Reptér: visszatér a 100 ml szabály

A kolozsvári repülőtér sajtóközleménye szerint az Európai Bizottság rendelkezése értelmében szeptember elsejétől visszatérnek a 100 milliliteres szabályhoz az európai repterek.

Pontosabban arról van szó, hogy az új szabály szerint, biztonsági okokból, csak maximum 100 milliliteres kiszerelésben lehet a kézipoggyászban folyadékot, aeroszolt és gélt felvinni a repülőgépre. 

A dokumentum szerint ezeket nem szükséges átlátszó, visszazárható nejlonzacskóba helyezni. Az ideiglenes korlátozások bevezetését az indokolja, hogy a teljesítmény javítása érdekében felül kell vizsgálni a C3-as szabványos biztonsági berendezések egyes műszaki konfigurációit. 

A közlemény leszögezi: az utasoknak a biztonsági ellenőrzés során nem kell kivenniük a kézipoggyászukból a laptopokat és más nagyméretű elektronikus eszközöket. Az aerotelegraph.com szakportál értesülései szerint a módosítást az egyik gyártó bizonyos CT-szkenner sorozatainak hibái teszik szükségessé, az Európai Bizottság emiatt rendelte el az az összes készülék felülvizsgálatát.