Dézsi

Ildikó

A magyarországi mozikban mától látható Semmelweis 1847-ben játszódik: megidézi a 19. századi Bécs hangulatát, egy korabeli kórház életét, valamint az osztrák és magyar orvosok közötti ellentéteket. Semmelweis Ignác, „az anyák megmentője” történetét feldolgozó, Koltai Lajos rendezésében készült alkotás főszerepeit a kolozsvári közönség számára a sétatéri színpadról is jól ismert Vecsei H. Miklós és Nagy Katica játssza. A filmforgatásról, a közös munka hangulatáról, a szerepmegformálásról a budapesti sajtónapon meséltek.
KultSzínTér
A népviselet ünnepeként hirdették a szervezők az ötödik alkalommal sorra kerülő Kalotaszegi Magyar napokat idén, és aki erre számított, az nem csalódott, hiszen népviseletbe öltözött több száz kalotaszegi vonult fel vasárnap Bánffyhunyadon. A kalotaszegi falvak küldöttségei a hőség ellenére is magukra öltötték díszes viseletüket, hogy hegedűszó kíséretében érkezzenek a rendezvény kültéri helyszínére, a Barcsay-kertbe. A Petőfi emlékévre való tekintettel idén Petőfi Sándor verssorai csendültek fel a közös versmondáson, majd ünnepi beszédekben mutattak rá a népi értékek megőrzésének fontosságára. Fesztiválhangulatot teremtett a Rius & Band együttes, valamint a Bikini együttes fellépése. A kisgyerekeket a Kerekítő és a Virtus Transsylvanica Társulat várta különböző programokkal. Nem maradt el a hagyományos mesterségek és kézműves termékek bemutatója, valamint az őstermelői vásár sem, amelyet a Pro Agricultura Egyesülettel partnerségben szerveztek.
Közhír
Refo café néven új könyves kávézó nyílt Kolozsvár központjában, a Protestáns Teológia Intézet épületében szerdán délelőtt, amely nemcsak az egyházhoz közel álló közönségnek kínál olvasnivalót és finom kávét, hanem minden találkozásra, olvasásra, megpihenésre vágyónak. A könyves üzletként és kávézóként egyaránt működő tér az Erdélyi Református Egyházkerület iratterjesztésének részeként működik, de szorosan kötődik az Erdélyi Református Sajtóközponthoz is.
Közhír
Vecsei H. Miklós és a QJÚB A kocka kibontása című koncertszínházi előadással lép fel a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében április 19-én, szerda este 8 órától. A csapat Pilinszky János és Csoóri Sándor életműve alapján, a Kiégő Izzók csapatának élő, vetített díszletében, Koltay Szonja installációjával készítette el legújabb produkcióját, amelyet Platon Karataev-koncert vezet fel. A Kolozsváron induló erdélyi turné apropóján Vecsei H. Miklós színművésszel, az előadás rendezőjével beszélgettünk.
KultSzínTér
Gyűjtsd a tudást elnevezésű, kolozsvári véndiákok által alapított díjakat és okleveleket adtak át december 5-én a Kolozsvári Református Kollégium dísztermében. Az 1956–57-es tanévben végzett diákközösség 2017-ben hozta létre a díjalapot a nehéz időkben őket nevelő tanáraik emlékére, a felnövekvő nemzedékek ígéretes tanulói számára az elkövetkezendő tíz évre. A pedagógusokról elnevezett díjakat hétfőn hat kiemelkedő tehetségű diák vehette át.
Közhír
Szilvássy Carola erdélyi arisztokrata asszony életútját feldolgozó A maga természete szerint és szabadon című történelmi dokumentumfilmet mutatták be péntek este Kolozsváron, a Sapientia Tudományegyetem Hunyadi Mátyás termében. A hetvenperces dokumentumfilm Szilvássy Carola életén keresztül a 19. század végi és 20. század eleji Erdély történelmi viharokkal, tragédiákkal átszőtt kulturális és társadalmi életébe enged betekintést. Mindezt játékfilmes elemeken alapuló jelenetbetétek és történelmi kordokumentumok, köztük gyűjteményi és magánarchívumokban felkutatott különleges filmrészletek és fotóanyagok segítségével.
KultSzínTér
A kolozsvári Menedékszoba program lehetőségeiről és eredményeiről számoltak be a Telefonos Szeretetszolgálatot működtető Solidaris Egyesület pénteki sajtótájékoztatóján, szó esett a Ne éhezzen senki kampányról, valamint a Fagypont (Sub zero) hajléktalan­misszióról is. Sajó Norbert, az egyesület alapítója szerint 2009-ben a telefonos segélyszolgálat beindításával olyan útra találtak rá, amely nem vesztette aktualitását 2022-ben sem. Több betelefonáló visszajelzéséből is az derül ki, mennyire fontosnak tartják az „emberi hangot”, a személyes kapcsolatot. A járvány alatt is bebizonyosodott, mekkora szükség van a munkájukra – tette hozzá. A tél közeledtével tartósélelmiszer-gyűjtésbe kezdenek, hajléktalanok számára havi egyszer meleg ételt biztosítanák, amihez várják a felajánlásokat. Aki segítene, hívja a 0730-565656 vagy 0265-555555 telefonszámot vagy támogassa a Telefonos Szeretetszolgálat munkáját a 8864 számra küldött „Solidaris” szövegüzenettel.
Közhír
Több tucat kolozsvári vett részt a Declic közösség által péntek délután szervezett főtéri tüntetésen, amelyen 500 meggyújtott gyertyával tiltakoztak a nozokomiális fertőzések miatt elhunyt újszülöttek esetében tapasztalt közöny, a kórházi fertőzéses esetek jelentésének elmulasztása miatt. Egy nagy transzparenst is kifeszítettek, amelyen a „Naponta belehalunk kórházi fertőzésekbe. Ne titkolják őket!” felirat állt. A Declic közösség kéri, hogy vizsgálják ki megfelelő módon a Kolozs Megyei Kórházban történt haláleseteket, valamint egy prevalenciajelentés elkészítését, amelyből kiderül, milyen fertőzésgócok vannak az állami rendszer más kórházaiban. Anduţa Karetsou, a Declic kampányolója a gyertyagyújtáson elmondta: évek óta követelik a valós számadatokra alapozó jelentés elkészítését a nozokomiális fertőzésekről, de a Colectiv-tragédia esete után sem történt előrelépés ez ügyben.
Közhír
A brit királyi család által létrehozott Edinburgh Hercege díj (DofE) önkéntes program világtalálkozója zajlik a héten, Kolozsváron, amelynek részeként az egyik legtöbb önkéntes diákot megmozgató János Zsigmond Unitárius Kollégiumba (JZSUK) is ellátogattak a delegációk tagjai csütörtökön. Az Amerikai Egyesült Államokból, Bermudáról, Kenyából, Ugandából, Ghánából, Izraelből, az Egyesült Királyságból, Németországból, Törökországból, Bulgáriából érkező képviselők betekintést nyerhettek az iskola életébe, megismerkedhettek az erdélyi népzenével, hagyományos viseletekkel, valamint a hazai gasztronómia ízeivel. „A díjat általában különböző királyi családok tartják fenn, most már világszinten elterjedt, és ennek a háromévente rendezett világfórumnak a rendezvényei zajlanak most a városban. Mivel a mi sulinkból is sokan bekapcsolódtak a programba, ránk is kíváncsiak voltak” – mondta el a látogatás kapcsán Solymosi Zsolt, a JZSUK igazgatóhelyettese.
Közhír
Diákként ő is mumusként tekintett a tanévkezdésre, mert a tanulás terhe rátelepedett az újratalálkozás boldogságára, de ez idővel megváltozott – vallotta be áhítatának elején Elekes Zsolt a János Zsigmond Unitárius Kollégium iskolalelkésze a hétfő reggeli tanévnyitón. Hogy kicsit emberközelibbé tegye a sokak mumusául szegődött tanévkezdést, embert tulajdonságokkal ruházta fel.
Közhír
Erdélyi zenekaroknak teret adó kisszínpaddal, amatőr táncegyütteseknek szóló mesterkurzussal, a közeledő Petőfi és Tamási évforduló kapcsán szervezett irodalmi programokkal, a beregszászi színház életigenlő Helység kalapácsa előadásával, aktuális témákat boncolgató közéleti udvarral és még sok más izgalmas programmal várja a fesztiválozókat Torockóra a hatodik Double Rise összművészeti fesztivál augusztus 11–13-án. Az egy hónap múlva esedékes rendezvényről a fesztiválszervezők mai sajtótájékoztatón árultak el részleteket.
Közhír
Az Erdély dala versenyt idén szervezi meg először a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT). Céljuk megtalálni azt a dalt, amely az otthonról, az erdélyi életérzésről, az erdélyi magyar fiatalokról és fiatalokhoz szól. – Olyan dalt keresünk, amely hitelesen szól az ifjúság hangján, kiemeli az erdélyi lét értékeit és előnyeit, közösségünk magáénak tudja érezni – fogalmazott Bogya Anna főszervező a verseny mai beharangozó sajtótájékoztatóján. Hozzátette: szeretnék, ha olyan együttműködések születnének, amelyekbe a dalszerzőket, zenészeket, írókat, költőket vagy akár slammerek is be tudnák vonni.
Közhír