Ötszáz millió lejből bővítik a földgázhálózatot

A kormány jóváhagyja 500 millió lej elkülönítését a Környezetvédelmi Alapból a hazai földgázhálózat korszerűsítésére és bővítésére - jelentette be Marcel Ciolacu a kabinet szerdai ülésén.

„További 500 millió lejt utalunk ki a Környezetvédelmi Alapból a földgázhálózat korszerűsítésére és bővítésére. Három fontos vezetékről van szó” - közölte a miniszterelnök. 

Ciolacu szerint az egyik földgázvezeték Giurgiu, a másik Vâlcea megyében van, a legfontosabb pedig Mehedinţi megyét Krassó-Szörény megyével köti össze. 

A kormány emellett jóváhagyja a dunai hajózás szempontjából fontos beruházás, a Bala-ág helyreállításának műszaki-gazdasági mutatóit. Az egymilliárd lejes költségvetésű projekt a környezet védelmét is szolgálja - számolt be Ciolacu. 

A kormányhatározat szerint a Prunişor-Orşova-Herkulesfürdő-Zsuppa (Jupa) gázvezetékre több mint 229 millió lejt, a DN600-Mihai Bravu-Siliştea gázvezetékre 169 millió lejt, a Tetila-Horezu-Râmnicu Vâlcea gázvezetékre pedig mintegy 101 millió lejt különítenek el a Környezetvédelmi Alapból.

A dunai hajózás fejlesztését célzó beruházást vissza nem térítendő európai alapokól és az állami büdzséből finanszírozzák. A négyéves futamú projekt részeként hajózhatóvá teszik a Bala-ágat, és lépéseket tesznek a környezet helyreállítására.