Székelyudvarhelyi tragédia: vizsgálat indult az ügyben

Rendőrségi vizsgálat indult a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásépületénél történt falomlás ügyében – közölte az Agerpres hírügynökség. A Hargita megyei rendőrség tájékoztatása szerint gondatlanságból elkövetett emberölés és gondatlanságból elkövetett testi sértés gyanújával indult nyomozás egy ügyész irányításával.

A Hargita megyei katasztrófavédelem (ISU) közlése szerint négy 15 és 17 év közötti tanulót emeltek ki a leomlott fal romjai közül. Egy fiú meghalt, a három lány közül ketten több sérülést szenvedtek, de eszméletüknél vannak, és a székelyudvarhelyi kórházban kezelik őket, míg a harmadiknak súlyos az állapota, gerincsérüléseket szenvedett, mesterséges lélegeztetésre szorul, őt még hétfőn este Marosvásárhelyre szállították. A romok alá szorult negyedik áldozatot órákig keresték a mentőegységek. 

Az ISU két és fél órával a mentés megkezdése után azt közölte, hogy sikerült lokalizálni a romok alatt lévő fiút, aki eszméleténél van, a mentőegységeknek sikerült kapcsolatba lépniük, és kommunikálniuk vele. Ez az információ azonban később eltűnt az ISU gyorsjelentései közül. Az áldozatot végül helyi idő szerint 19 óra előtt tíz perccel eszméletlen állapotban emelték ki a romok közül, a Salvamont mentőkutyája segítségével találták meg. A katasztrófavédelem 19:30-kor közölte, hogy az áldozat újraélesztése nem járt sikerrel. A hírek szerint a farkaslaki diák karácsonykor töltötte volna a 18. életévét, és édesanyja egyedül nevelte. Kézilabdaedzésről tért vissza a bentlakásba, amikor bekövetkezett a katasztrófa. 

A Székelyhon.ro hírportál információi szerint az összedőlt kollégium a Tamási Áron Gimnázium egyetlen, még felújításra váró épülete volt, miután az utóbbi években a tanintézmény főépületét és az Iskola utcában található régi zárda épületét is teljesen renoválták a magyar állami támogatásoknak köszönhetően. Az épület a római katolikus egyház tulajdonában található, és az önkormányzat évi 300 ezer lej bérleményt fizetett a használatért.

Laczkó György igazgató a lapnak hétfőn este úgy nyilatkozott: a diákotthon felújítására jövőre érkezhet további anyaországi támogatás, de máris zajlanak halaszthatatlan munkálatok a Márton Áron téren található épület udvarán. A média szerint a leomlott épületrész mellett nemrég árkot ástak, hogy elvezessék a talaj- és a szennyvizet a most részben összedőlt épület alól.
 

Demeter Levente Hargita megyei főtanfelügyelő az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a csatornázási munkálatokra létezett érvényes építési engedély. A diákotthonban 97 tanuló lakott, akik a város különböző tanintézményeibe jártak. Elmondása szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy a fal nem 17 óra után, például nem éjszaka omlott le. Délután négykor aránylag kevés diák tartózkodott az épületben, mert 17 óráig a kollégium házirendje szerint szabadfoglalkozás volt.

Gyűjtést szerveznek  az érintettek megsegítésére

Hárommillió forinttal segíti a székelyudvarhelyi kollégiumomlás áldozatait az Ökumenikus Segélyszervezet, és gyűjtést szervez a károsultak megsegítésére – közölte a szervezet kedden az MTI-vel. 

A közlemény szerint a szolidaritási akcióhoz a www.segelyszervezet.hu oldalon bankkártyával vagy átutalással a 11705008-20464565-ös számlaszámon “Kollégium” megjelöléssel lehet csatlakozni. Azt írták, a Tamási Áron Gimnázium a hárommillió forintot a katasztrófa által érintett diákok és családjaik támogatására fordítja.

(Borítókép: Hargita megyei ISU)