Kezdetét vette a végzős egyetemi hallgatók színházi és filmes fesztiválja Kolozsváron

Ünnepélyes keretek között vette kezdetét a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának fesztiválja hétfő délelőtt. A június 3-29. között zajló programsorozat részeként harminc színházi produkcióra, több filmvetítésre, fotókiállításra, könyvbemutatókkal egybekötött könyvvásárra, valamint színházi tematikájú konferenciára is sor kerül. A kezdeményezés célja bemutatkozási lehetőséget biztosítani a kar végzős, színházi- és filmes képzésében résztvevő diákjainak. A fesztivál teljes programkínálata a BBTE Magyar Színházi Intézet Facebook-oldalára kattintva tekinthető meg.

A megnyitón elhangzott: a (Pro)testing Art jelmondatú fesztivál, amely a korábbi évek a Galactoria és a GalaCinemedia néven ismertté vált egyetemi fesztiválok egyesített változata, arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy az ismert – hazai és nemzetközi – társadalmi és politikai kontextusokban a művészetnek fontos szerepe van a valóság értelmezésében és alakításában is. A szervezők emlékeztettek: a különböző művészeti ágak alkotóinak – Romániában és Európa-szerte is – olyan kihívásokkal kell szembesülniük, mint a véleménynyilvánítás szabadságának csorbulása vagy épp a kedvezőtlen irányba formálódó művészet-finanszírozási keretek és struktúrák. Hangsúlyozták: ezekkel az akadályokkal szemben a művészet mégis megtalálja az erőt ahhoz, hogy a tiltakozás és a változás eszközévé váljon, a fesztivál célja pedig épp az, hogy a szabad vita és az egymás megismerésének terepévé váljon, ahol a résztvevőknek – nézőknek és alkotóknak – alkalmuk nyílik a közös határok feszegetésére.

Claudiu Turcuș, egyetemi oktató, a BBTE Színház és Film Karának dékánja köszöntőjében elmondta: az a tény, hogy a két különálló, korábban megszervezett fesztiválból – a színházi, valamint a filmes intézetek eseményeiből – mára közös fesztivál lett, jól jelzi az intézményi együttműködés sikerét, amelyért köszönet illet mindenkit, aki részt vett a fesztivál megszervezésében. „Alig vészeltünk át egy világjárványt, máris azzal kellett szembesülnünk, hogy újabb rendkívüli események – a jelenleg is zajló két háború – teszik bizonytalanná jelenünket. Ilyen helyzetben még inkább itt az ideje, hogy feltegyük a kérdést: művészetünk hogyan kapcsolódik ahhoz a társadalomhoz, amelynek részese. Hinnünk kell abban, hogy a művészet képes hatással lenni az emberek mindennapjaira” – hangsúlyozta az egyetem dékánja, aki beszéde végén megköszönte mindazok munkáját, akik az elmúlt évtizedekben döntő módon hozzájárultak az egyetemi kar fejlődéséhez. Külön is kiemelte Színház és Film Kar korábbi dékánját, Liviu Malițat, aki – nyugdíjazás előtt állva – megköszönte a több évtizedes együttműködést az egyetem oktatóinak és dolgozóinak, majd – a fesztivál mottójához kapcsolódva – hangsúlyozta: a művészet valóban felhívhatja a figyelmet fontos társadalmi kérdésekre, mindehhez azonban elengedhetetlenül szükséges a szabad alkotói és kritikai szellemiség.

A nyitóünnepségen méltatták és díjazták mindazokat az oktatókat, akik az elmúlt években jelentős mértékben hozzájárultak a Színház és Film Kar fejlődéséhez, így olyan neves színházi- és filmes személyiségeket ünnepeltek, mint Miruna Runcan, Incze Gergely Katalin, Miriam Cuibus, Anca Măniuțiu, Mihai Măniuțiu, Feleki István és Xantus Gábor.

A közel egy hónapig tartó fesztivál eseményein való részvétel ingyenes, ugyanakkor – az előadások esetében – előzetes helyfoglaláshoz kötött.