Kerekes

Edit

Természetben is előforduló és az emberi szervezetbe is egyszerűen bejutni képes antibiotikum, a moxifloxacin kimutatására képes szenzort – úgynevezett MIP-filmet – fejlesztettek ki refis diákok. Találmányuk előnye, hogy olcsón, egyszerűen előállítható és alkalmazható. Eredményüket másfél évnyi kísérletezés előzte meg.
Közhír
Végzős mesteriskolai hallgató vállalati pénzügyi menedzsment szakon. Huszonkét évesen lett az Erdélyi Református Egyházkerület ifjúsági szervezete, az IKE ügyvezető igazgatója. Feladatainak oroszlánrésze több ezer résztvevős fesztiválok szervezésétől az IKE költségvetésének tervezéséig és a hátteret biztosító források felkutatásáig terjed. Mialatt elődjével tanulta az ügyvezetőséget, tevékenységi köre újabb hatalmas teendővel bővült: a felújított Herepei-házba költöztek, ahol az IKE történetében először nyílik lehetőségük nemcsak irodát, de teljes ifjúsági központot működtetni. Mára halvány emlék az az összesen két esztendő, amit nyolcéves koráig Olaszországban töltött (Monzában született 2000 októberében), de ott kezdte az elemit, így érti még az olasz nyelvet, ezt a tudást szeretné feleleveníteni. Apetroae Lucas Matteo 2011-től a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium diákja, 2019-től gazdasági informatikát tanult Kolozsváron. Itthon képzeli el a jövőjét, ennek pedig várhatóan éveken át része lesz az IKE, amellyel közös történetük kilenc éve kezdődött.
Máskép(p)
„Nehezebb, mint a Székelykőt megmászni?” – kérdeztem Bogitól. „A Nagyárkon? Szerintem könnyebb.” – jött a válasz, így aztán egyértelmű volt a szombati program. Csak éppen azt felejtettem el, hogy a Székelykőt még a járvány előtt „hódítottuk meg”, azóta pedig eltelt néhány év, történt egy s más, a home office pedig jelentősen átalakította a hétköznapokat s az addig is csak inkább remélt, semmint valós állóképességemet. De a kocka el volt vetve.
Életmód
Angiográffal vezérelt agyi artériás katéterezéssel biztosítanak endovaszkuláris kezelést stroke-on átesett pácienseknek a Kolozs Megyei Sürgősségi Kórház radiológiai és orvosi képalkotó laboratóriumában november közepétől. Ez az eljárás egyedülálló az ország északnyugati részében.
Közhír
Magyaron kívül görög, cseh, francia, szlovén, lengyel, olasz, bulgár, portugál és szerb nyelvű előadásokat láthatunk az Európai Színházi Unió (UTE) huszadik nemzetközi fesztiválján, Kolozsváron november 4-től két héten át. A sétatéri színházban lesznek nagytermi és stúdióelőadások közönségtalálkozók az alkotókkal, könyvbemutatók és kerekasztal-beszélgetés a 15 éves stúdiószínpadról. Az utolsó UTE vagy Interferenciák fesztivál költségvetésének alig mintegy harmadából kellett ezúttal gazdálkodni, így a már jóval korábban megkötött szerződések, eladott jegyek dacára tulajdonképpen csak napokkal ezelőtt vált bizonyossággá a szervező Kolozsvári Állami Magyar Színház számára, hogy valóban megtarthatják a fesztivált – számolt be az ezzel együtt járó szinte fizikai fájdalomról Tompa Gábor igazgató a hétfői sajtóértekezleten.
KultSzínTér
Négy nap alatt mintegy negyvenórányi munkával sikerült előkészítenie a hat babaházat és kéttucatnyi szobabelsőt bemutató kiállítást a kolozsvári néprajzi múzeumban, pedig némi segítsége is akadt. Már ennyi is elég lenne ahhoz, hogy bárkit meggyőzzön: Ament Éva a szó legteljesebb értelmében szereti, amit csinál. Vidéki gyermekkorának helyszínei és emberalakjai öltenek formát milliméteres tárgyakkal részletgazdagon berendezett miniatűr parasztházaiban, amelyek most először utaztak Magyarország határain túlra. Egy szék egy hétig készül, egy seprű is legalább annyi idő, egy teljes babaházra pedig két hónapot kell várnunk. A tárlat június 18-ig látogatható.
KultSzínTér
Évente fejenként 25 lejt költünk könyvekre Romániában, a legkevesebbet az Európai Unióban. Három év alatt ötszáz iskolai könyvtárral lettünk szegényebbek, és közel félmillióval csökkent azoknak a gyerekeknek a száma, akik legalább egy könyvet kölcsönöztek. A hazai könyvkiadók éves forgalma itt a legalacsonyabb, 150-szer kisebb az Európában piacvezető Németországénál, és még ott is azon vannak, hogy országos stratégiával szorgalmazzák az olvasást. Itthon ezzel szemben semmi sem történik: a könyvtári állomány bővítése, az olvasás és könyvvásárlás támogatására született törvények többnyire papírra vetett holt betűk maradtak, már a tanárok sem kapják az éves könyvutalványokat. Mindeközben a fiatalok 40%-a funkcionális analfabéta: olvasni ugyan tud, de nem érti a szöveget. Van jó hír is: Kolozsváron és környékén egyre népszerűbb a szívből született Mesekuckó közösségi könyvkölcsönző, és a hazai könyvkiadók egyesülete is cselekvésre szánta magát.
Közhír
Templomjáró családban született, a Fellegváron nevelkedett, a 3-as számú matematika–fizika líceumban (ma Báthory) érettségizett. Még ötvenéves sem volt, amikor fel kellett adnia sok kreativitást igénylő szerszámlakatosi munkáját, s bár ezt annak idején valóságos csapásként élte meg, nem fordult el Istentől, felülkerekedett a helyzeten. Kónya István új elfoglaltságokat talált, megbékélt a betegség gondolatával, és energiái jelentős részét a hidelvei református gyülekezet javára fordította. Hamarosan hivatalosan is tehette, hiszen a hívek előbb presbiterré választották, majd lépésről lépésre egyre nagyobb feladatkörrel bízták meg, míg mára főgondnoka lett az egyházközségnek.
Életmód
Mintegy 83 ezer látogató rótta Kolozsvár utcáit a múzeumok éjszakáján.
Zoom
Öt előadással vettek részt a kolozsvári végzős színész szakos diákok a Művészeti Egyetemek Fesztiválján Csíkszeredában. A harmadévesek Édes Anna előadását szerdán Marosvásárhelyen is bemutatták, de korábban járt Debrecenben, Dunaújvárosban, Kecskeméten.
KultSzínTér
A várható katarzison túl júniusban ideje lesz elengedni a gyeplőt és feltörni a malacperselyt: könyveivel együtt érkezik Visky András, Vida Gábor, Lackfi János, Grecsó Krisztián, Tisza Kata, Hidas Judit, Gerlóczy Márton, Temesi Ferenc – csak töredéke a 12. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét sztárlistájának.
KultSzínTér
Csutora kutya is hivatalosan benevezett a Jókai-teljesítménytúrára, és igazolólappal végigjárta annak 55 kilométeres változatát szombaton – ez premiernek számít a túra történetében.
Életmód