Tarolt a Steampunk múzeum és a Tűzoltótorony

Tarolt a Steampunk múzeum és a Tűzoltótorony
Mintegy 83 ezer látogató rótta Kolozsvár utcáit a múzeumok éjszakáján.

A 27 helyszínen csoportok, tömegek követték egymást: hatalmas sorok alakultak ki a Bánffy-palotánál, a kicsike Steampunk Múzeumhoz többszáz méteres sor kanyargott, több órát kellett várni a bejutáshoz. Aki lekéste, néhány hónapig még meglátogathatja a sakk-kiállítást a Szentgyörgy/Béke/Lucian Blaga téri központi egyetemi könyvtárban és a sétatéri Kaszinóban is várják még a látogatókat a Műszaki Egyetem kiállítására, ahol többek között napelemes és Forma 1-es autót, robotokat és agykontroll típusú applikációkat mutatnak be. A Szabók tornyában többek közt a bástya történetét ismertető kiállítás és az Erdélyi Mozimúzeum avatótárlata várta az éjszakázókat a filmkészítés kellékeivel.

A Karolina téri és környéki kocsmákban megpihenhettek a történeti múzeum látogatói, ott egyébként korabeli ruhákba öltözött maszkos figurák provokálták a közönséget, volt köztük púpos és zsémbes-cumis óriáscsecsemő is. Rendkívül népszerűnek bizonyult a Tűzoltótorony, ahol a tűzoltóság közgyűjteményéből és Szabó István magángyűjteményéből szerveztek kiállítást a mentőmunkát végzők múltjáról és jelenéről: tűzoltókészülékeket, oltásnál használt különféle eszközöket és egyenruhákat láthattunk, díszegyenruhát öltött tűzoltók vezették körbe az érdeklődőket a Szappany/Tipografiei utcában, ahol két 20. századi óriásszivattyút is kiállítottak.

A Szentegyház utcai Ifjúsági Központban a 21 évesnél fiatalabbak UEFA-Kupájával lehetett fényképezkedni, sok helyen műhelyfoglalkozásokat is tartottak, sokakat vonzott az állatorvosi egyetem akváriuma, a Francia Kulturális Központban a képzőművészeti és az állatorvosi-mezőgazdaságtudományi egyetem diákjainak bioművészeti kiállítására is sokan kíváncsiak voltak.

(A felvételek a szerkesztőség munkatársainak fotói, a múzeumok és a látogatók közösségi oldalairól származnak.)