Komjáthy Ilona református lelkész üzenete Pittsburgh-ból Kolozsvárra

Komjáthy Ilona református lelkész üzenete Pittsburgh-ból Kolozsvárra
Pittsburgh városa mindig is magyarbarát volt. A Hazelwood-külvárosi lakóházsorok között sétálva gyakran bukkan az ember magyar nyelvű feliratokra, emléktáblákra. Az egykori katolikus templomban már neoprotestáns hívek imádkoznak, de az utca neve még mindig Minden(szentek). Áll még az egykori pittsburghi magyar klub épülete is, bal sarkában a felirat: „Magyar Ház”.

A magyar református templom fogalom az Ohio menti városban, hiszen itt már Kossuth Lajos katonái is ásták a fundamentumot.

– Jó munkát végeztek – mondja Komjáthy Ilona lelkész – érdemes megnézni mennyire vastagok a falak. Szorgosak voltak a ’48-as magyarok, erőt és hitet hoztak Magyarországról. Az én ükanyáim is Kossuthék katonáival jöttek. Ilyenformán én ötödik generációs magyar vagyok. Mondják sokan, hogy érződik nagyon a beszédemen az amerikai hatás, de én magyarnak tartom magamat, magyar reformátusnak. Még az unokám is magyar reformátusnak kereszteltetett. Ő már hetedik generációs magyar, ért-beszél magyarul – mondja a lelkész, miközben nézzük  az erdélyi protestáns fejedelmekre utaló ablaküvegeket. – Oda mindig felnézünk istentisztelet után – mutat a bejárat fölé –, Lórántffy Zsuzsanna alakja van az ablakon. Bocskait is tiszteljük, és minden református elődünket.

– Mit olvas itt Pittsburgh-ban egy magyar református lelkész? Látom telis-tele van az asztala könyvekkel...

– A kolozsvári Csiha Kálmán a kedvencem. Ismeri őt? Kitűnő prédikációi vannak. Sikerült megszerezni az egyik prédikációs kötetét. Amikor vasárnaponként a 20-30 magyar hívünkkel együtt énekelünk, gyakran idézem a kolozsvári Csiha Kálmánt. Ugye, ismeri? – kérdez rám nyomatékosan a lelkész, rajtakapva, hogy gondolataim már a kifüggesztett magyar zászló körül járnak és persze a gyönyörű orgona is ott van...

– Látom tetszik magának az orgona... Tudja mit? Megszólaltatom a maga kedvéért... Hadd vigye el a hírünket a zsoltár szárnyán is, a kis pittsburg-hi magyar református közösségnek...
*

Hallgatom Komjáthy Ilona lelkész orgonajátékát. Előttem áll, fényképez a gondnok, Alexander Jozsa Bodnar. Látom, őt is lenyűgözi a játék. És hát mindketten tudjuk, nem üzen bárkinek ilyenformán Komjáthy Ilona. De Kolozsvár az más... Oda szabad, és kell is üzenni arról, hogy a magyar nyelv és a magyar zsoltár megtartó erő. Óceánon innen és túl.

Szabó Csaba