Ciolacu lemond, ha a PNL kilép a kormányból

Választási megfontolások állnak a liberálisoknak a koalíció felbontásáról szóló nyilatkozatai mögött - jelentette ki szerdán Marcel Ciolacu, hangsúlyozva, hogy "Románia kormánya és a politikai koalíció két külön dolog".

A miniszterelnök kifejtette: szerinte a Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusainak az elmúlt napokban elhangzott nyilatkozatai kampánycélokat szolgálnak. "Bár én arra számítottam, hogy ötletesebbek lesznek, nem olyan badarságokkal állnak elő, hogy a PSD lop és teljhatalomra tör" - fogalmazott. Hozzátette, a kormány működését a miniszterek biztosítják, nem a pártelnökök, a politikai egyeztetések pedig továbbra is a pártfőtitkárok között zajlanak.

Ciolacu bejelentette: ha a PNL kilép a kormányból, akkor lemond a miniszterelnöki tisztségről.

Megkérdezték tőle az újságírók, hogyan kommentálja azokat a vádakat, amelyek szerint a PSD választási csalásra készül. "Választási kampányban sok ostobaság elhangzik" - válaszolt a miniszterelnök. Hozzátette, az ilyen és ehhez hasonló "szlogenek" 1992-ben, 1996-ban még működtek, "de most 2024-et írunk". "Hívhatunk nemzetközi megfigyelőket, számomra ez nem gond, de országként hülyét csinálunk magunkból" - jelentette ki.

Kérdésre válaszolva Marcel Ciolacu nem zárta ki, hogy a választások után a PSD ismét közösen kormányozzon a PNL-vel.

A PNL nem lép ki, csak vádaskodik

A liberálisok szóvivője, Ionuţ Stroe szerint a PNL nem mérlegeli a kormányból való kilépést.

"Minden racionálisan gondolkodó ember tudja, hogy alig két hónap van még hátra az új kormány megalakulásáig" - fogalmazott. Hozzátette, nem fogják visszahívni a minisztereiket a kormányból, mert biztosítani akarják a kabinet működését a választások megszervezéséig. "Politikai szempontból pedig nem kellene hagyni, hogy a PSD teljhatalmat gyakoroljon" - tette hozzá.

Ciuca: komolytalan az USR javaslata 

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) készülő bizalmatlansági indítványával kapcsolatban Stroe kijelentette, hogy a kezdeményezésnek "esélye sincs a sikerre", és a PNL nem fog semmiféle utasítást adni az indítvánnyal kapcsolatban a képviselőinek és szenátorainak.

"Komolytalan" kezdeményezésnek nevezte a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által bejelentett bizalmatlansági indítványt.

Nicolae Ciucă egy kedd esti videóüzenetben rámutatott, pártja éppen azért kényszerült koalícióra lépni a szociáldemokratákkal, mert az USR 2021-ben kilépett a kormányból, és a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) közösen bizalmatlansági indítványt nyújtott be az akkori kabinet ellen.

"Ma ugyanaz a szereplő, a Lasconi asszony vezette USR, ugyanazzal a komolytalan kezdeményezéssel állt elő. Bejelentett egy bizalmatlansági indítványt, amelynek még nincs szövege, és amelyikről nem is egyeztetett velünk. Elmondom, amit amúgy neki is tudnia kellene: a parlament jelenlegi összetétele nem teszi lehetővé az általam kívánt jobboldali kormány kialakítását" - fogalmazott.

A liberálisok vezetője hozzátette, hogy jómaga és pártja "a demokráciát veszélyeztető PSD" ellen harcol.

Ciucă ugyanakkor meghívta Lasconit és az USR képviselőit a PNL székházába, hogy beszéljenek "az ország jövőjéről". "Hátravan még két hónap, amíg új kormányunk lesz. Addig a romániai gazdasági szereplőknek felelős vezetőkre, a nyugdíjasoknak nyugdíjra, a családoknak biztonságra van szükségük, az intézményeknek pedig működniük kell" - szögezte le. 

Elena Lasconi USR-elnök kedden bejelentette, hogy párttársaival dolgoznak a Ciolacu-kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítványon, és Nicolae Ciucă liberális pártelnököt is arra biztatta, hogy támogassa a kezdeményezést.