Jubileumi mailart-kiállítás és első román-etióp versantológia bemutató

Sikeres kiadását zárta a 27. Inter-Art Nemzetközi Alkotótábor

Nagyenyed ismét benépesült 2024. augusztus 10-23 között képzőművészekkel, akik különböző alkotóműhelyekben és kiállításokon bizonyították tehetségüket. A huszonhetedik alkalommal megszervezett Inter-Art Nemzetközi Alkotótáborban 16 ország 28 művésze vett részt. A gazdag program az első román-etióp versantológia bemutatóját és egy jubileumi mailart-kiállítást is tartalmazott.

Az idén Oriola Kureta Semenescu (Albánia), Patricia Goodrich (Amerikai Egyesült Államok), Dimitar Velichkov Ivanov, Dobromira G. Dimitrova (Bulgária), Rich Dethlefsen (Dánia), Birhanu Manaye Menter, Tamerat Siltan (Etiópia), Noémie Lesquins (Franciaország), Kojo Biney (Ghána), Konstantinos Meramveliotakis (Görögország), Inga Shalvashvili, Nino Khvadagiani (Grúzia), Susie Veroff (Kanada), Nadine Joson (Mauritius), Samuel Olou (Norvégia), Angela Kerekian (Örményország), Branka Lalić (Szerbia), Lojze Kalinšek (Szlovénia) valamint Ifrim Lacme, Munteanu Gheorghe, Mirea Nevena, Neagu Ecaterina, Rus Postumia,Tar Béla, Elena Cristea, Cosmin Vâlceanu, Balog István és Balog Zoltán (Románia) vettek részt a kiváló feltételeket biztosító enyedi alkotótáborban. A résztvevőknek, mini-szimpóziumok keretében, lehetőségük volt bemutatni hazájuk művészetét vagy akár saját alkotómunkájukat is, a többiek pedig rendre betekintést kaphattak ezáltal a világ több nemzetének  kultúrájába.

A hivatalos megnyitóra vasárnap este, augusztus 11-én került sor, amelynek két különleges mozzanata volt.

A városháza dísztermében, Költői találkozások címmel, bemutatták az első román-etióp versantológiát, amely elsősorban az Inter-Art Alapítvány kiterjedt kapcsolatrendszerének köszönhetően jött létre. A gyűjtemény hét hazai (Rodica Chira, Avram Cristea, Theodor Damian, Sonia Elvireanu, Ioan Hădărig, Emilia Ivancu,Kömíves Miklós) és hét etiópiai (Betemariam Teshome, Frezer Admasu, Meleti Kiros, Meron Getenet, Saba Mekuria, Solomon Sahle, Yohanes Molla) költő alkotásait tárja az olvasó elé, és ösztönzi a kulturális párhuzamok és különbözőségek felfedezésére.

A megnyitón startolt el az Inter-Art által szervezett, idén a Remény című nemzetközi mail art kiállítás is, amelyik immár harmincadik kiadásához érkezett, és 35 ország 120 művészének alkotását tárta a nagyközönség elé. A jeles eseménynek a csodálatos, kőfalas-boltíves Inter-Art Galéria adott otthont.

Az utóbbi években a szervezők más kihelyezett helyszíneket is célpontba vettek, így történt most is.

Szerdán, augusztus 14-én, a gyulafehérvári Egyesülés Múzeumában, azaz a régi kaszinó patinás épületében három, egymást követő kiállítás megnyitójára került sor, amelyeken az alkotásokat Ioan Bodoghi, az intézmény aligazgatója, valamint Ioan Hădărig, a tábor művészeti igazgatója méltatták. Nadine Joson Mauritius csodái festménykiállítása, illetve a norvég Samuel Olou A hiányzó című gyűjteménye méltán elnyerte a nagyközönség tetszését. Igazi kuriózumként hatott az a csoportos kiállítás is, amely Togó művészetét hozta el tájainkra Henri Kokou Segbaya, Annick Orrely Ayele Nyamle, Abla Sika Akpalo, Agbegnigan Alihonou, Kodjovi Tessi alkotásai révén.

Pénteken, augusztus 16-án a szervezők Vajdahunyad várába vitték a művészetet Lojze Kalinšek alkotásai révén, aki nem először állított ki a Hunyadiak sasfészkében. A szlovén művész festménygyűjteményét, amelynek címe (Horse for a Kingdom!) a shakespeare-i szállóigét parafrazálta, Ioan Bodoghi aligazgató és Ioan Hădărig kultúrigazgató mutatták be.

A kéthetes tábor második vasárnapja is értékes művészeti találkozópontokra nyújtott alkalmat. Az Inter-Art Galériában ezúttal az a Patricia Goodrich állított ki, aki a tábor talán leghűségesebb résztvevője, és aki fontos szerepet vállalt a kezdetekkor az esemény létrehozásában és népszerűsítésében. Az amerikai egyesült államokbeli, elismert képzőművész-költőnek már több egyéni tárlata volt Nagyenyeden, Bone, Flesh & Furés Voices Underground versesköteteit románra is lefordították és kiadták az Inter-Artnál. Mostani bronz és kő szoborkiállítása a szuggesztív We (Mi) címet viselte. A művésznő alkotásaival azonos kiállítótérben kaptak helyet a dán Rich Dethlefsen szimbolikus-absztrakt alkotásai, Eye Language („Szemnyelv”) címen, amelyek tematikájukban szervesen illeszkedtek egymáshoz.

A tárlatmegnyitókat követően került sor a Bethlen Gábor Kollégiumban az Inter Art Night nevű, immár kilencedik éve folyamatosan megszervezett zenés estre. Ezúttal Alexandra Florea, Alina Cucui és Maria Mariș, a gyulafehérvári Gyermekpalota művészei léptek fel, az est különmeghívottja pedig a Daniel &Dan Avram zenészpáros volt. Szintén a kollégium adott otthont csütörtökön, augusztus 22-én, a The Grown-up Girl elnevezésű színielőadásnak, amelyet Eugѐne Ionesco abszurd drámája inspirált és amelyet Viorel Cioflică, Ludmila Cioflică és Daniel Muntean adtak elő, előbbi rendezésében.

A tábor zárókiállítására, amelyet minden alkotó egy-egy reprezentatív alkotásából állítottak össze, augusztus 23-án került sor az Inter-Art  Galériában. 

Románia legnagyobb művészeti alkotótáborának megvalósítása tucatnyi  intézmény többéves jó együttműködésének és támogatásának köszönhető, ezek között található Nagyenyed Polgármesteri Hivatala, a Liviu Rebreanu Multikulturális Központ, a román kormány Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala és Fehér Megye Tanácsa. 

Borítóképen az Inter-Art Galériája