Itthon, Kolozs megyében, magyarul – négy év a közösség szolgálatában

A legfontosabb cél, hogy otthon érezzük magunkat Kolozs megyében
Végéhez közeledik a megyei önkormányzati képviselők, köztük Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnökének mandátuma. A megyei tanács RMDSZ-frakciója számos megvalósítást tudhat maga mögött az elmúlt négy év során, amelyekkel nemcsak a magyarság, hanem a megye teljes lakosságának életét igyekeztek jobbá tenni – közben viszont sok esetben külön kiálltak a magyar közösség érdekeiért, mert a legfontosabb céljuk az, hogy mi, magyarok, otthon érezzük magunkat Kolozs megyében. Vákár Istvánnal beszélgettünk az elmúlt négy év kihívásairól, megvalósításairól.

– Hogyan lehetne kulcsszavakban összefoglalni az RMDSZ-es megyei tanácsosok elmúlt négy évben kifejtett tevékenységét?

– Közösségépítés, infrastruktúraépítés és gazdaságfejlesztés – ez az a három vezérelv, amely meghatározza a munkánkat, az RMDSZ-frakció munkáját a Kolozs megyei tanácsban. Azon dolgoztunk és dolgozunk, hogy egy élhető, otthonos Kolozs megyét teremtsünk. Településeink fejlődtek, gyermekeinknek korszerű feltételeket teremtettünk, hogy magyarul tanulhassanak az iskolákban, kiterjesztettük az anyanyelvhasználatának a lehetőségét és szorgalmaztuk a többnyelvűséget. A legfontosabb cél, hogy otthon érezzük magunkat Kolozs megyében, beleszóljunk a fejlesztési irányokba, a közösségünket érintő döntésekbe. Mi itt képzeljük el a jövőnket, a gyermekeink és unokáink jövőjét, értékteremtő közösség vagyunk, kulturális és gazdasági erőforrásokkal rendelkezünk, jogunk és kötelességünk hallatni a hangunkat. 

– Voltak valamilyen prioritások amikor négy évvel ezelőtt átvették az újabb megbízatást?

– Négy irányvonal van, amely meghatározza a megyefejlesztést: a közösségépítés, az infrastruktúra, az egészségügy, az oktatás. Az infrastuktúrát illetően az egyik prioritás a megyei úthálózat fejlesztése volt, és maradt is. Kolozs megyében 1200 kilométer megyei úthálózat és számos híd van az önkormányzat tulajdonában, amiket igyekszünk felújítani, rendben tartani. A megyei tanács elsősorban a megyei utakért felel, de nyilván odafigyelünk, hogy a községekkel közösen fejlesszük a községi utak hálózatát is. Nagyberuházásokat fejeztünk be, például a tordaszentlászlói utat, a besztercei utat és a Gyalu-Havasnagyfalu útszakaszt. A magyarlakta településeket is érintő ezen útszakaszokat európai uniós forrásokból teljesen újraépíttettük; összesen 170 kilométerről beszélünk. Nagyon jól halad az úthálózat korszerűsítése, rengeteget fejlődtünk, a megyei utak 93%-án aszfaltréteg van. Mindvégig kiálltunk az észak-erdélyi autópálya megépítése mellett, hála Istennek a Kolozsvár–Marosvásárhely tengely elkészült tavaly, óriási dolog és rengeteget kellett várnunk, hogy végre megépüljön. Örvendetes, hogy 50 százalékban már megvalósult az észak-erdélyi autópálya tordatúri lehajtójának építése is. 

De nem csak utakról van szó, ha infrastruktúráról beszélünk. Végéhez közeledik Kolozs megye legnagyobb infrastrukturális beruházása, Kolozs és Szilágy megye víz-és csatornahálózatának bővítése, amelyre 352 millió euró értékű európai uniós nagyprojektet nyertünk el. Kolozsvár metropolisz-övezetében is kiépült az ivóvíz- és csatornahálózat, Kisbács, Erdőfelek, Szászfenes és Apahida községekben, a györgyfalvi lakosok számára is biztosítjuk a jó minőségű ivóvizet, ahol az egyik alapvető probléma a vezetékes ivóvízhálózat hiánya. A megyei önkormányzat a háttér-infrastruktúráját tudja biztosítani, azt, hogy legyen megfelelő úthálózat, legyen ivóvíz- és csatornarendszer minden településen, a lefedettség 90-95 százalékra legyen. 

Az RMDSZ kiemelten fontosnak tartja a kórházak fejlesztését, az elmúlt 8 évben több mint 75 millió euró értékű beruházásokat eszközöltünk Kolozs megyében, soha nem voltak ekkora horderejű befektetések az egészségügy területén. Új kórházat építettünk uniós támogatással a gyermekpszichiátria számára, a legkorszerűbb körülményeket biztosítva a pácienseknek. 

Múlt héten átadtuk a korszerűsített gyermekgyógyászati járóbeteg-részleget a járványkórház Mócok úti, idén 15 éves fennállását ünneplő integrált járóbeteg-ellátó központjában.

Kolozs megye és a régió fejlesztésében is komoly szerepet játszik a kolozsvári repülőtér, nagyon örülök, hogy van heti többszöri járat Budapest és Kolozsvár között, és hiszem, hogy ez egy fontos lépés abba az irányba, hogy a kolozsvári reptér Erdély kapujaként összeköttetést teremtsen a nagyvilág különböző pontjai és a térség között. Tavaly több mint 3,2 millió utas fordult meg a légikikötőben. Az összeköttetés által a Kolozs megyei magyarok nemcsak az anyaországhoz kerülnek közelebb, hanem egyetlen átszállással, sokkal gyorsabban juthatnak el Európa különböző országaiba és nem csak. Júniusban átadtuk az európai uniós forrásokból és saját költségvetésből bővített indulási utasterminált, a projekt összértéke meghaladta a 365 millió lejt.

Összesen 59 elektromos iskolabuszt vásárolunk a megye iskolái számára, 34 elektromos iskolabuszt az Országos Helyreállítási Terv finanszírozásával. A zöld, környezetbarát infrastrukturális fejlesztés többek közt Körösfő, Szék, Tordaszentmihály, Várfalva, Egeres, Magyarkályán, Tordatúr, Magyarkapus, Kajántó, Kolozs és Mócs községekben könnyíti meg a diákok mindennapi közlekedését. 25 elektromos iskolabuszt pedig a Környezetvédelmi Alap segítségével Kisbács, Kalotaszentkirály, Bálványosváralja, Buza, Tordaszentlászló, Magyarszovát, Erdőfelek, Gyalu, Bonchida, Zsuk községek diákjai számára szerzünk be. 

Mennyivel másabb magyarként tevékenykedni a megyei tanácsban, mint többségiként?

– A tanácsosi csapattal a legfontosabb az, hogy bátran el kell elmondanunk azt, amit a magyar közösség akar, mert ha hagyjuk, hogy mások találják ki helyettünk, az nem lesz jó nekünk. Erre vállalkoztunk. Az építkezésre összpontosítunk: a közösségeinket megerősíteni, és szükség szerint újraszervezni. Céltudatosan tervező, aktívan építkező közösségként lehetünk versenyképes és megkerülhetetlen része az erdélyi magyar közösségnek. 

Hangsúlyozom, az RMDSZ-nek ott kell lenni a parlamentben és a kormányon is, hiszen ezáltal olyan kormányzati pénzforrások is érkeznek, amelyek a kormányzati szerepvállalásából adódnak, ilyen például a kulcsfontosságú Anghel Saligny közművesítési program az önkormányzatok részére. Ha nincs Cseke Attila miniszter úr, akkor nem épülnek bölcsődék, nem épülnek óvodák, nincsen pénz ilyen célokra a magyarlakta települések számára. Nekem egyebek mellett az is a feladatom, hogy ezekkel a kormányzati tisztségben levő kollégákkal jó viszonyban legyek, kopogtassak a megfelelő ajtókon. És ezt a munkát folytatnunk kell, hiszen a mi ügyeink csak nekünk, magyaroknak fontosak. Az őszi parlamenti és államelnöki választások alkalmával is ott kell lennünk a szavazóurnáknál, hogy a magyar közösség döntési pozícióba jusson. Ha az RMDSZ ott lesz a kormányon, közösségünk érdekei visszakerülnek a napirendre. És visszakerül a józan ész is a döntéshozatalba.