Tobzódni irodalmi élményekben: kolozsvári könyvhét Oravecz Imrével, Izland is díszmeghívott

Tobzódni irodalmi élményekben: kolozsvári könyvhét Oravecz Imrével, Izland is díszmeghívott
A várható katarzison túl júniusban ideje lesz elengedni a gyeplőt és feltörni a malacperselyt: könyveivel együtt érkezik Visky András, Vida Gábor, Lackfi János, Grecsó Krisztián, Tisza Kata, Hidas Judit, Gerlóczy Márton, Temesi Ferenc – csak töredéke a 12. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét sztárlistájának.

Családi programokkal, koncertekkel, számos könyvbemutatóval kecsegtetnek a szervezők, izgalmas beszélgetések várnak ránk (Csernus Imrét Kádár Annamária faggatja), Kolozsvárra érkezik az anyaországi és hazai magyar irodalom színe-java(nak egy része).

A könyvhét díszvendége lesz a 80 esztendős Oravecz Imre Kossuth-díjas magyar költő, műfordító, és számos jeles anyaországi szerző, a már említettek mellett például Cserna-Szabó András, Szálinger Balázs, Farkas Wellmann Endre, Jónás Tamás – közölte Kinizsi Zoltán szervező. Bemutatják Oborni Teréz Erdély fejedelmei című nagyszabású munkáját és a műfordítók hagyományos találkozójára is sor kerül.

A kolozsvári könyvhét történetében először nemzetközi díszvendég is lesz: Izlandról érkezik Jón Kalman Stefánsson, akit legtöbben talán A halaknak nincs lábuk című regényéről ismernek, és Sigridur Björnsdóttir, akinek három regénye közül várhatóan a legfrissebb, a Tüzek is megjelenik magyarul a könyvhétig (a szervezők reményei szerint). Őket elkíséri magyar fordítójuk, Patat Bence, nekünk pedig másfél-két órás, szinkrontolmácsolással ígért angol nyelvű beszélgetésben lehet részünk.

Idén tizedik alkalommal adják át az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjat, amelyet Visky András író, Imre Éva színművész és Oláh Gyárfás szobrászművész vehet át a magyar színházban, a díjátadót a Kaláka együttes és Bogdán Zsolt színművész Kányádi-estje követi – mondta Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke.

H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh alelnöke kiemelte a Bánffy Miklós születésének 150. évfordulója alkalmából szervezett emlékkonferenciát Csapody Miklós és Dávid Gyula irodalomtörténészek részvételével. Erre a Liszt Intézet sepsiszentgyörgyi fiókja Kolozsvárra hozza Bánffy-kiállítását, illetve a vármegyeházától a házsongárdi kriptáig az író, színházi szakember, politikus életének fontos helyszíneit is be lehet majd járni vezetett sétán. A bonchidai Bánffy-kastélyban háromnyelvű kiállítással készülnek a könyvhét alatt szombaton és vasárnap.

varosnapokHirdetés

Szántai János, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (E-MIL) elnöke a Bulgakov kávézóba tervezett programot ismertette: bemutatják Szilágyi István új esszé- és publicisztikakötetét és Pécsi Györgyi Fehéringes közmagyar című gyűjteményes kötetét, amely Kányádi Sándorral készült interjúkat tartalmaz. Dupka György író a kárpátaljai magyar irodalom helyzetéről beszél a háború kontextusában. Az irodalmi kávézó teraszán Karácsonyi Zsolttal, Andrei Dósával és André Ferenccel is találkozhatunk majd, és átadják a Méhes György Alapítvány díjait.

Sok izgalmas előadást ígérnek kisgyermekes és kamaszokat nevelő szülőknek, lesz rendhagyó irodalomóra, előadás a fiatalok közösségi médiafüggőségéről, jön a gyermekirodalom László Noémitől, Szabó Róbert Csabától, Szántai Jánostól, Vadadi Adrienntől, Varró Dánieltől, itt lesz Vida Ágnes, Kovács Judit és a Kerekítő, koncertezik a Kaláka Gryllus Vilmossal és a Karaván. Tiszteletét teszi a könyvhéten a Margó és a Litera teljes szerkesztősége, a műhelyfoglalkozás elsősorban irodalomalkotóknak szól, de azokat is várják, akik eddig csak kacérkodtak az írás művészetével vagy annak gondolatával.

A szervezők május végére ígérnek végleges programot nyomtatásban és itt: unnepikonyvhet.ro. Ne feledjük: június 8–11., Bánffy-palota, Vallásszabadság Háza, Bulgakov!

Kinizsi Zoltán szervező, Nagy Zoltán Levente az Iskola Alapítvány elnöke, Szántai János az E-MIL elnöke, H. Szabó Gyula a Romániai Magyar Könyves Céh alelnöke a könyvhetet ismertető sajtótájékoztatón FOTÓ: ROHONYI D. IVÁN