Retrospektív jövőfürkészés

Retrospektív jövőfürkészés
Joggal gondolhatja az olvasó, hogy: 1. valami átmeneti hétfő délelőtti tébolydulás, vagy 2. a nyomda ördöge, esetleg 3. holmi hatásvadász kényszer az oka a címbéli oxymoronnak. Nos, hadd tippeljek a negyedikre; személy szerint Nicolae Hurduc frissen kinevezett kutatási és innovációs miniszterre. Emberünk a II. D kabinet első új tagja, hiszen a kormányátalakítás előtt már tárcát kapott, így vélhetően páholyból nézi végig a héten várható cserék sorozatát.

Hurduc miniszter úr jó szakember, sikeresen pályázik uniós pénzekre és menedzseri képességei is átlagon felüliek - íme az ok, amiért most épp kormánytagként folytatja közszereplését. S hogy elődje, aki önként távozott, de semmilyen komoly  nyomot nem hagyott mandátuma révén, szóval nehogy elődje sorsára jusson, máris aktív kommunikátorként lépett fel: közölte, hogy a darwini elméletet nem tartja érvényesnek, ő a párhuzamos világok teóriájára szavaz. A sajtó, amilyen felszínes és szenzációéhes, persze hogy hozta is a meghökkentő, de egy címmel ellátott szöveget megérő sztorit. Nicolae Hurduc pár napra rá tisztázó szándékkal tromfolt: amikor azt állította, hogy gond van a Charles Darwin-féle forgatókönyvvel, azt  tutira komolyan gondolta, ugyanis az elmélet négy alaptétele közül egyiket máris megcáfolta utólag a tudomány. Hurduc Hawkinget idézi, amikor a jövő-képletek, illetve a parallel univerzumok létjogosultságát igyekszik bizonygatni.  De közben a közelmúlttal is gondja van a miniszternek: amikor azt kérdezték az újságírók, hogy mióta  PSD-tag, sejtelmes, sőt talányos választ adott, az idő igencsak relatív jellegére utalt, s hogy ebben az összefüggésben teljesen irreleváns, mely dátummal iktatták pártkönyvecskéjét, meg amúgy is ő már annak előtte baloldali szimpatizáns volt, ezért tejesen koherens a pályaív, melyet megfutott.

Ha már a jövőből érkeztünk a Földre - és éljünk e hipotézis lehetőségével -, nos Hurduc miniszter úr már azt is tudja, hogy mekkora költségvetéssel számolhat 2019-re az általa vezetett tárca, s mivel a szám az eddigi szokáshoz híven igen csekély, de hogy ne legyek rosszhiszemű, inkább szerény lesz, már most elkezdhet lobbizni, ha eddig nem tette meg. Bár szerintem, már amikor felajánlották a tisztséget, lehetett olyan helyzetben – így mondják szakszerűen: alkupozícióban -,  hogy feltételeket szabjon. Illetve feltételeket hogy szabjon... vagy öööö... szabjon feltételeket hogy... szóval már belezavarodtam ebbe a multifaktoriális és polimezőnyös ultradimenzionált múlt-jelen-jövős konglomerátumba, amelyért ezúttal, a miniszter nevében is fogadják őszinte bocsánatkérésemet és egyben köszönetemet a megelőlegezett megértésükért.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Máskép(p)
Amerikai elnökök elleni agresszióból kijutott alaposan az Egyesült Államok történelme során: Trump a hetedik a sorban; az ország fennállásától számolt 248 év alatt elkövetett 8 (Henry Ford életére 1975 szeptemberében kétszer is rátörtek) támadás 31 éves átlagot ad ki. Magyarán, egy elméletileg átlagolt séma szerint egyetlen emberöltőnyi időszakra két Fehér Ház elleni fegyveres cselekedet jutna. A glóbuszon bizonyára vannak vidékek jócskán, ahol az ilyen jellegű statisztika komorabb következtetéseket eredményez, de az előbb vázolt adathalmaz is elgondolkodtató frekvenciájára utal a politikai indíttatású erőszaknak.
Máskép(p)
Pár hét leforgása alatt immár a második politikai vezetőellen követnek el merényletkísérletet. Robert Fico szlovák miniszterelnök után Donald Trump amerikai republikánus elnökjelöltön volt a sor. Vajon ki következhet? – fogalmazódhat meg sokakban a kérdés, noha a két említett támadás között nincs semmilyen közvetlen összefüggés.
Máskép(p)