Közel kilencezer résztvevő a mai pedagógusi véglegesítő írásbeli vizsgán

A tanügyminisztérium ma szervezte meg a pedagógusi véglegesítő vizsga írásbeli próbáját.

A vizsga reggel 9 órakor kezdődött, a résztvevőknek négy óra állt a rendelkezésükre a vizsgafeladatok megoldására. Az első eredményeket július 30-án teszik közzé, az óvásokat aznap és másnap lehet benyújtani. A végleges eredményeket augusztus 6-án közlik. A véglegesítő vizsga jogosít fel a tanári szakma gyakorlására a közoktatásban. A sikeres vizsga feltétele a legalább 8-as osztályzat megszerzése.

Az oktatási minisztérium közölte, hogy a szerdai írásbeli próbán több mint 8500 tanár vesz részt. A legtöbben óvodapedagógusi állásra pályáznak (2599 jelentkező), majd a román tanári (1488), a testnevelő tanári (753) és a matematika tanári (376) állások következnek – írja az Agerpres.

A vizsgákat térfigyelő kamerákkal felügyelik. A javításokat digitálisan végzik tantárgyak szerinti központokban. A jelentkezőknek a következő feltételeknek kell megfelelniük: 
- legkevesebb egy év pedagógusi tapasztalat; - Jó vagy Nagyon jó szakmai minősítés az előző tanévben; - legalább 8-as átlag a két tantermi ellenőrzésen és a szakmai portfólió értékelésén.