Várhatóan karcsúsodik a kormány

Az RMDSZ-nek is le kell mondania egy minisztériumról?

Várhatóan karcsúsodik a kormány
A szociáldemokraták és a liberálisok megállapodtak abban, hogy kevesebb minisztériuma lesz az új kormánynak a május végi miniszterelnök-cserét követően. Marcel Ciolacu szociáldemokrata és Nicolae Ciucă liberális pártelnök szerdán sajtótájékoztatót tartott, amelyen mindketten azt sugallták, hogy az RMDSZ-nek le kell mondania egy minisztériumról.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetősége külön ülésezett, amelyen felhatalmazták a pártelnöküket, hogy milyen mandátumról folytassanak egyeztetéseket. A koalíciós megállapodásba ugyan rögzítve volt, hogy az idén többnyire csak kormányfőcsere lesz, és az RMDSZ vezetői azt állították, rájuk nem vonatkozik ez a változás, viszont úgy néz ki, aligha lehet kormányátalakítás nélkül megúszni ezt a kormányfőcserét. 

Mindkét nagy koalíciós párt egyetért, hogy karcsúbb lesz a kabinet, így várhatóan a pártoknak jutó minisztériumok száma is csökkenni fog. Az államtitkárok számát is levágnák, a minisztériumokat pedig a pártok várhatóan újra fogják osztani egymás között. A két pártelnök legalábbis azt a látszatot keltette, hogy ebben a tekintetben bármiről lehet tárgyalni. A karcsúbb kormány a költségvetés kényszeréből fakad, hiszen az államháztartás nincs valami fényes helyzetben. A kabinet éppen a múlt héten fogadta el a közszférában létszámstopot elrendelő sürgősségi rendeletet a tanügy és az egészségügy kivételével. Sorin Grindeanu szociáldemokrata politikus már a hétvégén jelezte, hogy szerinte nem csak az államtitkárok, hanem a minisztériumok számát is csökkenteni kellene. Azt javasolta, vonjanak össze jelenleg külön működő szaktárcákat. Példaként említette a családügyi és a sportminisztériumot. Ez utóbbit Novák Eduárd vezeti. Nem lesz könnyű a pártok közötti osztozkodás, amit jelez például, hogy Marcel Ciolacu továbbra is Grindeanut szeretné a közlekedési minisztérium élére, noha a koalíciós megállapodás szerint azt most a liberálisok kellene vezessék. 

Az RMDSZ-nek a kormányban való jelenlétére vonatkozó kérdésekre mindkét román pártelnök megerősítette, hogy a szövetségre továbbra is számítanak. A PSD ugyanakkor sajtóértesülések szerint a zárt ajtók mögött jelezte: készen áll akár a szövetség nélkül is kormányozni. Arra, hogy az RMDSZ-nek le kellene-e mondania egy tárcáról a legnyilvánvalóbban Nicolae Ciucă tett utalást, aki az erre vonatkozó kérdésre kijelentette: „ha a minisztériumok csökkentéséről beszélünk, akkor ez egyszerű választás, minden pártnak meg kell néznie, hány minisztérium jár neki a parlamenti mandátumok arányának megfelelően”.

Kép: RMDSZ