Színészek, elismert rendezők és sztárok a TIFF.23 különleges meghívottjai

Jojo T. Gibbs a rendőrségnek dolgozó pszichiáternőt alakítja a Dogman című filmben
Jojo T. Gibbs az egyik legígéretesebb feltörekvő színésznő a 23. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (2024. június 14-24., Kolozsvár) díszvendége. Részt vesz a fesztivál nyitógáláján is, ahol Luc Besson legújabb filmjét, a Velencei Filmfesztiválon bemutatott Dogman – a kutyák ura című alkotást vetítik.

Jojo T. Gibbs színésznő és komikus először a Twenties című, részben önéletrajzi ihletésű vígjátéksorozatban vált ismertté, amely egy fiatal, meleg fekete nőről és hetero barátairól szól. Ezt követően olyan nagyszabású filmekben kapott szerepet, mint a Múltbeli életek (r. Celine Song, legjobb film Oscar-jelölés, 2023), a Dogman, amelyben a börtönpszichiátert alakítja, ahová a főhős fiatalember kerül, aki traumatikus gyermekkorát a kutyák iránti szeretetének segítségével élte túl, és legutóbb Alex Garland Civil War című disztópikus thrillerében.

Az egyik legfontosabb kortárs olasz filmrendezőnek tartott Daniele Luchetti egyike a TIFF.23 3x3 szekciójában díjazott rendezőknek. Jelen lesz a Confidenza (Bizalom) című film június 15-én, szombaton 19 órakor a Diákművelődési Házban tartandó vetítésén, ahol átveszi a világ filmművészetéhez való különleges hozzájárulásért járó díjat. Daniele Luchetti a bukaresti Olasz Kulturális Intézet támogatásával vesz részt a TIFF-en.

A Head-On (r. Fatih Akin, 2004) című filmben játszott szerepe, amelyért két Lola-díjat is kapott, az európai színészi ranglétra csúcsára repítette, a nemzetközi hírnév pedig a Trónok harca című sorozatban játszott szerepe után jött el. Sibel Kekilli a TIFF-en a hivatalos versenyfilmek díjairól döntő zsűri tagjaként lesz jelen.

Konstantinos Kontovrakis, az egyik legjelentősebb európai producer szintén meghívást kapott a zsűribe, aki olyan nemzetközi díjnyertes filmek producere vagy társproducere volt, mint például a Hogyan szexeljünk (r. Molly Manning Walker, 2023-ban Cannes-ban Un Certain Regard-díjas) vagy A szomorúság háromszöge (r. Ruben Östlund, 2022-ben Cannes-ban Arany Pálma-díjas).

Hafsteinn Gunnar Sigurðsson rendező negyedik alkalommal tér vissza Kolozsvárra, ezúttal a zsűri tagjaként. Természetes lépés, miután első angol nyelvű filmje, a Nordic Comfort (2023) nyitotta meg a tavalyi fesztivált.

A hivatalos verseny zsűrijében Paul Negoescu román rendező (Two Lots, Nice People) és Markéta Šantrochová, az European Film Promotion elnöke is részt vesz.

A What's Up, Doc? Zsűrijét Dana Bunescu filmrendező, Mira Staleva bolgár producer és Giuseppe Gariazzo olasz filmkritikus alkotja.

Catrinel Dumitrescu olyan filmekből ismert, mint a Buletin de București (rendező: Virgil Calotescu) vagy a Blestemul pământului - blestemul iubirii (rendező: Mircea Mureșan). A színésznő, aki színházi és filmszerepeivel egyaránt hírnevet szerzett magának, kiválósági díjban részesül a 23. TIFF zárógáláján. Emellett jelen lesz a Căsătorie cu repetiție című 1985-ben készült film (rendező: Virgil Calotescu) június 22-i, szombati vetítésén, amit a Művész moziban tartanak meg 17 órakor.

Bogdan Dumitracheról elmondható, hogy az új hullámmal együtt nőtt fel, a legfontosabb romániai produkciókban kapott szerepet, a Lăzărescu úr halálában (rendező: Cristi Puiu), A gyermek helyzetében (rendező: Călin Netzer), a Ha az éjszaka Bukarestre borulban vagy a Metabolizmusban (rendező: Corneliu Porumboiu). A TIFF.23-on két legújabb filmjét – a Három kilométer a világ végéig-et (r. Emanuel Pârvu) és a Szabadesést (r. Fésős András) – is megtekinthetik az érdeklődők, és közönségtalálkozón is találkozhatnak vele.

A TIFF-en országos premierként látható a Három kilométer a világ végéig, amelyet egyetlen román filmként beválasztottak a legutóbbi cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába. Június 20-án, csütörtökön, a Főtéren vetítik 21:45 órakor, június 22-én, szombaton 15 órakor pedig a Diákművelődési Házban lesz látható. 

Bemutatják a minden idők egyik legjelentősebb román rendezőjének, Stere Guleának a Marin Preda regényei alapján készült trilógia utolsó részét, a Moromeții 3. című filmet. A kolozsvári vetítésen a rendező mellett jelen lesz még Horațiu Mălăele, Olimpia Melinte, Alex Călin, Dorina Chiriac és Mara Bugarin is. A Moromeții 3.-at június 21-én, pénteken 21:45 órakor lehet megnézni a főtéri szabadtéri vetítésen. 

Ilie Năstase és Ion Țiriac jelen lesz a Nasty (r. Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu) című film vetítésén a Főtéren június 16-án, vasárnap.

A legendás Marina Voica is visszatér a TIFF-re, ezúttal a román filmnapokra beválogatott Éjszakai pillangók című film (rendező: Andrei Răuțu) főszereplőjeként.

A fesztivál idei kiadásának vendégei között szerepel Cristi Puiu és Nae Caranfil rendező, Iulian Postelnicu, Rodica Lazăr, Dorian Boguță, Katia Pascariu, Dana Rogoz, Ana Ularu és Toma Cuzin színész és olyan sztárok, mint Doina Levintza, Ovidiu Buta, Irina Margareta Nistor, Amalia Enache és Andreea Esca.

Jegyeket a fesztivál filmjeire és eseményeire a htttp://tiff.eventbook.ro oldalon lehet váltani.