Olvasás, utazás, elmélyülés, találkozás

Elkezdődött a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

T. Veress Éva biológus kapta az egyik Kolozsvár büszkesége díjat FOTÓ: ROHONYI D, IVÁN
Ha eljön a nyár, az ember szeret kint lenni a szabadban mások társaságában. Az együttlét hangulata fokozható jó itallal, jó zenével vagy jó könyvek jó szerzőivel. Erre vállalkozik a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét, amelynek megnyitóját csütörtökön tartották a Bánffy-palota udvarán. A megnyitón a Kolozsvár Társaság Kolozsvár büszkesége díját is átadták.

A nyári hőség ellenére szép számban összegyűlteket először Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere köszöntötte. Kulturális és kreatív párbeszédnek nevezte az eseményt, szerinte ugyanis a könyvünnep remek alkalom arra, hogy párbeszédet folytassunk a világgal, külső és belső jelenünkkel, létünkkel. Az alpolgármester megköszönte a szervezőknek, hogy évről évre gazdagabbá teszik ezt a párbeszédet, illetve a résztvevőknek azt, hogy nem csappan az érdeklődés a könyvhét iránt. 

– Gyerekként vagy kamaszként csakis a könyvek segítségével járhattuk be az egzotikus tájakat és Jules Verne egyszemélyes utazási irodája tette ezt lehetővé – fogalmazott köszöntőjében Markó Béla költő. Az alpolgármester után ő is kifejtette gondolatait a könyvünnepek fontosságáról, nemcsak Kolozsváron, hanem Erdély-szerte és Magyarországon is. Markó szerint könyvet olvasni szabadság, hiszen olvasás közben kiszakadunk a mindennapokból és az adott könyv világában élhetünk, amíg a lapokat forgatjuk. Hozzátette: aki ezeket a könyveket megírja, maga is szabaduló-és szabadítóművész, mert nemcsak önmagát szabadítja meg, hanem mást is, amíg írását olvassák.

Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője elmondta: a mesterséges intelligencia és az „okos minden” világában megnyugtató, hogy még mindig sokan részt vesznek ilyen eseményeken, és hogy a fiatalabb generációt is érdekli a nyomtatott könyv. Brendus kifejtette: amíg szerző és olvasó egymás figyelméért, érdeklődéséért és lelkesedéséért verseng, addig nincs olyan csúcstechnológia, amely ennek gátat szabna. 

A Romániai Magyar Könyves Céh képviseletében H. Szabó Gyula alelnök mondott köszöntőt. Annak ellenére, hogy a modern kor emberének figyelmi ideje jelentősen csökkent elődeinkéhez képest, H. Szabó Gyula szerint meg kell tudnunk győzni egymást, hogy az ismeretszerzéshez, a töprengéshez, a mérlegeléshez bizony elmélyült figyelem, olvasás szükséges. Az alelnök szerint ezt a győzködést hívatottak népszerűsíteni a könyvünnepek, ezért háláját fejezi ki a könyvünnepek megszervezőinek és az ilyen rendezvényeket támogató intézményeknek is.

Megnyílt a Bánffy-palotában az Emlékkövek – az Erdélyi Szépmíves Céh 100 éve című kiállítás, amelynek kurátora Balázs Imre József, Fodor János és Fodor Krisztina. A tárlat június 30-ig, a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét ideje alatt látogatható. FOTÓ: FACEBOOK

A megnyitón Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke is felszólalt. Demeter Platón és a kaszálás című beszédében saját gyászmunkájáról beszélt a labdarúgó Európa-bajnokság kapcsán, de könyvünnep lévén a meghívott kortárs írók, költők is szóba kerültek. Azt is megjegyezte, ő már nem tartozik közéjük. Demeter Szilárd beszédében képzeletbeli párbeszédet folytatott, perlekedett Platónnal, a fiktív dialógusban az olvasás és az általa megszerzett tudás és a nyomtatott könyv birtoklása is szóba került. 

Ezt követően Szabó Zsolt, a Kolozsvár Társaság elnöke adta át a Kolozsvár büszkesége díjat, ahogy az már tizenhárom éve, minden könyvhéten lenni szokott. Az elnök szerint általában egy, a városért tevékenykedő jeles személyiséget díjaznak. Idén azonban két ember részesült az elismerésben: Maier-Orosz Judit senior úszóbajnok és T. Veress Éva biológus, szerző. Maier-Orosz Judit bajnokságon való részvétel miatt nem volt jelen a díjátadón, T. Veress Éva azonban igen, és rövid beszédében megköszönte mindenkinek az elismerést és megígérte, továbbra is aktív tagja marad a Kolozsvár Társaságnak és minden erejével azon lesz, hogy minél több esemény megszervezésében részt tudjon venni.

A 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét egészen vasárnapig, június 30-ig várja az érdeklődőket számos programmal. Író-olvasó találkozók, koncertek és természetesen könyvek közül lehet válogatni, a teljes kínálat elérhető az esemény  https://unnepikonyvhet.ro weboldalán, valamint a helyszíneken található programfüzetekben.