Értékkoncentráció várható a Magyar Egyházzenei Biennálén

A Magyar Egyházzenei Biennáléval kapcsolatos főbb programpontokat és tudnivalókat ismertették a rendezvény szervezői
A második Magyar Egyházzenei Biennálé alkalmával Kolozsvár tizenegy templomában negyven kortárs magyar zeneszerző nyolcvan egyházi alkotását szólaltatják meg vagy liturgikus keretben (beillesztve az egyházi szertartásba) vagy koncert formájában. A rendezvény ideje alatt lesz kotta- és lemezbörze, kórusműhely és kerekasztal-beszélgetés is. – A második alkalommal Kolozsváron megrendezendő Magyar Egyházzenei Biennálén, augusztus 16-a és 21-e között értékkoncentráció várható. Mint tudjuk, az 1989-es közép-kelet-európai rendszerváltást követően fellendült a magyar egyházzenei művek komponálása. Az új magyar zeneszerző-generáció érdeklődik az egyházzene iránt, és a magyar zeneszerzés egyházzenei szinten világszínvonalú – fogalmazott a biennálét beharangozó sajtótájékoztatón Selmeczi György zeneszerző, a biennálé művészeti vezetője.

– A kortárs magyar egyházzene rendkívül gazdag diszkográfiával rendelkezik. Ez azt mutatja, hogy ez a műfaj a magyar zeneszerzés homlokterében áll.  Az a szerkezet, amelyet pár évvel ezelőtt kitaláltunk, működik és bevált. A zeneszerzők érdeklődnek a kolozsvári egyházzenei biennálé iránt. Kolozsvár a kortárs magyar egyházzene szakmai célállomásává vált. Nem verseny, nem fesztivál, hanem a szakma ünnepe. Az egyházzenei biennálé minden mozzanata kedves nekünk, szervezőknek, mert érezzük a zeneszerzők és az előadók alázatát. Nincs jobb, mint nyáron a hűvös templomban ülni, és jó muzsikát hallgatni – buzdított Selmeczi György Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, majd méltatta Potyó István karnagy szervezői érdemeit.

– A Magyar Egyházzenei Biennálé során többnyire az egyházi szertartás során hangzanak el a művek, amelyek így nyernek értelmet – közölte Potyó István, a Szent Cecília zenekar és kórus karnagya, az Egyházzene Kolozsvár Egyesület elnöke. – Megtiszteltetés és nagy öröm, hogy itt szervezhetjük meg a Magyar Egyházzenei Biennálét, hogy épp Kolozsváron lelhet otthonra, itt, ahol tényleg jelen vagyunk a magunk vallási sokszínűségében, és összefog minket, hogy az egyházzenéért, a muzsikáért tudunk együttműködni – tette hozzá.

Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke szerint a Magyar Egyházzenei Biennálé a Kolozsvári Magyar Napok kvintesszenciája. – Az egyházzenei fórum minőségi szórakozást, minőségi kultúrát és alkotókedvet jelent. A biennálé zeneszerzői és előadói között sok a kolozsvári születésű vagy kötődésű művész – mondta, majd kifejezte azon örömét, hogy az Egyházzene Kolozsvár Egyesület milyen jól és önállóan szervezi meg a mostani második rendezvényt. 

A rendezvénysorozat augusztus 16-án, pénteken kezdődik: egy kikopóban lévő egyházi műfajt felelevenítő koncert nyitja meg a biennálét, egy úgynevezett kantárka, amely egyfajta angyali üdvözlet-variáns. A rendezvény egyik fénypontja, hogy a Kodály Zoltán Gyermekkar fellépésével ünnepelheti a nagyközönség a főtéri Szent Mihály-templom Europa Nostra-díjának átadását. A Biennálé állandó vendége – a Szent Efrém férfikar – ismét visszatér Kolozsvárra, és fellép továbbá a révkomáromi Concordia Kórus, a Szent Cecília Kórus, és számos zsoltárfeldolgozás is hallható lesz a Farkas-utcai református templomban. 

A Magyar Egyházzenei Biennálé a Kárpát-medence egészét átfogó, a magyar keresztény ökumenét képviselő, magas művészeti tartalmú eseménysorozat, amely a kortárs magyar egyházi zene és a vallási közösségek, illetve a nagyközönség élő kapcsolatrendszerét hivatott kialakítani és ösztönözni. Továbbá új impulzusokkal gazdagítja a Kárpát-medence magyarságának templomi zenei gyakorlatát és repertoárját.  Az esemény fő célja, hogy kapcsolatot teremtsen a zeneszerzők, karnagyok, előadók, kórusok, kiadók és a közösségek között. A biennálé lehetőséget kíván biztosítani arra, hogy magyar zeneszerzők, előadók, templomi szolgálatot teljesítő egyházzenészek tapasztalatot cseréljenek és elősegítsék az egyházzenei alkotások találkozását a hívő közösségekkel. 

A rendezvénnyel és részletes programmal kapcsolatos információk a Magyar Egyházzenei Biennálé honlapján (https://egyhazzene.magyarnapok.ro/) olvashatók.