Napelemeket szereltek fel a Pásztor utcai parkolóházra

Év elején jelentették be, hogy idén négy, az önkormányzat tulajdonát képező épületre – a Kőkert parkolóházra, a Mărăști téri parkolóházra, a Maranatha középiskolára és a Ion Agârbiceanu Általános Iskolára – szerelnek napelemeket. Az egymillió lejes befektetést norvég alapokból és a helyi költségvetésből fedezték.

Ezzel a négy épülettel 13-ra nőtt azon épületek száma, amelyeken napelemek termelik az energiát – fogalmazott Emil Boc polgármester, amikor megmutatta az újságíróknak kedden a Pásztor/Pastorului utcai, Hașdeu-parkolóház néven ismert létesítmény tetején elhelyezett napelemeket. A parkolóház tetejére 115 napelemet szereltek fel, amelyek 395 kW energiát termelnek.

„Idén már nem szerelünk fel több napelemet, de jövőtől 2026 júliusáig további 32 épületet látunk el napelemekkel. A napelemek által termelt energia hozzájárul ahhoz, hogy Kolozsvár legyen Románia első klímasemleges városa, illetve bekerüljön az Európai Unió száz klímasemleges városa közé” – tette hozzá a polgármester. Érdekes összehasonlítás, hogy a négy napelemes épület környezetbarát hatása évente 3300 fa ültetésével vagy 2,2 millió elektromos autó által megtett kilométerrel egyenértékű – derült még ki a terepszemlén.

A polgármesteri hivatal által felszerelt napelemek mellett a polgármester megemlítette a távfűtési vállalat (RAT) által a Kölesföldi/Plevnei utcában, illetve a Lomb negyedben a Cluj Innovation Park által létrehozott napelemparkot. A tizenhárom épületen elhelyezett napelemek és a két park annyi energiát termel, ami elengedő 12,5 millió kilométer megtételére, illetve 160 lakás éves áramfogyasztásának fedezésére. Az idén felszerelt napelemek megtermelik a parkolóházak és iskolák működéséhez szükséges energia hatvan százalékát. 

Emil Boc polgármester arra buzdította a lakosokat, hogy a magánházakra is szereltessenek napelemeket, hiszen a Zöld ház program keretében erre van lehetőségük. Sajnos, a tömbházakra szerelt napelemek csak a felvonók és a lépcsőházban felszerelt égők által elhasznált villany fedezésére szolgálhatnak, a tömbházlakások fogyasztására nem. Emil Bocnak tudomása van arról, hogy a környezetvédelmi minisztériumban egyeztetések folynak arról, hogyan lehet elérni, hogy a tömbházakra felszerelt napelemeknek még nagyobb hasznát lássák az ott lakók, azaz a lakások fogyasztására is lehessen használni a tömbház tetejére felszerelt napelemek által termelt energiát. 

Boc megemlítette: a házak és lakások fűtése is nagymértékben szennyezi a levegőt, ezért a több mint hatlakásos tömbházakban nem is engedélyezik az egyéni hőközpont felszerelését, csak egyetlen hőközpontot szerelhetnek fel, amelyre mindenki rácsatlakozik. Mivel most van lehetőség egyéni mérőórák felszerelésére, ez környezetvédelmi szempontból hatékony és kevésbé költséges fűtést eredményez. 

Emil Boc azt is elmondta, hogy a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal Mócok/Moților utcai főépületében, a bejárattól balra látható kijelző percnyi pontossággal mutatja, hogy az önkormányzat épületeire felszerelt napelemek mennyi energiát termelnek.