RMDSZ: nem indokolt a környezetvédelmi tárca elvétele

RMDSZ: nem indokolt a környezetvédelmi tárca elvétele
Az RMDSZ-t nem érinti a kormányfőcserét és egyes minisztercseréket előíró koalíciós megállapodás – jelentette ki kedden Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, aki hangsúlyozta: mandátuma négy évre szól. Csoma Botond RMDSZ-es képviselő a Szabadságnak elmondta: ha két évvel ezelőtt járt a három tárca, most sem indokolt ezek számának csökkentése, és méltánytalanságnak tartja, hogy a liberálisok javára elvegyék az RMDSZ-től a környezetvédelmi tárcát.

Az Agerpres hírügynökség szerint Tánczos keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: a két másik RMDSZ-es miniszterhez hasonlóan 2020 decemberében négy évre szóló megbízatást kapott, a koalíciós megállapodásban rögzített minisztercserék ezeket a minisztériumokat nem érintik. „Amíg meg nem változik valami, mi tesszük a dolgunkat” – fogalmazott.

Tánczos kifejtette: ezen és a következő héten körvonalazódik a leendő kormány, s „a rotáció” szempontjából „minden lehetőség terítéken van”, de ha a jelenlegi megállapodástól eltérő változtatások merülnek fel, akkor „valószínűleg a nulláról kezdik a tárgyalásokat”.

Cseke Attila fejlesztési miniszter április végén azt nyilatkozta, hogy az RMDSZ-nek semmi oka kilépni a kormányból, és hogy nem tartozik rá a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) közötti „rotációt” előíró megállapodás.

Csoma Botond a Szabadság kérdésére szintén megerősíttette, hogy a PSD és a PNL közti protokollum nem érinti az RMDSZ-t, semmilyen ok nincs tehát arra, hogy a szövetséget megfosszák a környezetvédelmi tárcától. Az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője elmondta: Tánczos Barna miniszter tevékenységét semmilyen kritika nem érte az elmúlt két évben, szakmai kifogásokra tehát nem hivatkozhatnak a koalíciós partnerek.

Hangsúlyozta: az RMDSZ ugyanolyan arányban vesz részt a koalícióban, tehát ha két évvel ezelőtt járt a három tárca, most sem indokolt ezek számának csökkentése: biztos forrásból értesültek arról, hogy a kormányfőcserét követően a liberálisok átvennék az RMDSZ-től a környezetvédelmet. Ezt a szövetség méltánytalanságnak tartja – mondta el Csoma Botond, hangsúlyozva, egyre több olyan hang van az RMDSZ-ben, amely a kormányból való kilépést követeli. Megtudtuk azt is: egyelőre semmilyen más tárcát nem ajánlottak az RMDSZ-nek a Tánczos vezette környezetvédelemért cserébe.

Az RMDSZ temesvári kongresszusán Nicolae Ciucă miniszterelnök, a PNL elnöke a biztonság és a szakmaiság „példaképének” nevezte az RMDSZ-t. Ugyanakkor kijelentette, a kormányfőcsere után fontos biztosítani a folytonosságot, mert a koalíció csak így tudja teljesíteni a vállalt célkitűzéseket, s lehet megvalósítani a kormányprogramba és az országos helyreállítási tervbe foglalt reformokat.

Borítókép: Tánczos Barna (Facebook/RMDSZ)