Hivatalosan is megnyílt a tusványosi nyári szabadegyetem

Németh: olyan Európát építenénk, ahol a különféle szempontok megférnek

megnyitó
A 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megnyitója. Balról jobbra: Popa Ilona erdélyi főszervező, Butyka Zsolt polgármester, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, David Campanale, a szabadegyetem és diáktábor társalapítója, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Szövetség alelnöke. Forrás: MTI
A Blahalouisiana koncertjével kedd este megkezdődött a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor – közismert nevén Tusványos – vasárnap hajnalig tartó rendezvénysorozata Tusnádfürdőn. A szerdai hivatalos megnyitón mondott beszédében Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kiemelte: tiltakozni kell az erőszak és az agresszivitás eszkalációja ellen. A politikus drámainak nevezte, hogy megtörténhetett, hogy előre megfontolt ideológiai és politikai szándékkal rálőhettek az amerikai elnökjelöltre, Donald Trumpra, és ahogyan néhány héttel korábban rálőttek Robert Fico szlovák miniszterelnökre. Kitért arra is, hogy az Európai Parlamentben (EP) létrejött egy olyan többség, amely lábbal tiporja a testület alapvető eljárási szabályait, egyúttal lehetetlenné téve a pozíciók mandátumarányos elosztását. „Mi olyan országot és olyan Európát szeretnénk építeni, ahol a különféle gondolkodásmódok, szempontok, politikai megközelítések megférnek egymás mellett” – fogalmazott Németh Zsolt, aláhúzva: kritikai gondolkodás nélkül nem lehet normális politikát, normális demokráciát építeni. Amint arról tájékoztattunk, az idei kiadást 76 partnerszervezettel közösen szervezi az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és a budapesti székhelyű Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány 34 rendezvényhelyszínen. Mintegy 500 program várja az érdeklődőket.

A több mint három évtizedes múltú 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor – közismert nevén Tusványos – rendezvénysorozatra kedden délután már tömegesen érkeztek a résztvevők az Olt-parti fürdőváros kempingjébe. A nap a készülődés jegyében telt, a táborlakók sátraikat próbálták minél jobban kikötni, amire szükség is volt, mivel kedden délután már volt egy rövid zápor. A szervezők a színpad előtti területet és a helyszíneket rendezték, estére a lacikonyhák, kifőzdék és sörcsapok is megnyitottak.

Kedd estére a közéleti beszélgetéseknek otthont adó rendezvénysátrakat is berendezték, a 33. Tusványos hivatalos megnyitóját szerdán délelőtt tartották. Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, a szabadegyetem egyik alapítója nyomatékosította: határozottan fel kell lépni az erőszak eszkalációja ellen. Aláhúzta továbbá: tiltakozni kell Európai Parlament (EP) eljárási szabályainak lábbal tiprása ellen, és ki kell állni az együttműködés, a párbeszéd mellett.

Örömét fejezte ki, hogy ellenzéki képviselők, vezető román politikusok is elfogadták a meghívást a szabadegyetemre, és több nemzet képviselői jelen vannak. Németh Zsolt arról is beszélt, hogy „a kritikai gondolkodást magukkal szemben is gyakorolják.”  Mint mondta, az visz előre, ha maguknak is képesek kérdéseket feltenni. 

Rámutatott: nehéz kérdésekre kell megfelelő válaszokat találni, és az agresszivitás, a pisztolylövés vagy az eljárási szabályok semmibe vétele ebben egyáltalán nem segít. A politikus kitért arra is, hogy Európában az európai parlamenti és a nemzeti választások is azt tanúsították, jobboldali előretörés zajlik. 

„Jelenleg a Patrióták Európáért a harmadik legerősebb frakció az EP-ben” – mutatott rá Németh Zsolt, s Illyés Gyula gondolatait idézve kiemelte: a nacionalizmus jogot sért, a patriotizmus pedig jogot véd. A politikus úgy értékelte, valóban jobb pályán vannak, mint az előző időszakban, és a jobb pálya a jobboldali politikai családok közösségét jelenti.

Szólt arról is, hogy nemcsak a szomszédunkban, a Közel-Keleten is háború zajlik, és aláhúzta: proaktív politikával mindent meg kell tenni, hogy ezeknek a háborúknak véget vessenek. Rámutatott: a nemzetközi jog mentén kívánnak ennek érdekében fellépni. Tudják, komoly falakba ütköznek folyamatosan az elkötelezettségükkel, de senki sincs abban a morális helyzetben, hogy Magyarországnak az I. és II. világháborúban elszenvedett veszteségei után felróhassa a békepolitikáját, a béke melletti elkötelezettségét. Hangsúlyozta azt is, készülni kell a háború utáni helyzetre.

Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a megnyitón kiemelte: 33. alkalommal lehetnek jelen Tusványoson. Mint fogalmazott, felnőttkorba lépett a szabadegyetem, amely Erdély és az egész Kárpát-medence legnagyobb kulturális rendezvénye.

A magyar kormány tevékenységének középpontjában az elmúlt 14 évben a nemzetpolitika állt. Minden intézkedést az egységes nemzetpolitikai szemlélet alapján hoztak meg – mutatott rá az államtitkár, és reményét fejezte ki, hogy ez az uniós soros elnökség most zajló féléve alatt is így lesz. Kitért arra is, hogy nagyon sok nemzetpolitikai intézkedés alapgondolata született Tusványoson az elmúlt években. Példaként említette a Határtalanul programot, az oktatási-nevelési támogatást, a határon túliaknak a magyar állampolgárságot. Ezekre mind nagyon büszkék lehetünk – mutatott rá a politikus. 

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) alelnöke úgy fogalmazott: ebben a drámaian változó világban egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenézni, és egyre nagyobb energiát kell mozgósítani, hogy önmaguk maradjanak. Az alapértékek egyre inkább védelemre szorulnak, s egyre nehezebb ennek a feladatnak eleget tenni. „Tusványos arra törekszik, hogy a béke szigete legyen, és támpontokat adjon, hogy a béke eljöhessen” – hangsúlyozta. 

Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere közölte: büszkék arra, hogy otthont adhatnak a rendezvénynek. A polgármester beszámolt az elmúlt időszak fejlesztéseiről, és kitért arra egyebek között, hogy a magyar kormány támogatásával készül az új óvoda, és egy új szippantós autót is szolgálatba tudtak állítani.

David Campanale, a BBC volt újságírója a szabadegyetem társalapítója arról beszélt, hogy a szabadságot nem szabad készpénznek venni, és szolidaritást kell vállalni azokkal, akik ennek érdekében tesznek, s ezért fellépnek. Ma már a bal- és jobboldali elkülönítés hibás paradigmának számít – állapította meg. Nem az számít, ki a bal- és ki a jobboldali, hanem az, hogy ki áll a jó és ki a rossz oldalon. Rámutatott: a keresztény gondolatok, a keresztény identitás alapján a demokrácia reformjára van szükség. Kitért arra, hogy Tusványoson évek óta azt beszélik át, hogy milyen irányvonalat szeretnének követni, milyen társadalmat szeretnének.

A megnyitón áldást Bakcsy Gábor, Tusnádfürdő református lelkipásztora, Biró Attila, a Tusnádfürdői Leányegyházközség unitárius lelkésze és Bilibók Géza tusnádfürdői plébános mondott áldást. 

Idén is nagy hangsúlyt kapnak a szabadegyetemen a politikai és közéleti előadások, a négy nap alatt több magyarországi és romániai magyar politikus is jelen lesz, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a kormány számos tagja, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és a szövetség számos politikusa. A politikai beszélgetések mellett kulturális, szórakoztató programokból is nagy a kínálat, irodalmi, színházi események, népzene és táncház várja az érdeklődőket.

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

“Jobb pályán” a mottója az idei Tusványosi nyári szabadegyetemnek, amelyet július 23– 28. között tartanak. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, a szabadegyetem alapítója keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: nagyon fontosnak tartják a mostani politikai körülmények között is azt az elvet, hogy jobb párbeszédet folytatni, mint konfrontációba bocsátkozni. Tusványos fő ereje, hogy mindig is a kooperáció, a párbeszéd és nem a konfrontáció, a monológ volt a sajátja – állapította meg. Úgy látta, rég volt olyan nagy szükség a gondolkodásra, a politikai kérdések elemzésére, mint most.
Belpol