édes Annáról a szerző, ezért a cselédlány színesebb és komplexebb megformálásához annak minden apró tette, gesztusa, félmondata segítségül szolgált. A színésznő fokozatosan építette fel a karaktert, közben pedig úgy érezte: a szerepben való elmélyüléshez a dramaturgtól sok támogatást és iránymutatást, a rendezőtől pedig elegendő időt és türelmet kapott.

A szereposztás jelenlévő tagjai közül többen méltatták a zeneszerzőt és a rendezőt. Bogdán Zsolt – aki Vizy Kornél szerepében lép színpadra – frissnek, szenvedélyesnek és rugalmasnak nevezte Szabó K. Istvánt, továbbá olyan rendezőnek, aki a próbákon mer a színészekkel és a színészekből dolgozni, velük együtt izgalmasat és élőt alkotni. A felsorolt jelzőkhöz a későbbiekben a Moviszternét alakító Csutak Réka hozzátette: Szabó K. István amellett, hogy ötletes, igazán jóízlésű rendező is, ami nagy dolog a színházi világban.

„Jó lenne, ha az előadást szeretné a közönség, mert mi szeretnénk nagyon-nagyon sokáig játszani” – fogalmazott Albert Csilla, zárásként pedig a rendező megjegyezte: „Nagyon fontos, hogy az alkotói folyamat ne csak a közönséghez eljutó végtermékben találjon értelmet, hanem azok lelkében is, akik létrehozzák azt.”

Az április 5-i bemutatót követően az Édes Anna április 6-án, csütörtök este 7 órától is megtekinthető a színház stúdiótermében. További előadásdátumok és részletek a huntheater.ro honlapon böngészhetők.

Szereposztás: Édes Anna – Román Eszter; Vizyné (Angéla) – Kali Andrea; Vizy Kornél – Bogdán Zsolt; Patikárius Jancsi – Kiss Tamás; Ficsor – Sinkó Ferenc; Moviszter Miklós – Bíró József; Moviszterné – Csutak Réka; Druma Szilárd – Dimény Áron; Drumáné – Kicsid Gizella; Kéményseprő – Orbán Attila; Etel, cseléd (kórus) – Vindis Andrea; Stefi, cseléd (kórus) – Albert Csilla; Katica, cseléd (kórus) – Varga Csilla; Ilonka, cseléd (kórus) – Kántor Melinda; Böbe, cseléd (kórus) – Tőtszegi Zsuzsa. Rendező Szabó K. István, színpadi adaptáció Lőkös Ildikó és Szabó K. István, dramaturg Lőkös Ildikó, jelmeztervező Bianca Imelda Jeremias, díszlettervező Artūras Šimonis, zeneszerző Cári Tibor, rendezőasszisztens Dávid Helga, előadásvezető Albert Enikő.

Borítókép: Az előadás címszerepét Román Eszter alakítja. A próbákon és a sajtótájékoztatón készült fotókat Biró István készítette.