Antibiotikum-szenzort alkottak, kutatói díjat nyertek a refis diákok

Másfél évig kísérletezett Balog Dóra Zsófia és Végh Ervin János
Másfél évig kísérletezett Balog Dóra Zsófia és Végh Ervin János
Természetben is előforduló és az emberi szervezetbe is egyszerűen bejutni képes antibiotikum, a moxifloxacin kimutatására képes szenzort – úgynevezett MIP-filmet – fejlesztettek ki refis diákok. Találmányuk előnye, hogy olcsón, egyszerűen előállítható és alkalmazható. Eredményüket másfél évnyi kísérletezés előzte meg.

– Eleinte nagyon kicsinek, elveszettnek és értetlennek éreztük magunkat, hisz az egyetem komoly dolog, ahova nagytekintélyű egyetemi professzorok és felkészült diákok járnak, illetéktelen idegeneknek éreztük magunkat ebben a környezetben – vallanak a kezdetekről a diákok. – Aztán hozzákomolyodtunk a feladathoz, és onnan kezdve minden kicsivel könnyebbé vált. Délutánonként a szabadidőnket rászánva, olykor órákon át terveztünk és újraterveztünk. Néha sikertelenek voltak a kísérletek, ilyenkor kicsit elkeseredtünk, majd másnap átgondoltuk, hol is tévedtünk. Így szépen kezdett kialakulni a kutatás váza, amire később lehetett építeni.

Egyesek bosszankodnak, ha orvosuk nem írja ki az antibiotikumot, mások viszont kifejezetten kerülik a használatát, és inkább természetes gyógymó­dok felé fordulnak nátha esetén. Divatból mára jelenséggé vált ódzkodni az antibiotikumoktól, ám még mindig sokan nem is értik, pontosan miért kellene csak indokolt esetben használni. Nagyon leegyszerűsítve: a rendelkezésre álló antibiotikumok variációi végesek, és ha indokolatlan megbetegedés esetén is fogyasztjuk – egyébként teljesen feleslegesen –, idővel hatástalanokká válnak, így ugyanoda jutunk, ahol az antibiotikumok felfedezése előtt: egy gyenge, az antibiotikumokkal szemben azok túlzott használata miatt ellenállóvá váló bacilus okozta betegség ismét halálos lesz.

Akaratunkon kívül is juttathatunk antibiotikumot a szervezetünkbe, például élelemmel – ma már a hazai boltokban sem szokatlan antibiotikum-mentes (és valamivel drágább) húst találni. Ahhoz, hogy elkerülhetővé váljon az önkéntelen antibiotikum-fogyasztás, szükség van különféle módszerekre, amelyekkel annak jelenléte kimutatható. Ilyen technológiák, eszközök kifejlesztésén rendszeresen dolgozik a tudomány, ezek tárházát gyarapítja Balog Dóra Zsófia és Végh Ervin János, a Kolozsvári Református Kollégium 11. C osztályos diákjainak a gyógyszerészeti egyetem támogatásával végzett kutatása.

– A kutatás célja az volt, hogy olyan szenzort készítsünk, amely képes kimutatni egy igen gyakori antibiotikum, a természetben is elterjedt moxifloxacin jelenlétét. Az emberi szervezetbe is könnyen bejutni képes moxifloxacin egyik fontos tulajdonsága, hogy ultraibolya fény hatására fluoreszkál, ez megkönnyíti a kimutatását. Ezt a szenzort végül papíralapra nyomtattuk, az egyetem által szolgáltatott 3D nyomtató segítségével – ismertetik kutatásukat a diákok. – Az így létrehozott szenzor sikeres alkalmazása kilátásba helyezi más antibiotikumok kimutatásának lehetőségét vizes közegből, és további kutatásokkal akár ezeknek a kivonását is. Az antibiotiku­mok egyre nagyobb problémát jelentenek, az ivóvizek is szennyezettek antibiotikummal, kimutatásuk egyre inkább előtérbe került, módszerünk pedig hozzájárul az emberi fogyasztásra szánt vizek antibiotikum-szennyezettségének kimutatásához. Léteznek erre a célra drága és kevésbé hatékony vizsgálatok, a mi módszerünk viszont olcsó, nagy mennyiségben, könnyen előállítható és alkalmazható – fejtették ki a fiatalok.

Eredményeiket második díjjal értékelték a Fiatal Kutatók Nemzetközi Konferenciájának (ICYS – International Conference of Young Scientists) országos szakaszán, amelynek a kollégium adott otthont.

„A végleges prezentáció mögött, amelyet bemutattunk, hozzávetőlegesen másfél évnyi kutatás áll, ami igazi kihívás volt számunkra. Időbe telt, mire ráéreztünk a labormunkára és elértük a kívánt eredményt. Nagyon sokat köszönhetünk prof. dr. Bodoki Edének és a Iuliu Haţieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek. A kutatás ötlete, kivitelezése nem jött volna létre Mihályfalvi Katalin biológiatanár hathatós segítsége nélkül, a laboratóriumi vizsgálatok kivitelezésében Győrfi Szabolcs doktorandusz hallgató segített sokat” – mondták az ifjú kutatók, akik munkájukkal a vetélkedő nemzetközi szakaszán is részt vesznek majd április második felében a törökországi Izmir városában.