Fenyőillatos bódulat

Fenyőillatos bódulat
Szétzilált közéleti-politikai hangulatban, büdzsé hiányában, és bizonytalan jövőkép “birtokában” nem hálás feladat szordínósra fogni a billentyűzetet és ihletett állapotban ráfordulni az adventi célegyenesre; a havas díszlet enyhe segédlet mindebben.

Mégis valamit kellene ide a harmadik oldalra vélemény gyanánt bepasszírozni, olyasmit, amit a flekkényszer, a leütésszámolóra való cinkos oldalpislantás nem siklat ki az eredeti szándék amúgyis szertelenkedő medréből. Szoktunk régi karácsonyokról, egykori gyerekkori utórezgésekről, szociális érzékenységről, klasszikus és trendújító gasztróreflexekről, mondhatni szokványos (de bevált) pannelekről írni-beszélni.

A mostani karácsony kicsit mégis sajátos: talán most került legkevésbé előtérbe az egykori 89-es decemberünk. Mikor úgymond megembereltük magunkat egyöntetűen és testületileg és úgy reméltük, ezentúl (majdnem) minden másképp lesz. Lett is, de jóval másabb, mint bárki si gondolta volna, teljes látnoki fegyverzetben.

A család, a szeretet bensőséges ünnepe ez, a léleké és kicsit a megújulásé – ilyesmik köszönnek vissza a legkülönb médiafelületekről, és mintegy rácsúsznak arra a kérdésre, hogy egyenként a legbelsőbb kamráiban a szívnek hogyan-miként éljük meg – hívők, kétkedők és ateisták – a várakozás beteljesedését. Mert, ha valami, akkor a karácsonynak ez lehet a hozadéka, szinte azt mondtam, helyzeti előnye: korra, vérmérsékletre, világlátásra való tekintet nélkül felkínálja a lehetőséget. Kis túlzással akár az is elképzelhető, hogy áttolja ránk a felelősséget: kezdeni valamit magunkkal, megtanulni újra a lelassulást, a gesztusok értékét, a mosolyt, és a csendet, legyen az a megnyugvásé, vagy áhitat előtti állapot. Ezt az elengedést, sodródást kellene receptre felírni neontalan eldugott patikákban; csak gyanítani merem, hogy kell hozzá némi tűlevél-aroma, mécsvilág, kristályló pelyhek, ajándékcsomagok mattosan-sejtelmes fénye, szinte már giccsesen éteri gyermekkórus-foszlányok a háttérben. És még csipetnyi kockázatvállalás: mert bátorság dolga, hogy beismerjük, lehetnénk újra meglepetten rajtakapott „megintgyerekek”, csak ehhez ideig-órá(k)ig sutba kéne vágni sikert, prüdériát, rögzültségeket, a kérget, melyről úgy véljük, megóv a két ünnep közötti átmenetben.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Máskép(p)
Amerikai elnökök elleni agresszióból kijutott alaposan az Egyesült Államok történelme során: Trump a hetedik a sorban; az ország fennállásától számolt 248 év alatt elkövetett 8 (Henry Ford életére 1975 szeptemberében kétszer is rátörtek) támadás 31 éves átlagot ad ki. Magyarán, egy elméletileg átlagolt séma szerint egyetlen emberöltőnyi időszakra két Fehér Ház elleni fegyveres cselekedet jutna. A glóbuszon bizonyára vannak vidékek jócskán, ahol az ilyen jellegű statisztika komorabb következtetéseket eredményez, de az előbb vázolt adathalmaz is elgondolkodtató frekvenciájára utal a politikai indíttatású erőszaknak.
Máskép(p)
Pár hét leforgása alatt immár a második politikai vezetőellen követnek el merényletkísérletet. Robert Fico szlovák miniszterelnök után Donald Trump amerikai republikánus elnökjelöltön volt a sor. Vajon ki következhet? – fogalmazódhat meg sokakban a kérdés, noha a két említett támadás között nincs semmilyen közvetlen összefüggés.
Máskép(p)