Közlemények

Az egyetemi felvételi előtt álló magyar fiataloknak segít az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ), amely idén is frissítette a Felvi.ro egyetemböngésző adatbázisát.
Közhír
A Kolozsvári Tömegközlekedési Vállalat (CTP) tájékoztatja a lakosságot, hogy május 20-tól új járatot indít a kerekdombi utasok kiszolgálására. Az új járatot a lakónegyedben élők kérésére indítják be, hogy megkönnyítsék tömegközlekedésüket, ezáltal javítsák a városi mobilitást. Az 56-os járat a Kerekdomb, az Állomás tér és a Széchenyi tér között teremt összeköttetést.
Közhír

Új helyszínen jelentkezik, és a megszokott változatos programkínálattal szólítja meg a fiatalokat a Vibe Koli, a Vibe fesztivál tudásfóruma. 

Életmód
A válaszúti Bánffy-kastélyt is beemeli helyszínei sorába a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF); a nemrég felújított erdélyi nemesi rezidencia komolyzenei koncertnek és filmvetítésnek is helyt ad a filmszemle keretében – tájékoztattak közleményükben a szervezők.
KultSzínTér
Ünnepélyes keretek között nyitja meg kapuit a romániai, európai uniós és magyarországi forrásokból felújított, és az Erdélyi Hagyományok Alapítvány irányítása alatt álló gyalui várkastély. A hétvége folyamán – május 17-én, pénteken és 18-án, szombaton – vezetett sétákkal, gyermekfoglalkozásokkal, népzenével, hagyományőrző játékokkal és bemutatókkal, családi piknikkel és koncertekkel is várják az érdeklődőket.
Közhír
Több mint 3.5 millió forint (9 ezer euró) értékben osztottak ki díjakat május 14-én, kedden este a kolozsvári Bulgakov Kávéházban. A Kossuth-díjas író hagyatékából alapított díjakat idén 22. alkalommal ítélték oda a magyar irodalomért tett szolgálatért, valamint kiemelkedő szépirodalmi teljesítményekért.
KultSzínTér
Egy bukaresti premier előtti vetítés után jövő héttől az erdélyi mozik is vetítik a Lefkovicsék gyászolnak című magyar dramedyt. Kolozsváron jövő kedden Breier Ádámmal és Márkos Alberttel, a film rendezőjével és zeneszerzőjével lesz közönségtalálkozó; az eseményhez minikoncert (Jávorka Ádám – brácsa, Márkos Albert – cselló, Móser Ádám – harmonika) is kapcsolódik.
KultSzínTér
Az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) 2023 decemberében hirdette meg irodalmi pályázatát vers és próza kategóriában. A pályázatot az 1998. január 1-je és 2010. január 1-je között született, állandó romániai lakcímmel rendelkező, a pályázat kiírásakor kötettel még nem rendelkező alkotók számára írták ki. A kiírók mindkét kategóriában (próza és vers) első, második és harmadik díjat osztanak, 3000, 2000 és 1500 lej összegben.
KultSzínTér
Szűcs Nelli Fedák Sári című önálló estje várja az érdeklődőket május 11-én, szombaton 19 órakor a Kolozsvári Magyar Operában. A Kolozsváron is látható előadás azzal a céllal jött létre, hogy felelevenítse a 20. század egyik legnagyobb magyar színésznőjének emlékét, megismertesse a közönséggel nem mindennapi életének részleteit, valamint elégtételt szolgáltasson személyének mindazért a méltánytalanságért, amelyben a művésznő részesült.
KultSzínTér
A majálisszezon remek alkalom a közös együttlétre és a sándorhomoki Kováts-kúria udvarának élettel való megtöltésére. A tavalyi sikeres első kiadást követően, május 11-én, szombaton 10 órai kezdettel ismét megszervezik a Tavaszi játékok a kúriánál (Spring games at the mansion) elnevezésű rendezvényt, ahol a szabadtéri programoké és a piknikezésé a főszerep a kúria hátsó udvarán.
Közhír
A Kolozsvár-Budapest repülőjáratot működtető magyar érdekeltségű Aeroexpress légitársaság sajtóközleményben arra buzdítja az érdeklődőket, hogy már most foglalják le a nyári jegyeket.
Közhír
Mihai Măniuțiu rendezésében ma, május 8-án este 8 órától mutatják be a Kolozsvári Magyar Állami Színház nagyszínpadán kialakított stúdiótérben Albert Camus A félreértés című abszurd drámáját.
KultSzínTér