Filmhírek a nagyvilágból

Filmhírek a nagyvilágból
Sorozat Örkény István kisregénye alapján, a FIPRESCI 2022-es nagydíja, mozikban a Szia, Életem!, ukrán nap a velencei filmfesztiválon és Sárkányok háza rekordnézettség…

Sorozat készülhet Örkény István Glória című kisregénye nyomán

A 28. Szarajevói Filmfesztivál Cinelink Drama programjában mutatta be Tóth Marcsi író és Zachar Balázs producer a Glória című minisorozat-tervét, amely Örkény István azonos című kisregényének televíziós adaptációja a történet egyik főszereplőjéről, az apácáról, aki harminc felett, a Rákosi-korszak közepén kezd új életet.

A Proton Cinema által gondozott projekt hat másik izgalmas és ígéretes európai sorozattervvel együtt szerepelt a nagyközönség számára is nyitott szarajevói pitch fórumon.

A Glória egy felnőttkori coming of age, vagyis felnövés-történet, amelyben a harminckét éves egykori apáca próbál helytállni a világi életben és miközben ráébred saját nőiességére, hitét is új alapokra kell helyeznie. A humorral gazdagon átszőtt, modern hangvételű széria a katolikus rendek 1951-es feloszlatását követő Rákosi-korszak mélyen antiklerikális történelmi közegében játszódik.

A hatrészes drámavígjáték terve korábban már bekerült a 2021-es Torino Series Lab kilenc legjobb sorozatterve közé és Szilágyi Fanni rendezővel kiegészülve részt vett egy négy hónapon át tartó fejlesztésen.

A FIPRESCI szerint a Vezess helyettem az elmúlt év legjobb filmje

A filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) 2022-es nagydíját Hamagucsi Rjúszuke japán rendező Vezess helyettem (Drive My Car) című filmjének ítélte oda – írja a Filmtett.

A kritikusszövegség tagjai közül 646-an szavaztak a világ minden részéről az általuk legjobbnak tartott, 2021 júliusa után bemutatott filmre. A többi befutó a Paul Thomas Anderson-féle Licorice Pizza, Jane Campion A kutya karmai közt (The Power of the Dog) című alkotása, a nemrég Arany Pálmával jutalmazott A szomorúság háromszöge (Triangle of Sadness) Ruben Östlundtól, valamint Joaquim Trier A világ legrosszabb embere (The Worst Person in the World) című filmje volt.

A FIPRESCI által Grand Prix-nek nevezett díjat szeptember 16-án adják át a hetvenedik San Sebastian Nemzetközi Filmfesztivál nyitógáláján, ahol a nyertes filmet is levetítik.

Jelenet a Vezess helyettem című filmből. Fotó forrása: www.janusfilms.com

Szia, Életem! – Magyarországi mozikban Rohonyi Gábor vígjátéka

Jó hír a következő időszakban Magyarországra utazóknak: mozikba került a Rohonyi Gábor által rendezett, Thuróczy Szabolcs főszereplésével készült Szia, Életem! című vígjáték, amely egy apa és fia történetét meséli el.

Vékes Csaba társrendező forgatókönyve a szerző saját tapasztalataiból merítve kerekített – időnként a valóság határait átlépő – történetet az apává válás folyamatáról – közölték a készítők az MTI-vel.

A filmben Thuróczy Szabolcs olyan írót alakít, akinek csillaga leáldozóban van, kiadójától tíznapos ultimátumot kap egy új kézirat leadására. Ekkor toppan be hozzá volt barátnője, hogy lepasszolja neki közös gyermeküket, akit az író addig nem is ismert. A korábban kizárólag csak magával foglalkozó apa élete gyökeresen megváltozik: elkezdi a fiával való kapcsolatát mesében feldolgozni, a vele szerzett friss élményeit készülő művébe beépíteni, ám közös történetük végét apa és fia nagyon másképp képzeli el.

A Thuróczy Szabolcs által játszott író mellett a történet másik főszereplőjét, a férfi óvodáskorú gyerekét a kétszáz jelentkező közül kiválasztott Pásztor-Várady Mór játssza, Kovács Patrícia a gyerek anyját, Básti Juli kíváncsi szomszédasszonyt, Scherer Péter filmproducert, Mucsi Zoltán szigorú kiadóvezetőt, Tasnádi Bence haszonleső sztármenedzsert, Pálmai Anna vagány taxisofőrt, míg Elek Ferenc mindig segítőkész orvost alakít.

A vígjáték rendezője Rohonyi Gábor, operatőre Szatmári Péter, producerei Major István, Geszti Péter, Ditz Edit és Roskó Gábor. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült film az idei Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozott be a közönségnek, Thuróczy Szabolcsot a legjobb férfi főszereplő kategóriában Magyar Mozgókép Díjra is jelölték.

Ukrán napot rendeznek a szolidaritás jegyében a velencei filmfesztiválon

A jövő héten kezdődő 79. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon az Ukrajnával és az ukrán művészekkel vállalt szolidaritás jegyében ukrán napot szerveznek. A szeptember 8-ra tervezett eseményen Jaroszlav Melnyik, Ukrajna olaszországi nagykövete és ukrán filmesek is felszólalnak – jelentette be a fesztivál szóvivője. Az ukrán napon az érintettek beszámolnak majd arról, hogy a február 24-én Ukrajna ellen indított orosz háború hogyan változtatta meg az ukrajnai filmesek helyzetét, milyen kihívásokkal kell szembenézniük, továbbá bemutatják a finanszírozásra váró új produkcióikat is.

A Velencei Filmfesztivál művészeti igazgatója, Alberto Barbera nyitja majd meg azt a panelbeszélgetést, amelyen Jaroszlav Melnyik ukrán nagykövet és Marina Kudercsuk, az ukrán Nemzeti Filmintézet vezetője mellett két ukrán filmrendező, Antonio Lukics és Jevgenyij Afinejevszkij is részt vesz.

Az augusztus 31. és szeptember 10. között megrendezett fesztiválon ukrán filmeket is láthat a közönség: a Horizontok versenyprogramban vetítik az Antonio Lukics rendezésében készült Luxemburg Luxemburg című alkotást, valamint versenyen kívül látható a Freedom on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom (Szabadság lángokban: Ukrajna küzdelme a szabadságért) című, Jevgenyij Afinejevszkij rendezte film.

Rekordnézettséget hozott a Sárkányok háza nyitóepizódja

Közel tíz millióan nézték meg a Sárkányok háza első epizódját a premier napján, ezzel a Trónok harca előzménytörténete lett a legsikeresebb premier az HBO történetében – írja a Könyves Magazin, kiemelve: időközben már közzé is tettek egy előzetest arról, mi várható a folytatásban.

Jelenet a Sárkányok háza című sorozatból. Fotó forrása: www.hollywoodreporter.com

Az első epizód alapján a széria központi problémáját a Könyves Magazin a következőképpen foglalta össze: „A Trónok harca évadról-évadra vált a központi nőalakok történetévé, az ő szimbolikus megküzdésük a családjaikban, a női szerepmintákkal vagy önmagukkal mind szükségesek voltak ahhoz, hogy a sorozat érvényes legyen a mai világban. A Sárkányok háza első része – ami közel 200 évvel korábban játszódik – még nem itt tart: minden lehetséges helyzetben megértetik velünk, hogy ez a világ nem a nőké, de sejteti, hogy ebben a sorozatban kell elkezdeniük a saját lehetőségeiket felmérni és lépéseket tenni, hogy legyenek valakik.”

A Trónok harca az HBO valaha volt legsikeresebb sorozata, így nem csoda, hogy az előzménytörténet után is hatalmas az érdeklődés: a Warner bejelentése szerint a premier napján 9,99 millióan nézték meg az első részt, ami felülmúlta a várakozásokat – olvasható az összeállításban.

(Borítókép: Jelenet a Szia, Életem! című vígjátékból. Fotó forrása: port.hu)