Hétköznapi szeretnivalóságaink és esendőségeink groteszk szoborformában

Benczédi Ilona munkáiból nyílt kiállítás a kolozsvári Művészeti Múzeumban

Hétköznapi szeretnivalóságaink és esendőségeink groteszk szoborformában
A kolozsvári Művészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palotában nyílt egyéni kiállítása Benczédi Ilona korondi születésű, külföldön élő szobrászművésznek. A csütörtök esti megnyitót – amely a művész jelenlétében zajlott – nagy érdeklődés övezte. Az eseményen Benczédi Ilona mellett felszólalt Lucian Nastasă-Kovács, a Művészeti Múzeum igazgatója, továbbá közreműködött Szilágyi Enikő színművész, valamint a Haáz–Márkos zenészek.

Lucian Nastasă-Kovács múzeumigazgató örömét fejezte ki, hogy ilyen kiváló képzőművész munkái költözhettek a Bánffy-palota termeibe. Az alkotások magukért beszélnek és képviselik Benczédi Ilona különleges látásmódját – fogalmazott a múzeumigazgató.

Benczédi Ilona elmondta, régóta dédelgetett álma vált valóra azzal, hogy egyéni kiállítása nyílt a kolozsvári Művészeti Múzeumban. A művésznő köszönetet mondott mindenkinek, aki közreműködött a tárlat létrejöttében, illetve a meghívottaknak, barátoknak, rokonoknak és érdeklődőknek, akik megtisztelték jelenlétükkel a megnyitóünnepséget.

Az eseményen elhangzott, hogy hosszú ideje tervezett tárlat vált most valóra, amelyre a nagy érdeklődést figyelembe véve valóban igény volt a kolozsvári művészetkedvelők körében. Szilágyi Enikő színművész a zenés-verses összeállítást megelőzően elmesélte: egy éven át győzködte Benczédi Ilonát, hogy a pincéjében lapuló szobrokból kiállítást kell rendezni, alkotásait ugyanis mindenképpen látnia kell a nagyközönségnek.

A művész különleges portrészobrai és elgondolkodtató kompozíciói Kolozsvár előtt a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban (EMÜK) voltak kiállítva május 19. és június 15. között. „A művésznő alkotásai pontosan rávilágítanak arra, hogy valójában milyenek vagyunk mi, emberek, amikor kendőzetlenül feltárják gyengeségeinket, hibáinkat: olykor nevetséges, olykor szánnivalóan esendő, olykor megmosolyogtatóan bárgyú, máskor pedig szeretnivaló, de azért kicsit furcsa vagy pedig egyenesen groteszk, eltorzult testrészekkel rendelkező figurák – tehát tökéletlen lények” – olvasható az EMÜK honlapján.

A Bánffy-palota földszinti termeiben berendezett kiállítás július 23-ig látogatható, szerdától vasárnapig naponta 10 és 17 óra között.

Benczédi Ilona ifjúsági országos bajnok volt magasugrásban, komoly térdsérülése után fordult a rajzolás, majd a szobrászkodás felé. Tizenhat évesen édesapjával, Benczédi Sándor (1912–1998) szobrászművésszel közösen készítette első köztéri alkotását, a kolozsvári Metropol vendéglő kerámiafalát. 1967 és 1973 között a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt, szobrászat szakon végzett Vetró Artúr irányítása alatt. Ezt követően rendszeresen állított ki megyei és országos csoportos tárlatokon. 1987-ben Svédországba disszidált, ahol már a következő évben egyéni kiállítással mutatkozott be. Az elmúlt években felváltva él Budapesten és Svédországban – olvasható az emuk.ro honlapon.

Borítóképen Benczédi Ilona egyik kiállított munkája. Fotó: Rohonyi D. Iván. A megnyitóról készült fotóriport ide kattintva tekinthető meg.