Ifi asztalitenisz Eb Kolozsvárott

A román válogatottak közül csak a serdülő, kadett fiúk csapata nem jutott negyeddöntőbe a kolozsvári új sportcsarnokban, a BT-Arénában rendezett Európa-bajnokságon.

A junior lányok (Andreea Dragoman, Tania Plăian és Andreea Huduşan) a nyolcaddöntőben 3–0-ra verték a csehek csapatát. A hasonló korosztályban szereplő fiúk (Cristian Pletea, Rareş Şipoş és Dragoş Oprea) 3–1-re legyőzték Spanyolországot. A kadett lányok (Luciana Mitrofan és Elena Zaharia) 3–0-ra elgázolták Ukrajnát.

Sikerélménye a másodosztályból felkerült serdülőkorú fiúknak (Andrei Tomică és Darius Movileanu) is volt, mivel az osztályozón 3–0-lal jobbnak bizonyultak Írországnál. A folytatás azonban nem volt sikeres: ugyanilyen arányban kikaptak a belga csapattól, s így már csak a 9–16. helyosztókon voltak érdekeltek.

Mindhárom továbbjutott csapat érmet is szerzett: az ifjúságiak bronzot, a kadett lányok pedig aranyérmet.

A negyeddöntőkben ugyanis a junioroknál Románia női csapata legyűrte Szerbiát 3–2-re, az elődöntőben viszont 3–0 arányban kikapott az orosz válogatottól, így a harmadik helyen végzett. A fiúk Belgiumot győzték le 3–1-re, de itt is Oroszország elleni mérkőzés jelentette a végállomást (2–3). Mindkét válogatott a harmadik helyen végzett, a helyosztót is megnyerte (a lányok a franciáknál bizonyultak jobbnak 3–1-gyel, a fiúk pedig ugyanilyen arányban verték a németeket), és egyúttal kvalifikációt nyert a korosztályos világbajnokságra.

A serdülő lányok viszont a döntőig meneteltek, Lengyelországot és Franciaországot is könnyen „elintézték” (mindkét meccset 3–0-lal hozták). A döntőben Marian Filipaş és Cristian Podar tanítványai (Luciana Mitrofan és Elena Zaharia; a keret tagja volt még Irina Rus és Ioana Sângeorzan) az oroszokkal csatáztak, és 3–2-re diadalmaskodtak. Zaharia 3:2-re nyert Elizabet Abraamian ellen, Mitrofan legyőzte Arina Szlautinát 3:1-re, a Zaharia, Mitrofan páros pedig 3:0-ra kiütötte az Abraamian, Szlautina duót; az orosz sikerek Szlautina (3:2 Zahariával) és Abraamian (3:1 Mitrofannal) nevéhez fűződnek.

A magyar csapatok sorra vereséget szenvedtek a nyolcaddöntőben (vagy el sem jutottak odáig). Az ifjúsági fiúcsapat a belgákkal találkozott a nyolcaddöntőben, de csak Both Olivér tudott meccset nyerni, Juhász Patrik és András Csaba kikapott, így a 3:1-es vereség után a 9–16. helyért, egyben a bennmaradásért játszottak a továbbiakban.

Ugyanúgy, ahogy a két magyar serdülőcsapat is. A fiúk, azaz Huzsvár Erik és Ócsai Máté a páros után még 2:1-re vezetett az ukránok ellen, ám az északkeleti szomszédok fordítottak, ezzel ők jutottak a negyeddöntőbe. A serdülő lányok (Adamik Csenge és Tölgyes Dorottya) a lengyelekkel játszottak, és hasonlóan szoros mérkőzésen vesztettek 3:2-re.

A magyar ifjúsági lányegyüttes (Dari Helga, Harasztovich Fanni, Nagypál Márta, Menkő Veronika) a fehéroroszokat kellett volna megvernie a legjobb 16 közé jutáshoz, azonban 3:0-ra kikapott. Az újabb csoportkörbe bekerülve Harasztovichiék 3:0-ra diadalmaskodtak Litvánia ellen, viszont ugyanilyen arányban kikaptak Ukrajnától, így már csak a 21. hely lehetett a végső cél, s a következő Eb-t a második vonalból kezdik. Az újabb helyosztókon 3:0-lal folytatták Luxemburg ellenében, de csak a 22. helyen végeztek, mert 3:2-ere kikaptak a bolgároktól.

A helyosztós csatákon a 9–16. helyért vívott első mérkőzésen a serdülő fiúknál Magyarország 3–2-re legyőzte Romániát. Ócsai Máté 3:0-ra verte Darius Movileanut, Andrei Tomică egyenlített Huzsvár Erik ellen (3:0), Movileanu és Tomică párosa pedig 3:1-re nyert Ócsai és Huzsvár ellen. Következtek az újabb egyes mérkőzések, ezen viszont a magyarok győztek (Ócsai–Tomică 3:1 és Huzsvár–Movileanu 3:2). Így Románia a 13–16. helyért folytathatta, ahol először 3–1-re verte Hollandiát, majd Olaszország ellen a 13. helyezés volt a tét: sikerült megszerezni 3:2-es győzelemmel, ezt már a keret kiegészítő tagjai Iulian Chiriţă és Dragoş Alexandru Bujor érték el. A magyarok a 9–13. helyért küzdhettek, a felsőbb szint nem jött össze a csehektől elszenvedett 3:2-es vereség után. Végül a 11. helyezés sem jött össze, a portugáloktól 3:2-re kaptak ki (Huzsvár és Ócsai mellett Hőgye Dániel is szerepet kapott ezúttal).

A magyar ifjúsági fiúk a 9–16. között előbb kikaptak Spanyolországtól 3:1-re, majd 3:0-ra verték Svájcot. Végül (András Csaba helyén Terék Norberttel) 3:0-ra Szlovákiától is kaptak, így a 14. helyen végeztek.

A magyar serdülő lányok a 9–16. között két verséggel folytatták, Ukrajnától 3:1-re, Csehországtól 3:0-ra kaptak ki. A 15. hely végül csak összejött, Adamik és Tölgyes együttese 3:0-re verte az olasz gárdát.

A csapatversenyek után az egyéni vetélkedőket rendezték.