Célzott kezelésekkel eredményesebb a rákgyógyítás

Célzott kezelésekkel eredményesebb a rákgyógyítás
Az Oncompass Medicine munkatársainak víziója szerint pontos diagnosztikai eljárások segítségével az orvostudomány legújabb eredményei késlekedés nélkül, mindenki számára elérhetővé tehetők. Ennek érdekében olyan diagnosztikai eljárások fejlesztését és szolgáltatását tűzték ki célul, amelyek segítségével a betegségek személyre szabottan gyógyíthatók. Dr. Peták István az orvosi start up cég kutatóorvosa, molekuláris farmakológusa erről beszél részletesebben a Kolozsvári Magyar Napokon, de addig is elárulta, hogy miben rejlik a gyógyítási módszerük lényege.

– Önmagában mit jelent a precíziós onkológia? 

– Az elmúlt évtizedekben egyre inkább megismertük azokat a genetikai hibákat, amelyek a daganatok kialakulásáért felelősek. A daganatokat részben veleszületett, részben pedig szerzett génhibák okozzák. Olyan gének hibáiról van szó, amelyek a sejtek osztódását szabályozó fehérjéket termelnek. Ha ezekben hiba történik, akkor a sejt daganatossá válik és folyamatosan osztódik. Az eddigi terápiák – kemoterápiák, sugárterápiák – elsősorban azt célozták, hogy ezt a fokozott sejtosztódást gátolják, de mostanra már rendelkezésre állnak olyan gyógyszerek, amelyek magát a génhibát veszik célba, hogy megszüntessék azt az okot, ami a sejtosztódást elindította. Ez akkora változás, mint ami akkor történt, amikor a fertőzőbetegségeket, például a tüdőgyulladást, nem csak tüneti szinten próbáltuk kezelni, hanem az azt kiváltó baktériumokat kezdtük el antibiotikummal sikeresen kezelni. Ennek az egész fejlődésnek a motorja az a 2003-ban befejeződött Humán Genom Projekt, amely révén az emberiség megismerte a teljes génkészletet, amit az elkövetkező évtizedben szisztematikusan meg tudtuk vizsgálni, és feltérképeztük, mely génekben van ilyen eltérés. Most már tudjuk, hogy kb. 600 olyan gén van, aminek a hibája daganatot okozhat, és az elmúlt években nagyon sok gyógyszert fejlesztettek ki ellenük. Míg korábban 10-20 orvosság jelent meg a forgalomban, 2010 és 2015 között 47 ilyen gyógyszert fejlesztettek ki és további kétezer van klinikai fejlesztés alatt, ami alapján biztosan mondható, hogy az évtized végére meglesz a 100 új gyógyszer. Tehát a precíziós onkológia gyakorlatban azt jelenti, hogy megvizsgáljuk az adott beteg daganatát melyik gén okozta a 600 közül, és megnézzük, hogyvan-e forgalomban hatóanyag, amit kifejezetten arra fejlesztettek ki, hogy ezt a génhibát, illetve annak következményeit gátolják. A molekuláris diagnosztikai vizsgálathoz elkérjük a daganatszövetet,amiből az eredeti patológiai diagnózis született,az azt őrző patológiától. A minta egy részéből kivonjuk a DNS-t, utána molekulárisan megvizsgáljuk, megállapítjuk a génhibákat, majd bioinformatikai módszerekkel kiválasztjuk a több száz lehetséges hatóanyag közül a legjobbat. Ezáltal olyan terápiás lehetőségeket tartalmazó jelentés áll össze, amelyet az onkológusokkal egyeztetve fel lehet használni a beteg kezelési stratégiájának kialakításában. Kiderül belőle az is, hogy mikor, milyen célzott gyógyszert érdemes kapnia, hogy a célzott kezelés a standard terápiával párhuzamosan, később vagy a klinikai vizsgálat keretében történjen-e. Nagyon fontosnak tarjuk, hogy a betegek minél hamarabb hozzáférjenek ehhez az újfajta terápiás lehetőséghez, a precíziós onkológiához, ami bizonyos daganatos betegségek esetében rendkívül hatásos.

– Gyakorlatban hogyan tudnának segíteni a határon túli magyaroknak?

– Magyarországon már 15 éve foglalkozunk ezzel a területtel és mára már sikerült elérnünk azt, hogy az általunk végzett vizsgálatok költségeit, egyes esetekben, korlátozott számban ugyan, de már az egészségügyi biztosító is kifizeti a betegek helyett. A többi betegnek viszont továbbra is magánszolgáltatásként kell ezt igénybe vennie. Bővebb információt hallhatnak az egész módszerről a Kolozsvári Magyar Napokon tartott előadásomon, amelyre szeretettel várjuk a betegeket és hozzátartozóikat is. Emellett a molekularis-diagnosztika.hu honlapon lehet érdeklődni, és a kollégáinktól is további információkat kaphatnak. Azon fogunk dolgozni, hogy a kezelésekhez mind a magyarországi, mind a határon túli magyar betegek is hozzáférjenek. Ez jelenti egyébként a nagyobb kihívást, hiszen a nagyon modern és új célzott gyógyszerek nagyon drágák, viszont pont a mi molekuláris diagnosztikai vizsgálataink és a kapcsolódó döntéstámogatási szolgáltatásunk segíthet a biztosítóknak abban, hogy döntsön a finanszírozás indokoltságáról. Amennyiben olyan génhibát találnak a beteg daganatában, amelyre létezik klinikai vizsgálatban elérhető hatóanyag, a betegnek mindenképpen érdemes részt vennie a vizsgálatban, már csak azért is, mert a hatóanyag számára térítésmentes. Ez lehet egy Erdélyben zajló klinikai vizsgálat, de a határon túli magyar betegeknek nagy lehetőség lehet, hogy a Magyarországon futó klinikai kísérletekhez is hozzáférhetnek. Próbálunk mindent megtenni annak érdekében, hogy mind anyagi, mind adminisztratív szempontból ez lehetőség nyitva legyen a határon túli magyar betegek számára is.

– Hogyan lehet az intézmény munkatársaival kapcsolatba lépni?

– Mindenképpen érdemes a molekularis-diagnosztika.hu honlapunkat meglátogatni, ahol az online regisztrációs rendszerünkön keresztül lehet velünk felvenni a kapcsolatot, de az oldalon találnak telefonszámot is, amin elérhetőek vagyunk. (x)