Kiszoríthatják az RMDSZ-t a kormányból (FRISSÍTVE)

Kiszoríthatják az RMDSZ-t a kormányból (FRISSÍTVE)
Az elmúlt órákban feszültté vált a hangulat a kormánykoalícióban, hiszen május vége már nagyon közel van, és a pártok még nem egyeztek meg, hogy a kevesebb minisztériummal rendelkező új kabinetben miként osztják el a tárcákat. Délután a kormánypalotában ültek asztalhoz a pártok vezetői. A tárgyalások nem vezettek eredményre, Kelemen Hunor három óra után távozott a helyszínről. A liberálisok maguknak követelik a Cseke Attila vezette fejlesztési minisztériumot, amely az egyik legpénzesebbnek tekintett szaktárca. A jelek szerint ez az úgynevezett vörös vonal, amit az RMDSZ nem lép át, hiszen ha ezt a minisztériumot is elveszíti, akkor a szövetség várhatóan kilép a kormányból. A sportminisztériumot a jelek szerint ugyanis összevonják, így azt biztos elveszítik. Ezért tegnap a sajtó egy része már úgy tálalta a fejleményeket, hogy a két nagyobbik koalíciós párt eldöntötte: a szövetség nélkül folytatja a kormányzást. A liberálisok a kormányfői poszt nélkül maradó Nicolae Ciucă számára szeretnék megszerezni a fejlesztési minisztériumot.

LEGÚJABB FEJLEMÉNY: 

Antal Árpád: Nem tudjuk, hogy mi fog történni a továbbiakban

Az RMDSZ nem kíván kilépni a kormányból, akár a sportminisztériumnak egy másik minisztériumba történő beolvasztásával is egyetért, de nem érti, hogy miért nem tarthatja meg a fejlesztési tárcát, annál is inkább, mivel ezt a minisztériumot nem érinti a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) és a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) a kormányfőcseréről szóló korábbi megállapodása - jelentette ki csütörtökön az Agerpresnek Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, az RMDSZ szerint a minisztereik jó teljesítményt nyújtottak, senki nem kifogásolta az eddigi tevékenységüket. Kifejtette, hogy az érdekvédelmi szövetség a kormányváltást előkészítő tárgyalásokon a PNL és a PSD korábbi megállapodásának tiszteletben tartását kérte, amelynek nem részese.

“Támogattuk a minisztériumok számának csökkentését, és egyetértettünk azzal, hogy a sportminisztériumot összevonják egy másik tárcával, éppen ezért nagyon meglepett minket a PNL-nek az az igénye, hogy adjuk át nekik a fejlesztési minisztériumot. Az RMDSZ-es miniszter mandátuma alatt ezt a tárca egy működőképes minisztériummá vált, a költségvetésből és európai alapokból finanszírozott beruházási programokat bonyolít le. Amikor megkérdeztük, hogy miért nem tarthatjuk meg ezt a minisztériumot, nem kaptunk választ” - magyarázta Antal Árpád.

A politikus azért is furcsállja a csütörtöki koalíciós tárgyalások fejleményeit, mert a PNL szóvivője azt nyilatkozta, hogy a liberálisok nem kívánják elvenni az RMDSZ-től a fejlesztési minisztériumot. “Nem tudjuk, hogy mi fog történni a továbbiakban, majd meglátjuk” - jelentette ki Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Már szerda este eldőlt az RMDSZ sorsa?

A Digi 24 hírportál értesülései szerint megtörténhet, hogy a május végén esedékes kormányfőcsere okán az RMDSZ tisztségviselőitől elveszik a miniszteri tárcákat a koalíciós partnerek. A hírportál tudósítása alapjén Nicolae Ciucă miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke és Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője már szerdán este egyeztettek a kabinetnek a kormányfő-csere utáni összetételéről, és jelenleg is tárgyalnak – a délután három órákor kezdődött megbeszélésen Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke is részt vesz.

Az RMDSZ a következő, Marcel Ciolacu-vezette kormányban nem fog tárcát kapni – állítják a Digi24 forrásai. A hírportálnak nyilatkozó politikusok szerint ugyanis a PNL meg szeretné szerezni a fejlesztési minisztériumot, amely többek között a helyi önkormányzatok vezetőinek - úgymond a helyi báróknak - juttatott költségvetési pénzeket kezeli, a PSD pedig a környezetvédelmi minisztériumot akarja, Grațiela Gavrilescu számára. 

Ciolacu és Ciucă állítólag már szerda este arról tárgyaltak, hogy az RMDSZ-t kiiktatnák a kormányból, mert a szövetségnek három tárcája van, plusz a miniszterelnök-helyettesi tisztség, és ezek rendkívül csábítóak a másik két párt számára is. 

Az RMDSZ és a PNL, illetve a PSD viszonya a kormányfőcseréről szóló tárgyalásak kezdete óta jelentősen elhidegült. A koalíción belüli kapcsolatoknak az sem tett jót, hogy a PSD és a PNL nemrég egy parlamenti szavazáson nem az RMDSZ – szakmailag hozzáértő – tisztségviselőjét erősítette meg az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) élén, magyarán, az RMDSZ képviselet nélkül maradt ebben az intézményben.

Fontos megjegyezni, hogy a PNL és a PSD az RMDSZ támogatása nélkül is megszerezheti a következő Ciolacu-kabinet beiktatásához szükséges parlamenti többséget.

Kép: RMDSZ