Mérleg a romok fölött

Mérleg a romok fölött
Mérleget készített kormányfői tevékenységéről a fél éve hivatalban levő Viorica Dăncilă, ami lehetne akár fontos is. Kiemelte, hogy az államháztartás bevételei a számos riogatás ellenére 12 százalékkal nőttek a tavalyi azonos időszakhoz képest. Ez mindenképpen jó dolog, de nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy ez a kormány sem tud lényeges változást generálni az ország jövőjét illetően, nem tudja olyan növekedési pályára állítani, ami a GDP-bővülést legalább egy évtizedre szavatolná.

Ehhez elsősorban a bürokrácia csökkentésével és a közberuházásokkal kellene foglalkoznia. Addig, amíg egy híd megépítése vagy egy út megjavítása akár tíz évig eltarthat, nem beszélve az olyan kényes reformokról, mint az oktatás vagy az egészségügy, ahol bizonyos tervekről már legalább 15 éve rendszeresen szó esik a közéletben, de szinte semmi nem történik a megvalósításuk érdekében, nehéz mérlegekről, megvalósításokról és eredményességről beszélni. A már halálra unt autópályakínok mellett meg lehet említeni a regionális kórházak ügyét is, ami körülbelül Románia EUcsatlakozásával egyidős, és most is ott tartunk, hogy készülgetnek a megvalósíthatósági tanulmányok. A helyzetet kiválóan tükrözi a közlekedési minisztérium egy július 10-i közleménye, amely arról szól, hogy az idén kibocsáthatja az állam a környezetvédelmi engedélyt a Nagyszeben–Piteşti autópálya 2., 3. és 4. szakaszának megépítésére, megemlítve, hogy a technikai dokumentáció a „pótlás fázisában” van. Mondanom sem kell, hogy a közlemény is csak lehetőségként említi az engedély kibocsátását. Feltehetjük a kérdést, hogy miért annyira fontos egy környezetvédelmi engedélynek a kibocsátása, hogy sajtóközleményt érjen meg. Sajnos a hazai autópálya-építésben vagy inkább színlelésben már az is nagy eredménnyé vált, hogy az állam kibocsát egy engedélyt olyan munkálatra, amelynek a megrendelője ugyancsak ő. A papírtologatás és a döntéshalogatás édes diadalává hatalmasodott egy engedély kibocsátása, ami beszédes bizonyítvány arról, hogy mennyire működésképtelen ez az ország. Ilyen körülmények között egy hat hónapos kormányfői tevékenységi beszámoló olyan, mint mozgássérültnek a bicikli. A mérleg, amely csak eredményeket tartalmazott, nem szólt a kudarcokról, a lemaradásokról, mintha inkább csak azért lett volna fontos, hogy Liviu Dragnea és a kormányfő újabb belső harcának egyik kellékét kipipálják. Ez a mozzanat is mintha csak a kisstílű belpolitikai játszmákat szolgálta volna. Mert a Balkánon mindig az a fontosabb, hogy lesz kormányátalakítás, minisztercsere, puccs vagy palotaforradalom. Ez sokkal izgalmasabb, mint a romokban heverő ország.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Máskép(p)
Amerikai elnökök elleni agresszióból kijutott alaposan az Egyesült Államok történelme során: Trump a hetedik a sorban; az ország fennállásától számolt 248 év alatt elkövetett 8 (Henry Ford életére 1975 szeptemberében kétszer is rátörtek) támadás 31 éves átlagot ad ki. Magyarán, egy elméletileg átlagolt séma szerint egyetlen emberöltőnyi időszakra két Fehér Ház elleni fegyveres cselekedet jutna. A glóbuszon bizonyára vannak vidékek jócskán, ahol az ilyen jellegű statisztika komorabb következtetéseket eredményez, de az előbb vázolt adathalmaz is elgondolkodtató frekvenciájára utal a politikai indíttatású erőszaknak.
Máskép(p)
Pár hét leforgása alatt immár a második politikai vezetőellen követnek el merényletkísérletet. Robert Fico szlovák miniszterelnök után Donald Trump amerikai republikánus elnökjelöltön volt a sor. Vajon ki következhet? – fogalmazódhat meg sokakban a kérdés, noha a két említett támadás között nincs semmilyen közvetlen összefüggés.
Máskép(p)