RMDSZ: a PNL a többség biztosítását kérte a kormány megszavazásához

RMDSZ: a PNL a többség biztosítását kérte a kormány megszavazásához
Az RMDSZ törvényhozói készek biztosítani a szükséges többséget a Cîţu-kormány megszavazásához, de a végső döntés attól függ, hogy mit határoz az alkotmánybíróság az előre hozott választásokra vonatkozó, 2020/26-os rendeletet illetően – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ, miután megbeszélést folyatott Ludovic Orbannal, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökével, Florin Cîţu kormányfő-jelölttel és Raluca Turcan PNL-elnökhelyettessel.

„Elmondtuk, hogy akik megérdemlik, azok meg fogják kapni a szavazatainkat, ahogy az ezelőtt két héttel is történt a szakbizottságokban. Várjuk az együttes házbizottságok döntését a Cîţu-kormányról való szavazás időpontjáról”– fejtette ki a tárgyalásokat követően Kelemen Hunor. Hozzátette: az RMDSZ várja az alkotmánybíróság döntését a 2020/26-os kormányrendeletről. „Mielőtt bármiféle parlamenti szavazást tartanánk, ismerni kell a taláros testület határozatát, hogy tudjuk, továbbhaladunk-e az előre hozott választások felé vagy nem” – nyilatkozta Kelemen Hunor. Emlékeztetett: az RMDSZ már tavaly azon az állásponton volt, hogy az előre hozott választások megoldást jelenthetnek, de nem bármilyen feltételek között, és semmi esetre sem úgy, hogy „egyik napról a másikra radikálisan megváltoztatják a választási rendszert.”

Arra kérdésre, hogy a PNL megfogalmazott-e kérést az RMDSZ-szel szemben, Kelemen Hunor azt felelte: a PNL a többség biztosítását kérte. „Ha jelen leszünk, akkor az azt jelenti, hogy megszavazzuk a Cîţu-kormányt. A jövő heti megbeszélésektől függ. Nem kötöttük feltételekhez, nincs semmi kérelmünk, a lényeg az, hogy lássuk, mit dönt az alkotmánybíróság a 26-os kormányrendeletről, amely a mi nézőpontunk szerint az elejétől a végéig alkotmányellenes” – emelte ki az RMDSZ elnöke.

Úgy vélekedett: amennyiben az alkotmánybíróság teljes egészében alaptörvénybe ütközőnek ítéli a 26-os rendeletet, a parlament még mindig elfogadhat egy törvénytervezetet az előre hozott választásokról, amelynek néhány technikai részletet kell majd szabályoznia.

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője az RFI rádiónak azt nyilatkozta, a PNL-nek már azelőtt kellett volna tárgyalnia a pártokkal mielőtt ismertették volna a miniszterek névsorát és a kormányprogramot. Arra a kérdésre, hogy az RMDSZ hajlandó lett volna-e részt venni a Cîţu-kormányban, a frakcióvezető azt mondta: az RMDSZ ilyen jellegű javaslatot nem fogalmazott meg. Mindamellett, ha a PNL parlamenti többséget kovácsolna a kormány támogatására, akkor annak megszerzésére még a miniszterek névsorának benyújtása előtt kellett volna törekedni – emelte ki Cseke Attila.

A PMP megszavazza, az USR még megfontolja...

A Népi Mozgalom Párt (PMP) meg fogja szavazni a Cîţu-kormány beiktatását, mivel Romániának szüksége van stabil kormányra a jelenleg kibontakozó, a koronavírus terjedése és a menekült-helyzet okozta válsághelyzetben - jelentette ki Eugen Tomac PMP-elnök.

„Mi akkor is szavaztunk, amikor a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem akarta, hogy megszavazzuk a kabinetet, amellyel a parlament elé állt, és szavazunk most is, amikor úgy tűnik, van lehetőség egy stabil kormányra – mondta.

A liberálisok részéről nem hangzott el kifejezett kérés a Cîţu-kabinet parlamenti megszavazására vagy elutasítására vonatkozóan - mondta a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke. Dan Barna szerint Románia a válság küszöbén van a közegészségügy szempontjából, de a gazdaság sem áll fényesen – fogalmazott, az USR ezért úgy véli, Románia számára stabilitást kell teremteni.

Barna elmondta, pártja részéről nincs biankó szavazás a PNL-kormányra, meg kell fontolniuk, hogy az USR törvényhozói támogatják-e majd a Cîţu-kormány beiktatását, vagy sem.