Vákár István: több pénz jut településeinknek, ha jelen vagyunk a politikában

Vákár István: több pénz jut településeinknek, ha jelen vagyunk a politikában
A román parlamenti választásoknak és ezen belül a magyar képviseletnek mindig is nagy tétje volt a magyarság szempontjából, az identitás, kultúra, oktatás, gazdaság, infrastruktúra terén is. A Kolozs Megyei Tanács alelnökét, Vákár Istvánt arról kérdeztük, helyi szinten miben mutatkozott – illetve mutatkozna – meg a magyarság parlamenti képviseletének fontossága, előnye, érdeke.

- A megye közigazgatása számára miért fontos, hogy minél erősebb képviseletünk legyen a parlamentben? Milyen példákat lehetne említeni, amikor képviselőink, szenátoraink a magyar közösség érdekében tudtak eljárni?  

- Az egészségügy alulfinanszírozott, ez a tény most járványidőben látszik a legjobban. A Kolozs megyei önkormányzat évek óta kiemelten finanszírozza az alárendeltségébe tartozó kórházakat, és nem csak ezeket, de a pénzügyi források még mindig nem elégségesek. Idén több millió lejt fordítottunk a járvány elleni védekezésre, műszerbeszerzésre. Tudom azt is, hogy László Attila szenátor, az egészségügyi bizottság elnöke a szenátusban több alkalommal költségvetési forrásokat harcolt ki az erdélyi kórházaknak. 

A tanügy egy másik terület, amely komoly reformokra szorul. Sikerült kiharcolnunk, hogy az RMDSZ beleszólása nélkül nem szüntethetnek meg vagy vonhatnak össze osztályokat. Szamosújváron második kilencedik osztály létesülhetett, Kolozsváron az Onisifor Ghibu Líceumban újraindulhatott a kilencedik osztály Csoma Botond közbenjárása révén.

Továbbá a kulturális intézmények sorsa nem volt prioritás a mindenkori kormányoknak. Egyes intézmények esetében a bérrács még mindig nagyon alacsony fizetéseket ír elő, például a múzeumokban. Ezek az ügyek még orvoslásra várnak a munkaügyi bizottságokban, ezért nagyon fontos, hogy ott legyenek a képviselőink és közbenjárjanak ennek érdekében.

- A megye településeit, községeit konkrétan milyen formában érinti a parlamenti képviselet?

- Amennyiben rendelkezünk erős parlamenti képviselettel, oda tudunk figyelni a magyarlakta települések próblémáira, fejlesztési szükségleteire. Az RMDSZ Kolozs megyei parlamenti képviselete a  magyarlakta településeken óvodák, iskolák, kultúrházak felújítására, útjavításokra, vízhálozati munkálatok finaszírozására harcolt ki jelentős kormánypénzeket több ízben.

Szociális területen nagyon nagy a pénzhiány az önkormányzatok szintjén, a bukaresti kormány nem biztosítja a szociális és gyermekvédelmi igazgatóságok költségeinek fedezetét. Stabilitásra, kiszámíthatóságra, felelős tervezésre van szükség, többször interpelláltunk ennek érdekében.

- A lakosság milyen gondok megoldását várja elsősorban a parlamenti képviselettől?

- Azt gondolom, támogatnunk kell az anyanyelvhasználati küszöb csökkentését 15 vagy 10 százalékra. Ha ez sikerülne, Kolozsvár és Kolozs megye magyarsága is otthonosabban érezné magát.

Az RMDSZ járványkezelő és gazdaságélénkítő programot dolgozott ki, amelyet nemrég hozott nyilvánosságra. Azt kérjük, hogy a kormány vegye figyelembe és ültesse gyakorlatba a javaslatokat.

A nyugdíjak növeléséért, amelyet törvény ír elő, következetesen kiálltunk, hiszen a nyugdíj nem adomány, hanem a múltban már megszolgált fizetség, és a mi kötelezettségünk, hogy biztosítsuk az idősek anyagi biztonságát.

Épített örökségünk védelme nagyobb figyelmet, finanszírozást érdemel, szükség van hathatósabb támogatásra ezen a területen is.

Újra kell gondolni a nagyvárosok, metropolis-övezetek közszállítását, kibővíteni a tömegközlekedést a települések között, a vasúti közlekedést kifejleszteni és vonzóbbá tenni a lakosok számára.

- Milyen megyei projektek finanszírozására számítanak a parlament, a kormányzat révén?

- Számunkra a két legfontosabb projekt az új gyerekkórház, valamint a regionális sürgősségi kórház megépítésének ügye, ezeket európai uniós alapokból fogjuk megvalósítani. Továbbá a metropolisz körgyűrű és a gyorsvasút kérdésének megoldása nagyon sürgető, az erdélyi autópályának befejezése szintén kiemelt beruházás. Ami a környezetkímélő fejlesztéseket illeti, támogatni kell a bicikliutak kiépítését, jó példa erre a kidolgozott kalotaszegi projekt.

Ahhoz, hogy több pénz jusson a magyar településeknek, hogy ésszerű és sürgős fejlesztések legyenek az egészségügyben és a közúti infrastruktúrában, megkerülhetetlenek kell legyünk a parlamentben és a román politikában. Nehéz időket élünk, aggódunk egészségünkért, családtagjainkért, féltjük munkahelyeinket. Sokan dühösek, mert a korlátozások ellenére választásokat tartanak december 6-án. A választások szervezéséről viszont nem mi döntünk. Mi, magyarok csak magunknak ártunk azzal, ha most nem megyünk el szavazni: nélkülünk is megtartják a választást, lesz parlament és lesz kormány is. A szavazás biztonságos, nincs nagyobb kockázata, mint egy üzletben vásárolni, buszozni vagy találkozni a barátokkal. Fontos, hogy viseljünk maszkot és tartsuk be a távolságot! Vigyázzunk egymásra és a szavazatunkra!

Mutassunk erőt a nehéz időkben is! Védjük meg eredményeinket, ezért arra kérem a Kolozs megyei magyarokat, támogassák a magyar összefogást, az erős képviseletet, az RMDSZ listáit december 6-án!

Borítókép: illusztráció, Vákár István Facebook oldala