AniMates: animációs filmek fesztiválja a Sapentián

A Kolozsvári Sapientia EMTE média tanszéke idén először ad otthont az AniMates nevű animációs filmeknek szentelt fesztiválnak október 11–13. között a Sapientia EMTE kolozsvári karán (Tordai út 4. sz.).

A fesztivál célja, hogy összehozza az európai animációs műhelyeket és az animáció kedvelőit (különös tekintettel a magyar és román animációra), és népszerűsítse az animációban rejlő kifejezési lehetőségeket a nagyközönség körében. A résztvevők észt származású animációs filmrendezőktől tanulhatnak, emellett pedig készülnek filmvetítésekkel, koncerttel és gyerekprogrammal is. Az esemény ingyenes, minden érdeklődő számára nyitott.

Október 11-én, pénteken 16 órakor nyitják meg a fesztivált, majd workshop és tapasztalatcsere kezdődik a résztvevő animációs iskolák képviselőivel (a helyek száma korlátozott) az aulában (Hunyadi Mátyás teremben). 19 órakor Kaspar Jancis, Sander Joon és Lucija Mrzljak filmjeit vetítik a rendezők jelenlétében szintén az aulában. 

Október 12-én, szombaton 10 órakor animációs workshop kezdődik Kaspar Jancis, Sander Joon és Lucija Mrzljak észt rendezőkkel (a helyek száma korlátozott) az stúdióban. 15 órakor a That's What She Said címmel az Animation Festival Network válogatását vetítik női alkotók animációiból az aulában. 17 órakor Öko-disztópiák az animációs filmben / Műanyag égbolt (2023) című egész estés animációs film vetítése, majd beszélgetés zajlik az aulában. 21 órakor kezdődik a fesztivál díjátadója, majd a FUNKorporation koncert animációs látványelemekkel a stúdióban. 

Október 13-án, vasárnap 11 órakor családi programként Best of Primanima vetítés és gyakorlati betekintés lesz az animáció világába az aulában. 18 órakor Gauder Áron és Novák Erik Nyócker! (2004) című filmjének vetítése zárja a rendezvényt az aulában. 

Bővebb információk elérhetők a fesztivál Facebook és Instagram oldalain.