Csoma Botond és László Attila újabb parlamenti mandátumért indul

RMDSZ: szeptember 9-ig lehet jelentkezni képviselőnek és szenátornak

Képviselő- vagy szenátorjelöltnek jelentkezhet az, aki tagja az RMDSZ-nek, felsőfokú végzettséggel rendelkezik és az elmúlt négy évben nem indult a parlamenti, európai parlamenti, illetve a helyhatósági választásokon más párt vagy szervezet színeiben, ugyanakkor a tisztségre az illető megyében/területen működő valamely RMDSZ helyi szervezet, a megyei Nőszervezet, platform vagy a Magyar Ifjúsági Értekezlet jelöli. Kolozs megyében már biztos, hogy Csoma Botond és László Attila újabb képviselői, illetve szenátori mandátumért indul, Tasnádi István Szilárd alprefektus pedig szintén megpályázza a szenátori tisztséget.

Az RMDSZ hírlevele szerint a jelöltállítási szabályzat leszögezi: az RMDSZ nem fogadja el annak a személynek a jelentkezését, aki együttműködött a hírszerző szolgálatokkal. Emellett nem vehet részt a rangsoroláson az a személy, aki a 2024-es helyhatósági választásokon polgármester vagy megyei tanácselnök-jelöltként vett részt. Az érintett írásban benyújtott kérésére a Szövetségi Elnökség indokolt esetben előzetes felmentést adhat az előírás alól.

A jelölési dossziékat szeptember 9-ig lehet iktatni a szövetség megyei és területi szervezeteinek titkárságán. A parlamenti jelöltállítás ütemtervéről a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) január 19-én döntött, majd június 11-én módosította a határozatot.

Kolozs megyében Csoma Botond újabb képviselői mandátumra pályázik – nyilatkozta a Szabadság kérdésére a politikus. Az RMDSZ képviselőházi frakciójának elnöke és szóvivője 2016 óta parlamenti képviselő, tehát ez lenne a harmadik ciklusa. 

Hasonlóképpen László Attila is újabb szenátori mandátumért indul, mint azt lapunknak szintén megerősítette. Sikeres eredmény esetén negyedszerre nyerheti el a tisztséget, László Attila ugyanis 2012 óta látja el ezt a feladatot. A szenátori mandátumot Tasnádi István Szilárd megpályázza – tudtuk meg Kolozs megyei jelenlegi alprefektusától.  

Lapunknak egyelőre más jelölt indulásáról nem sikerült tudomást szereznie.

Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke elmondta: az RMDSZ Kolozs megyei küldöttgyűlése várhatóan szeptember 19-én rangsorolja a jelölteket.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol