Holokauszt-emléknap: fel kell lépni az atrocitások ellen

A terrorizmus, a gyűlölet, az erőszak, a félretájékoztatás és a gyűlöletbeszéd újra terjed, és a mai nemzedék felelőssége a megállításuk – állapította meg a holokauszt romániai emléknapja alkalmából megfogalmazott üzenetében az államfő.

Klaus Iohannis gondolatait Cătălina Galer elnöki tanácsos ismertette a bukaresti holokauszt-emlékműnél szervezett szerdai eseményen, amelyről az Agerpres hírügynökség tájékoztatott.

Az államfő szerint a több százezer romániai zsidó deportálásának és gyötrelmes szenvedéseinek felidézése a múlt feldolgozásának bizonyítéka, s figyelmeztetés arra, hogy a történelem tragikus időszakait nem szabad elfelejteni. Egyben alkalom arra, hogy a román állam megerősítse elkötelezettségét a demokratikus értékek és az emberi méltóság tisztelete mellett – vélekedett.
 

Iohannis szerint az áldozatok emléke, a túlélők és leszármazottaik történetei segítenek megismerni az antiszemitizmus és a gyűlölet következményeit, s továbbadni a történelmi igazságot, azzal a meggyőződéssel együtt, hogy ilyen atrocitások soha többé nem történhetnek meg. 

„Sajnos a terrorizmus, a gyűlölet, az erőszak, a félretájékoztatás és a gyűlöletbeszéd ismét terjed, és a mai nemzedék felelőssége a megállításuk” – üzente az államfő.

Iohannis emlékeztetett arra, hogy a holokauszt áldozatai romániai emléknapjának bevezetése óta eltelt húsz év alatt Bukarest vállalta a felelősséget a holokauszt során történt romániai eseményekért, és példát mutatott a szörnyű időszakra való emlékezés jó gyakorlatára. Felidézte, Románia betiltotta a fasiszta, rasszista és idegengyűlölő szervezeteket és szimbólumokat, illetve stratégiákat fogadott el az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a radikalizálódás és a gyűlöletbeszéd megelőzésére s leküzdésére. Emellett bevezették az iskolákban a Zsidó történelem. A holokauszt elnevezésű tantárgyat, s létrehozták a Zsidók és a Holokauszt Nemzeti Történeti Múzeumát Bukarestben.

Az államfő emlékeztetett arra is, hogy két mandátuma alatt következetesen szorgalmazta az igazság megismerését, és támogatta a holokauszt áldozataira való megemlékezést, valamint a fiatalabb generációk helyes elvekre való nevelését.

„A szolidaritás, a tolerancia, az empátia, az együttérzés, a sokféleség megbecsülése, a másokkal való törődés, valamint az alapvető jogok és szabadságok tiszteletben tartása a demokrácia fejlődésének és erősödésének alapjai, illetve a gyűlölet és a hátrányos megkülönböztetés megelőzésének és leküzdésének alapvető elemei” – zárta üzenetét Iohannis.