Kolozsvári éremesélyek a paralimpián, Novák Eduárd is indul

A 39 magyar paralimpikon 68 aranyéremért megy Párizsba

Grandiózus megnyitóval köszöntötték a kivételes, elszánt sportolókat (Fotó: www.paralympic.org)
Elkezdődött tegnap este Párizsban a paralimpia, a fogyatékkal élő emberek számára rendezett legismertebb nemzetközi sportverseny, amely az olimpiai játékok mintájára jött létre. Magyarországot 39, a kétszer akkora népességű Romániát mindössze hat sportoló képviseli, ami jól mutatja, milyen lehetőségeket biztosít országunk a fogyatékkal élők (ezen belül a sportolni vágyók) számára. Amin egyébként nem lehet meglepődni, ha azt nézzük, hogy itt még önmagában is gondok vannak a versenyszintű sportolási lehetőségek biztosításával – amit példáz, hogy a három hete véget ért ötkarikás játékokon Magyarország 19 érmet szerzett (ebből hat aranyat), míg Románia csak kilencet (három arany). Talán előbb-utóbb nálunk is változhat valami, ha beválik a mostani paralimián is induló egyetlen „román” paralimpiai bajnok, Novák Eduárd volt sportminiszter és csapata által kidolgozott országos sportstratégia. Addig is – rajta kívül – két kolozsvári paralimpikonnak szurkolhatunk.

ÖSSZEFOGLALÓ

Az augusztus 11-én véget ért olimpia után 17 nappal – amely idő alatt a speciális igényeknek megfelelően átalakították az olimpiai falut és a versenyhelyszíneket – szerdán az ünnepélyes megnyitóval elkezdődött a jövő vasárnapig tartó paralimpia Párizsban.

A paralimpia – amelynek először ad otthont a francia főváros – a fogyatékkal élő emberek számára rendezett legismertebb nemzetközi sportverseny, amely az olimpiai játékok mintájára jött létre (a siketlimpia és az értelmi fogyatékosok speciális olimpiája nem tartozik a paralimpiához). A paralimpia kifejezést, amelyet hivatalosan először az 1988-as szöuli játékokon használtak, eredetileg az angol paraplegic (bénult) és az olimpia szavak összetételével alkották meg. Később az előtagot a görög para (hasonló) szóval helyettesítették, utalva az ép versenyzőkével egyenrangú, párhuzamos játékokra.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) 2001-ben állapodott meg abban, hogy 2012-től mindig mintegy két héttel a nyári olimpiai játékok után, annak versenyhelyszínein rendezik meg a paralimpiát.

A párizsi lesz a XVII. paralimpia. A seregszemlén mintegy 180 ország 4400 sportolója verseng majd 22 sportágban – atlétikában, asztaliteniszben, bocciában, cselgáncsban, csörgőlabdában, erőemelésben, evezésben, íjászatban, kajak-kenuban, kerékpárban, ötfős fociban (látássérültek labdarúgása), lovassportban, kerekesszékes kosárlabdában, kerekesszékes rögbiben, kerekesszékes teniszben, kerekesszékes vívásban, sportlövészetben, tekvondóban, tollaslabdában, triatlonban, úszásban és ülőröplabdában. A különböző sérültségi kategóriák miatt összesen 549 számban tartanak majd eredményhirdetést. 

Hasonlóan az olimpiához, a mostani paralimpia is bekerül majd a történelemkönyvekbe a nemek közötti egyenlőség miatt: a nők rekordot jelentő 236 számban versenyeznek és a női résztvevők száma minden eddigit meghaladó lesz: közel kétezer, ami 45%-os arány a tokiói 42%-os rekordhoz képest. 

A legnagyobb küldöttséggel, 282 sportolóval Kína érkezik, megelőzve e tekintetben Brazíliát (255) és a házigazda franciákat (237). Sportágakra bontva a legtöbb résztvevő (1135) atlétikában érdekelt, majd az úszók (608) és az asztaliteniszezők következnek (281).

A versenyek a szerdai megnyitó után – amelyet a Concorde téren és a Champs-Elysées-n rendeztek lapzártánk után, vélhetően 65 ezer néző előtt – ma, csütörtökön kezdődnek és a jövő vasárnapi záróceremóniát megelőzően érnek véget.

Két kolozsvári cselgáncsos a mezőnyben

Románia három sportágban – kerékpár, asztalitenisz és cselgáncs – hat sportolóval vesz részt a párizsi paralimpián, közülük ketten kolozsvári kötődésűek, miután jelenleg itt élnek. Alexandru Florin Bologa és Daniel Vargoczki egyaránt a látásssérült cselgáncsozók 73 kg-os súlycsoportjában indul, de más fogyatékossági csoportban – mindkettejük edzője Tamás Gergely, és mindketten a Kolozsvári MSC sportolói.

A borsai (Máramaros megye) születésű, 32 éves Daniel Vargoczki első alkalommal vesz részt a paralimpián; igazán nagy eredményekkel még nem büszkélkedhet, tavaly például „csak” a hetedik volt a rotterdami Európa-bajnokságon, mint ahogyan egy évvel korábban Cagliariban is. A kolozsvári orvostudományi egyetemen tanult balneofiziokinetoterápia szakon. 

A 28 éves Alexandru Florin Bologa neve már ismerősen csenghet a kolozsváriak számára, nemcsak azért, mert kisiskolás kora óta él a kincses városban – a Szilágy megyei Kisderzsidán (Derşida) született egyébként –, hanem azért is, mert mind a riói, mind a tokiói paralimpiai játékokon (akkor még a 60 kg-os súlycsoportban) bronzérmet szerzett. Tavaly világbajnok volt, több Eb-t nyert, és 2019 óta szinte folyamatosan vezeti kategóriájában a cselgáncs-világranglistát – jelenleg is első, így komoly éremeséllyel indul Párizsban.

Novák Eduárd hatodik paralimpiájára készül

A hat román paralimpikon közül minden szempontból kiemelkedik a korábbi RMDSZ-es sportminiszter, Novák Eduárd, akinek politikusként a nevéhez fűződik az országos sportstratégia kidolgozása – a kormányváltás után viszont ezt nemhogy nem tudta volna életbe léptetni ő maga és csapata, de még a sportminisztériumot is megszüntették, annak feladatkörét átruházva az Országos Sportügynökségre. 

Novák Eduárd legutóbb sportminiszterként lett ezüstérmes (Fotó: Agenţia Naţională pentru sport)

Visszatérve azonban a sporthoz és Novák Eduárd sportérdemeihez, ő már a hatodik paralimpiájára készül, miután az előzőeken összesen négy érmet nyert, és mindmáig Románia egyetlen paralimpiai bajnoka. Első paralimpiáján még 2004-ben vett részt, akkor Athénban két versenyszámban is negyedik lett. 2008-ban Pekingben az egyéni időfutamban volt ezüstérmes, majd a dobogó legmagasabb fokára 2012-ben, Londonban állhatott fel, az üldözéses verseny győzteseként a C4-es kategóriában. Londonban ugyanakkor az egyéni időfutamban ezüstérmes lett, majd Tokióban ismét a 4 km-es üldözéses versenyben állhatott a dobogó második fokára – akkor éppen sportminiszterként... 

Novák emellett 23 érmet szerzett világbajnokságokon, közte öt aranyat. A mostani paralimpián is több versenyszámban indul – a kerékpáros versenyek szeptember 4-én rajtolnak. 

Végül, de nem utolsósorban, a további három román paralimpikon: Theodor Matican (kerékpár), Camelia Ioana Roxana Ciripan és Simion Bobi (asztalitenisz).

Románia egyébként eddig hét paralimpián vett részt, az elsőn – egy sportolóval – még 1972-ben Heidelbergben. Hosszas kihagyás után 1996-ban Atlantában szintén egy sportoló képviselte a román színeket, akárcsak Sydney-ben, 2000-ben. Athénban 2, Pekingben és Londonban 5-5 paralimpikon indult, Rio de Janeiróban 11, míg legutóbb Tokióban 7. A teljes éremgyűjtemény tehát 1 arany, 3 ezüst és 2 bronz; ezeket két sportoló gyűjtötte össze, Novák Eduárd és Alexandru Bologa.

Szabó László: 68 aranyéremért megyünk

A magyar színeket 39 versenyző képviseli Párizsban, így a csapat létszáma nagyobb, mint három éve, Tokióban. Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke úgy fogalmazott: a csapat 68 aranyéremért utazik a paralimpiára – miután a 39 magyar 13 sportágban, 68 számban küzd majd a minél jobb helyezésekért.

„Tényleg úgy gondolom, hogy ne menjünk el úgy sportversenyre, hogy nem akarunk mindent megnyerni – nyilatkozott az MTI-nek az MPB vezetője. – Soha nem értettem, amikor különböző sportszervezetek és szövetségek vezetői azt mondták, hogy »hát, két aranyért megyünk, öt helyezésért, ilyesmi«. Ez sport, nyerni akarok, nem? A ház körüli futóversenyt, az iskolai bajnokságot és a paralimpiát is meg akarom nyerni, így kell hozzáállni.”

Szabó László szerint ez az alapállásuk, de persze ismerik a reálitásokat is. „A józan válasz az eredményességi kérdésre az, hogy a 18. helyen végeztünk Tokióban az éremtáblázaton, ha ezt tudjuk hozni, vagy nagyjából tudjuk hozni, akkor rendben leszünk, ha e fölé tudunk menni, az óriási öröm lesz, ha jelentősen ez alatt maradunk, akkor az egy pici csalódás.”

A MPB elnöke szerint a magyar parasport az aranykorát éli. Ami pedig a párizsi szervezést illeti, úgy fogalmazott: „Azt várom, hogy itt is telt házak lesznek, óriási hangulat és a hazai sportolók felé irányuló iszonyatos szeretet és támogatás. Úgyhogy nézői és sportolói szempontból emlékezetes versenyekre számítok.”

Nehezített pályán az életben

A magyar csapat tagjai még augusztus 13-án tették le az olimpiai esküt. Akkor, a budapesti Eiffel Műhelyházban tartott ünnepségen Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár beszédében hangsúlyozta, már a paralimpiai kijutás is óriási eredmény, s a parasportban is egyre nagyobb a versengés – ezt jól mutatja, hogy az első paralimpián 23 ország sportolói vettek részt, most pedig több mint 180 nemzet képviselői készülődnek a francia fővárosba. 

„Parasportolóinknak nem pusztán a versenyeken kell kihívásokkal megküzdeniük, de az életben is nehezített pályán teljesítenek. Ők mindennap tanúbizonyságot tesznek a sportemberi mellett az emberi tartásukról. Okkal tekinthetünk példaképként rájuk” – fogalmazott Schmidt Ádám, sok sikert kívánva a versenyzőknek.

Egybként az összes, jelenleg aktív magyar paralimpiai bajnok indul Párizsban: Illés Fanni, Bianka Pap és Konkoly Zsófia úszásban, Ekler Luca atlétikában, Veres Amarilla kerekesszékes vívásban, Pálos Péter asztaliteniszben, Kiss Péter Pál pedig kajak-kenuban próbálja majd megvédeni a címét. A csapat több mint negyede, tíz versenyző újonc.

Magyarország mindhárom fogyatékossági ágban képviselteti magát, azaz lesz látásában, mozgásában és értelmi képességeiben gátolt sportolója is a francia fővárosban. A magyar csapat szlogenje: „Együtt erősebben, mint valaha!”

Most először hivatalos dala is lesz a magyar paralimpiai csapatnak, a Perzselj fel! című mű, illetve a hozzá tartozó klip elkészítésében ismert zenészek, színészek és maguk a paralimpikonok is segédkeztek. 

A párizsi magyar paralimpiai csapat: úszás: Adámi-Rózsa Zsanett, Hotz Csenge, Illés Fanni, Iván Bence, Konkoly Zsófia, Pap Bianka, Száraz Evelin; kajak-kenu: Boldizsár Dalma, Kiss Tibor, Molnár Nikoletta, Suba Róbert, Varga Katalin, Kiss Péter Pál; kerekesszékes vívás: Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné Mező Boglárka, Osváth Richárd, Tarjányi István, Veres Amarilla; asztalitenisz: Arlóy Zsófia, Major Endre, Pálos Péter, Szvitacs Alexa; atlétika: Biacsi Bernadett, Biacsi Ilona, Ekler Luca, Luterán Petra, Szőllősi István; bocsa: Szabó Alexandra, Nagy Vivien; sportlövészet: Dávid Krisztina, Rescsik Csaba, Gurisatti Gyula; erőemelés: Tunkel Nándor; íjászat: Gáspár Tamás; kerékpár: Wermeser Zsombor; lovaglás: Fonyódi Ildikó; cselgáncs: Burányi Flóra; triatlon: Mocsári Bence.

Három esztendővel ezelőtt Tokióban hét arany-, öt ezüst- és négy bronzérmet szereztek a magyar parasportolók.