Tovább drágultak a kolozsvári lakások és albérletek

Augusztusban rekordot döntöttek az ingatlanpiaci árak

Tovább drágultak a kolozsvári lakások és albérletek
Újabb lakásár- és bérletidíj-drágulásnak lehetünk tanúi Kolozsváron, hiszen a tavalyi 2000 euró/négyzetméterenkénti árért már nem lehet ingatlant vásárolni a megyei jogú városban, sőt a metropoliszövezetben sem. Egy kolozsvári tömbházlakás ára augusztusban 2200 euró/négyzetméter vagy még annál is több volt, attól függően, hogy a város melyik lakónegyedében helyezkedett el. Több ingatlanügynök, így Sebestyén Ildikó, az RBC Imobiliare ingatlanközvetítő cég munkatársa is visszaigazolta az árak növekedését, amelynek egyik oka a közelgő egyetemi tanévkezdés. A lakásár-növekedés azért is magyarázható az egyetemi tanév kezdetével, mert a tehetősebb családok már nem bérelnek, hanem lakást vásárolnak a megyeközpontban tanuló gyerekeiknek. Ez a tendencia néhány éve vált jellemzővé, és úgy tűnik, hogy egyre többen választják ezt a lehetőséget. Szintén az egyetemi tanév kezdetével magyarázható az albérletek árának növekedése.

Júliushoz képest augusztusban tovább drágultak Kolozsváron a lakások, több mint tíz százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest. A Blitz Imobiliare ingatlanügynökség által jegyzett átlagár 2023 augusztusában új rekordot ért el, 2272 euró/négyzetmétert. 

– Azt tapasztaltam, hogy a kolozsvári lakások iránti nagy kereslet az egyetemi hallgatóknak is tulajdonítható. A 2200 euró/négyzetméteres ár valós, a nyári uborkaszezon után itt az őszi lendület. Augusztusban–szeptemberben, főleg a diákoknak köszönhetően fellendül az ingatlanpiac. Sok szülő vásárol lakást a gyerekének, főleg egy- vagy kétszobást. Még mindig jobban el lehet ezeket a kisebb alapterületű lakásokat adni, mint a három- vagy négyszobásakat – mondta megkeresésünkre Sebestyén Ildikó, az RBC Imobiliare Ingatlanközvetítő cég munkatársa. 

A kolozsvári átlagárhoz képest alacsonyabbak a lakásárak a Kerekdombon (1827 euró/négyzetméter) és az Irisz negyedben (1898 euró/négyzetméter) de mindkét esetben 1-5 százalékos emelkedést jegyeztek.

Szászfenesen a lakásárak a következőképpen alakulnak: jelenleg 1392 euró/négyzetméter árban adják-veszik a lakásokat, ami közel 2%-os növekedést jelent júliushoz képest, míg Apahidán ez az ár 1288 euró/négyzetméter, ami 2,5%-os növekedés júliushoz képest. Kisbácsban a lakásárak hat százalékkal nőttek, elérve az 1520 euró/négyzetmétert. 

A kolozsvári átlagárhoz képest több pénzt kérnek el a belvárosban, a Nyárfasoron és a Szopori úton: 2648, 2786, illetve 2876 eurót egy négyzetméterért. Szamosfalván is 2011 eurót kell fizetni a lakás négyzetméteréért. A Tisztviselőtelepen/Andrei Mureşanu negyedben pedig a négyzetméterenkénti ár 2605 euró.

 Ami a lakásbérleti díjakat illeti, a Blitz Imobiliare szerint az árak 5-10 százalékkal nőttek tavalyhoz képest. Szászfenesen egy kétszobás lakást 317 euróért, a Monostoron 456 euróért, a Hóstát/Mărăşti negyedben 655 euróért, míg a Györgyfalvi negyedben 685 euróért adnak ki. Tavalyhoz képest átlagosan hétszázalékos árnövekedést jegyeztek.

Idén augusztusban a bérleti díjak is rekordot döntöttek. Ingatlanügynöki tapasztalata alapján  Sebestyén Ildikó elmondta: míg tavaly a kétszobás lakás bérleti díja 400 euró körüli volt, most már 450-500 eurót kérnek érte. Januárban tapasztalható egyfajta visszaesés, miután az első vizsgaszesszió után az egyetemi hallgatók egy része abbahagyja a tanulmányait, és hazamegy. Mivel a lakás üresen marad, a tulajdonos kénytelen azt alacsonyabb áron kiadni az új bérlőknek.

(Borítókép: Rohonyi D. Iván)