Újabb lakásárdrágulásra számíthatunk

Bónis Endre: stagnálást okozhatna a kereslethez mért túlkínálat

Újabb lakásárdrágulásra számíthatunk
Ingatlanszakértők szerint 2022-ben is a lakásárak növekedésére lehet számítani, sőt az elkövetkező évben soha nem látott áremelkedésnek lehetünk tanúi. Ebben a hónapban a kolozsvári lakásárak elérték az 1960 euró/négyzetméteres árat, ez pedig 9 százalékkal több a tavaly decemberi árnál. Bónis Endre kolozsvári ingatlanszakértő szerint a kolozsvári ingatlanárak robbanásszerűen növekedtek 2021 utolsó harmadában, és jövő év elejére is a drágulás, illetve az eleve magas árak stagnálása várható. Az ingatlanárak országszerte nőttek, de Kolozsvár toronymagasan vezet a négyzetméterenkénti ár tekintetében. A szakemberek a mostani áremelkedést az inflációval, az építkezési anyagok árának növekedésével, az építőiparban észlelt munkaerőhiánnyal és a könnyen megszerezhető hitellel magyarázzák. Az ingatlanvásárlást fontolgatók számára egyre vonzóbbak a nagy terek, a kertes házak, amelyek a város szélén vagy a városhoz közeli településeken állnak.

– A kolozsvári ingatlanárak robbanásszerűen növekedtek 2021 utolsó harmadában, bár ünnepekre teljesen leállnak a tranzakciók. A jövő év elejére is a drágulást és az eleve magas árak stagnálását vetítem előre. Az árak növekedését több gazdasági tényező eredményezheti. Ezek közé sorolnám az építőanyagok drágulását, a munkaerőhiányt, az energiaárak alakulását. Ám árcsökkenést, stagnálást okozhatna a kereslethez mért túlkínálat és a bérleti díjak stagnálása, ami valószínűleg szabályozni fogja a kolozsvári ingatlanpiacot – nyilatkozta a Szabadságnak Bónis Endre, a kolozsvári Reform ingatlanügynökség vezetője. – Ha a logika szerint indulunk el, az ingatlanáraknak nem kellene tovább növekedniük, de Kolozsvár urbanisztikai szabályozása, az infláció és a pandémia miatti bizonytalan helyzet is felfelé tornázza az árat. 2022-ben az új lakásokra számolt 5%-os csökkentett áfa limitjét megemelik 450 ezer lejről 700 ezer lejre. A hasonló állami intézkedések, sajnos, soha nem eredményezték a lakásárak csökkenését, bár hírforrások szerint a bankok jövőre lényegesen megemelik a jelzáloghitel kiváltásának önrészét – tette hozzá Bónis Endre.

Gazdasági szaklapok szerint decemberben a kolozsvári lakásárak elérték az 1960 euró/négyzetméteres árat, ez közel 9 százalékkal több a 2020 decemberében jegyzett árnál. Bukarestben 1630 euró/négyzetméteres árat jegyeztek idén decemberben, ez 13,2%-kal több az egy évvel ezelőtti árnál. Brassóban jelenleg 1380 euró/négyzetméteres árat kérnek, ami közel 15 százalékkal több a tizenkét hónappal ezelőtti árnál. Viszont Temesváron a lakások alig 5 százalékkal kerülnek többe, mint tavaly ilyenkor: most 1320 eurót kérnek a lakások négyzetméteréért.


Az építkezési engedélyek beszerzésének nehézkessége is hozzájárulhat az ingatlanárak növekedéséhez (Fotó: Rohonyi D. Iván)

„Év végén kissé stagnál az ingatlantranzakciók dinamikája, de az elemzéseink azt mutatják, hogy a 2022-es év elején újabb árhullámra számíthatunk, és történelmi magaslatba szökik az ingatlanok ára. Az áremelkedést egyaránt okozza az infláció, az építőanyagok árának növekedése, az építőiparban észlelt munkaerőhiány és a könnyen megszerezhető hitel” – nyilatkozta Cătălin Priscorniţă, a Blitz ingatlanügynökség vezetője. A szakember elmondta: a romániai nagyvárosokban elég nehézkes az építkezési engedélyek beszerzése, és szerinte ez is hozzájárul a lakásárak növekedéséhez. A drágulás másik oka az építőiparban észlelt munkaerőhiány: állítólag jelenleg 500 ezer a betöltetlen állások száma az ágazatban. Valószínűleg a világjárvány miatt a vásárlók kertes házakba fektetik a pénzüket, még ha azok a város szélén vagy a városhoz közeli településeken találhatók is.

(Borítókép: Rohonyi D. Iván)