Korcsolyapályát és földgázhálózatot épít Kalotaszentkirály

Alakul az új kulturális központ, dereng a sokhektáros horgásztó

Korcsolyapályát és földgázhálózatot épít Kalotaszentkirály
Alig egy hónapja bontotta el az önkormányzat a régi művelődési házat, máris elkezdődtek az új kulturális központ építési munkálatai Kalotaszentkirály-Zentelkén, ahol színpad, előadóterem és könyvtár is lesz olvasószobával. Újabb szabadidős és sporttevékenységgel bővül rövidesen a kalotaszegi község kínálata: korcsolyapálya épül az uszoda szomszédságában, ráadásul nem is akármilyen, hanem költségtakarékos önfenntartó lesz és nem vízzel-jéggel működik majd. Érkezik a földgáz a község öt falujába – számolt be lapunknak Póka András György polgármester, akitől megtudtuk, a felsorolt projektekhez még néhány millió euró hiányzik, de „nem olyan kőből faragtak minket, hogy nem oldjuk meg”. A védőgát sok éve húzódó terve is új lendületet kap, a községházán már az így kialakuló tó turisztikai vonzataival is számolnak. Kalotaszentkirály fejlődéstörténetét tekintve lehetetlen nem észrevenni: átgondoltan, hosszú távra terveznek.

Április elején lebontották a község művelődési házát, a kivitelező (kolozsvári TCI) és alvállalatai pedig már dolgoznak az új kulturális központ építésén. Az 1133 négyzetméteres, földszintes-manzárdos ingatlanban mintegy kétszáz férőhelyes nézőtérrel rendelkező színpad, negyven férőhelyes kisebb előadóterem, és különféle más tevékenységekre (pl. társasjáték, torna stb.) alkalmas helyiség is lesz, öltözők, ruhatárak és mellékhelyiségek, ugyanakkor a kulturális központba költöztetik majd vissza hangulatos környezetbe az utóbbi másfél évtizedben sínylődő községi könyvtárat, amelyet megnyitása után igyekeznek vonzóvá tenni a lakosság számára. A kivitelezési határidő két évről rendelkezik, de Póka András György polgármester abban bízik: ha megfelelően érkeznek a pénzösszegek az országos befektetési ügynökségtől, akár már 2025 nyara előtt üzembe helyezhetik a központot. Az eredetileg kétmillió eurós költségvetést a jelentős drágulás tekintélyesen felduzzasztotta mintegy hárommillióra.

Két év a kulturális központ kivitelezési határideje

Jósikafalva nem bírta, Kalotaszentkirály megcsinálja

A fedett korcsolyapályával sokadik projektjét láthatja megvalósulni a GAL Napoca Porolissum kistérségi egyesületi tagságának köszönhetően Kalotaszentkirály. A környék mintegy tucatnyi önkormányzatát tömörítő civil szervezet uniós pályázatainak hozzájárulásai által született meg az utóbbi esztendőkben például az éjjel is használható multifunkcionális sportpálya, az iskolai bentlakás és a konyha meleg vizét biztosító napelempark a kollégiumépület tetején, a 4 kilométernyi bicikliút az egykori vasúti töltés helyén, a térfigyelő kamerarendszer.

Póka András György: előteremtjük a pénzt (Fotó: Facebook/Archív)

„A kistérség tagjai arányosan részesültek az uniós támogatásokból, a korcsolyapálya eredetileg Jósikafalva/Beliş terve volt” – magyarázta a polgármester. Erre 200 ezer eurót hozott volna az egyesület uniós forrásból. Amikor Jósikafalva végül lemondott a megvalósításról, az egyesületben jelentkezőt kerestek a tervre, és Kalotaszentkirály nem sokat habozott. Igaz ugyan, hogy az eredetileg 450 ezer eurós költségvetés az utóbbi évek válsága miatt mára 650 ezerre nőtt, de ilyen kihívásokon nem szoktak fennakadni a szentkirályiak. Így történt, hogy az önkormányzat megvásárolt egy kertet az iskola szomszédságában, a tornaterem és az étkezde között, és a területen ma már áll a korcsolyapálya 600 négyzetméteres majdani épületének fémváza. A 400 négyzetméternyi csúszófelülettel rendelkező fedett létesítmény télen-nyáron, esőben-napsütésben használható lesz, és sok érdekességet tartogat. Az önfenntartó ingatlanban a csúszófelületet nem vízalapon biztosítják és nem is használható hagyományos korcsolyákkal. Puzzle-szerűen összerakható, 20 milliméter vastagságú műanyag felületen siklanak majd a korcsolyázók, lábukon a helyben elérhető speciális korcsolyákkal, amelyeket az intézmény saját gépével élesítenek. Ha elkopott a csúszófelület, az egész megfordítható, és ha a „fonákja” is elkopik, az elhasznált réteg eltávolítható – így nagyon hosszú távon gyakorlatilag költségmentesen biztosítható a csúszófelület. Bár bíznak a központi költségvetés-kiegészítésben és más forrásokért is lobbiznak, pontosan még nem tudják, honnan érkezik majd a hiányzó néhány százezer euró, de Póka András abban biztos: néhány hónapon belül, még a nyáron elkészül a pálya, a vissza nem térítendő uniós pénzekkel ugyanis augusztus végéig el kell számolniuk.

Nem törik fel az aszfaltot a földgáz miatt

A községet alkotó öt faluban összesen ezernél több bekötéssel készülnek a földgázhálózat kiépítésére: a kivitelező a kolozsvári Electrogroup, a majdani működtető (koncessziós alapon) a Nova Power & Gas, és a különféle engedélyek birtokában már csak minisztériumi rábólintásra várnak ahhoz, hogy ezt a munkálatot is elkezdjék. Egyszerűnek tűnik, századmagával mégis szinte elbukta Kalotaszentkirály ezt a lehetőséget: a kétszáznál több jelentkezőből többféle szempont mérlegelése alapján működő rostán a projekteknek ugyan több mint fele túljutott, végül mégis csak a legnagyobb pontszámú tizenötöt támogatta Bukarest. Póka András György elmondta, az RMDSZ-nek köszönhetően Kelemen Hunor, Cseke Attila és Hegedüs Csilla segítségével átvették az Anghel Saligny-programba a támogatási kritériumoknak eleget tevő pályázatokat, így Kalotaszentkirályét is. Ahogy megjön a minisztériumi jóváhagyás, azonnal munkához látnak, ráadásul nem lesz szükség a községet sűrűn behálózó aszfaltutak feltörésére: minden falu minden utcájában az út mindkét oldalán, a járda alatt helyezik majd el a 32 kilométer összhosszúságú vezetékeket, a kőkockákból épült járdák elbonthatók és visszaépíthetők – közölte a megnyugtató hírt a községvezető. A 2019-es eredeti pályázathoz képest a fejlesztés költségvetése ma már 8 millió euróra emelkedett, ebből „csak” mintegy másfél millió forrása bizonytalan. A hálózatépítés költségeit a fogyasztást mérő órákig fedezik közpénzekből, a fogyasztókat csupán a belső hálózat kialakításának költségei terhelik.

További „apróságokkal” is készülnek a községben: száz oszlopon napelemes közvilágítást, térfigyelő kamerákat szerelnek fel a 2021 őszén felavatott bicikliút teljes hosszában, ugyanakkor internettel is ellátják, két elektromos töltőállomást telepítenek a községben személyautók számára, információs kapukat Kalotaszentkirály központjába (képernyőkön lekérhető turisztikai tájékoztatás igényelhető így), okospadokat helyeznek el minden falu parkjában, és bővítik a térfigyelő kamerarendszert. Mindehhez az országos rezilienciaprogramból szereztek 400 ezer eurót.

Még teljes pompájában hatvanezer tulipán (Fotó: Facebook/Balogh Tibor)

A gyűjtőtó, ameddig a bicikliút elér

Mialatt a felsorolt projektek zajlanak (és még mennyi minden, amiről itt nem esett szó), a polgármester gondolatban már jó néhány évvel és néhány tervvel előrébb jár: a 18 hektáros majdani mesterséges tó jelentette turisztikai lehetőségek kiaknázását tervezgeti. Horgásztótól csónakázásig jöhet bármi, kíváncsian várjuk a helyiek ötleteit. Kalotaszentkirályon nem hagynak elvarratlan szálakat – ez a védőgátas-gyűjtőtavas történet is már több mint tíz évvel ezelőtt kezdődött.

A 2010-es évek elején ítéletidő tombolt a vidéken, a Kalota-patak mentén sorakozó településeken jelentős árvízkárokat okozva. Azt követően 40 millió eurós árvízvédelmi intézkedésekbe kezdtek. Átfogó mederszabályozási munkálatokat végeztek a Kalotán, ami jelentősen hozzájárult ugyan a hasonló áradások megelőzéséhez, de nem tudta azokat teljesen megszüntetni, 2020-ban is vashidat sodort el a víz Kalotaszentkirályon. Póka András György szerint végleges megoldást a Körös Vízügyi Igazgatóság által annak idején elkezdett, az utóbbi években veszteglő védőgátépítés hozhat, azáltal a csapadékmennyiség és a meteorológiai előrejelzések alapján várható esőzések szerint szabályozni lehetne a Kalota vízhozamát és szavatolni a gát alatt sorakozó helységek árvízvédelmét. A védőgátnál – a kalotaszentkirályi bicikliút végén! – 18 hektár vízfelületű gyűjtőtó jönne létre, amely számos turisztikai lehetőséggel kecsegtet. A munkálatok újfent folytatódnak, a kivitelezéshez 15 millió euróra van szükség, ennek három éven belül történő folyósítására egyelőre szóbeli ígéretet kaptak. „Megvolt a pénzünk 2012-ben, de buktunk az Ungureanu-kormánnyal, és egyetlen hét alatt odalett az egész pénz” – villantja fel a nagypolitikai történéseknek a kisember hétköznapjaiig szivárgó következményeinek egy példáját a polgármester. Egyszer talán ő maga elárulja, vagy valakinek sikerül megfejtenie Póka András György és csapata eredményességének titkát, de az már kétségtelen: a döcögősen működő államrendszerekkel való szakadatlan birkózás, a kudarcok és bosszúságok nem tántorítják el a közösségi célok elszánt követésétől.