Kolozsvári ingatlanárak: már a csillagos ég sem határ

Rekordot döntött az eladott lakások száma tavaly

Kolozsvári ingatlanárak: már a csillagos ég sem határ
Hónapról hónapra nőnek a kolozsvári ingatlanárak, és ami egy-két évvel ezelőtt hihetetlennek tűnt, az mára valósággá vált, és már meg sem lepődünk rajta. Ingatlanügynökök szerint Kolozsváron az ingatlanok ára meghaladta a kétezer eurót, sőt az új építésű lakások esetében akár a 2500 eurót is négyzetméterenként. Sebestyén Ildikó és Bónis Endre ingatlanügyi szakemberek szerint a lakásárak még tovább nőhetnek Kolozsváron, de egyelőre úgy tűnik, inkább azokat a lakásokat lehet eladni, amelyeknél az eladó hajlandó picit engedni az árból. Ingatlanügyi portálok szerint 2016–2020 között a gazdasági növekedés és az erős vásárlóerő eredményeképpen rengeteg lakást adtak el nagyon rövid idő alatt. Tavaly országos szinten 72 522 lakást értékesítettek, ami hét százalékkal haladta meg a 2020-ban jegyzett mutatót. De nemcsak az ingatlanok ára nőtt, hanem a bérelhető lakások iránti kereslet is, miután az egyetemek ismét visszatértek a jelenléti oktatásra.

A kolozsvári lakásáraknak már a csillagos ég sem szab határt: az ingatlanos portálok szerint idén februárban egy kolozsvári lakás négyzetméterenkénti ára meghaladta a 2100 eurót.

Sebestyén Ildikó kolozsvári ingatlanügyi szakember szerint ingatlanárak tekintetében további növekedésre kell számítani, mindezek ellenére a szakember egyfajta megtorpanást tapasztalt a vásárlások terén. Elárulta: azokat az ingatlanokat lehet gyorsan eladni, amelyek esetében az eladó hajlandó alkudni. A régi építésű lakások ára elérte a 2100 eurót négyzetméterenként, míg az új építésű lakásokért akár 2500 eurót is kérhetnek. És ha mindez még nem elég: a lakáshoz járó garázsnak akár 10 ezer eurós árat is szabhatnak.

– Tovább nőttek ugyan az ingatlanárak, de a drága lakások eladása nehézkes. Megmozdulni látszik az ingatlanpiac, előbukkannak jó ajánlatok, például Kolozsvár belvárosában, de csillagászati árakon – nyilatkozta Bónis Endre, a Reform ingatlanügynökség vezetője. Hozzátette: nem tudja, hogy ezek reális áraknak tekinthetők-e. – A jelenlegi gazdasági válság nem hasonlítható össze a 2008-assal, mert akkor nem volt infláció. Ezúttal vannak adásvételek, mert nagyon sok ember ingatlanba menekíti a pénzét az infláció elől. Ez okot ad a feltételezésre, hogy az ingatlanpiac nem áll le, mint 2008-ban. Olyan esetről is hallottam, hogy egy-egy belföldi tehetős ügyfél nem Romániában vesz lakást, hanem Ausztriában, Spanyolországban, Portugáliában – mutatott rá Bónis Endre.

Ingatlanos portálok szerint tavaly országos szinten 72 522 lakást adtak el, ez hét százalékkal több a 2020-ban jegyzettnél. A tavalyi érték abszolút rekordot jelent az 1989-es időszak után. „A 2021-es év rekordnak bizonyult az eladott lakások számát illetően. Megjegyzem, hogy a lakások gyorsan gazdára leltek” – vélekedett Vlad Săftoiu, a Cushman & Wakefield Echinox ingatlaniroda képviselője.

A 2016–2020-as időszakban évente 60 ezer lakást adtak el. A „csúcsot” 2020 februárjában jegyezték közel 68 ezer lakással. Tavaly a lakásvásárlási kedv tovább nőtt, de csak az ország különböző régióiban. Akadtak olyan megyék is, ahol visszaestek az eladások 2020-hoz képest.

A Cushman & Wakefield Echinox adatai szerint tavaly Bukarestben 13 344 lakást, Ilfov megyében 8666 lakást adtak el. A fenti számok az országos lakáseladás harminc százalékának felelnek meg. Temes megyében (7460), Arad megyében (1042), Beszterce-Naszód megyében (1029) 2020-hoz képest növekedett a lakáseladások száma. Viszont Kolozs megyében enyhén (15%-kal) visszaesett az ingatlanpiac, így 4675 lakásvásárlást jegyeztek. De Kolozs megye ezek ellenére még mindig a romániai ingatlanpiac éllovasa.

A Cushman & Wakefield Echinox szakértői úgy ítélik meg, hogy a 2022-es bonyolult év lesz ingatlaneladás tekintetében, mivel nőtt az építkezési anyagok ára és magasabb az infláció (februárban 8,5% volt). Az ingatlanpiacra is rávetül a bizonytalanság az ukrajnai háború miatt. A bankok által életbe léptetett kamatnövelés visszafoghatja az ingatlanpiacot, főleg az év második felében.

„Másrészről viszont vannak kilátások arra, hogy a jövő év első felétől kezdve az inflációt ellenőrzés alatt tartják, és annak a hitelezésre gyakorolt hatása csökken, ami tovább csökkentené a bizonytalanságot ebben a szegmensben, amelynek kétségtelenül szüksége van új, minőségi projektekre, tekintve, hogy 1989 óta a nemzeti lakásállomány kevesebb mint 15%-a épült fel” – következtetett Vlad Săftoiu.

Román ingatlanportálok szerint idén februárban az eladott lakások aránya 50 százalékkal volt nagyobb a januári tranzakciókénál: az év első hónapjában 1935 lakást adtak el, míg februárban a tranzakciók száma meghaladta a háromezret. A kolozsvári lakásárak március végén elérték a 2109 eurót négyzetméterenként, ami száz euróval nagyobb az előző hónapi árnál. 2021 márciusában az ingatlanok négyzetméterenkénti ára még „csak” 1706 euró volt. A legkeresettebb a Monostor és a Hajnal negyed. A Szopori negyedben akár háromezer eurót is elkérnek a lakások négyzetméteréért.

Megőrződni látszik az a szokás, hogy a kis alapterületű, kétszobás lakások a legkelendőbbek: a kereslet az ilyen típusú lakásokra 47%, a háromszobások esetében ez az arány 28%, míg a négyszobásokra a vásárlók 7 százaléka volt kíváncsi. Az egyszobás lakások a vásárlók 16%-át érdekelték.

„A lakásárak növekedése áprilisban sem torpan meg az építőanyagok árának növekedése miatt. Ha minden drágul, ez alól az ingatlanpiac sem lehet kivétel. 8-10 százalékos árnövekedésre lehet számítani a közeljövőben. De az is jellemző mostanában, hogy a vásárlók is tanácstalanok, és többször elállnak az üzlet megkötésétől” – számolt be a Monitorul de Clujnak Florin Giurgea ingatlanügynök. Antonio Boia ingatlanügynök pedig arról beszélt, hogy nemcsak a lakásárak nőttek, hanem nőtt az ingatlanbérlő ügyfelek száma is, főleg azért, mert az egyetemeken újrakezdték a jelenléti oktatást.